Welke generatie komt het meest in de bibliotheek?

Wie maakt er het meeste gebruik van de bibliotheek, denk je? Het Amerikaanse Pew Research Center deed hier onderzoek naar, met een uitkomst die je zou kunnen verrassen.

Oud en stoffig?

Er heersen nogal wat vooroordelen over bibliotheken. Vooral onder mensen die er nooit komen. Allerlei clichés over stoffige boeken en minstens zo stoffige (en oude) bezoekers. Het Amerikaanse Pew Research Center deed in 2016 onderzoek naar het bibliotheekgebruik door verschillende generaties. De uitkomsten van dit onderzoek maken korte metten met de vooroordelen.

Want wat blijkt? Van alle volwassenen blijkt dat de ‘Millennials’ de generatie zijn die het vaakst in de bieb te vinden zijn. 53% van de Millenials (geboren tussen 1981 en 1998) bezocht in het voorgaande jaar de bibliotheek. Dat is een stuk meer dan het percentage van alle volwassenen (46%).

Het onderzoek keek ook naar andere generaties. Onder de mensen van Generatie-X bedroeg dit percentage slechts 45%. De generatie ervoor, de Babyboomers kwamen ietsje minder in de bieb, slechts 43% had de bibliotheek van binnen gekeken. Van de Silent Generation kwam slechts 36% in de bibliotheek. Niet raar, wanneer je erbij stil staat dat die laatste generatie ruwweg tussen 1928 en 1945 geboren is. De jongsten van die generaties zijn dus inmiddels al ruim 74 jaar oud, die komen misschien amper meer de deur uit.

Jongere generaties vaker in de bibliotheek

De uitkomst is opvallend: het zijn juist de jongeren die het meeste in de bibliotheek te vinden zijn. Logisch, zou je kunnen zeggen. Want jongeren studeren veelal nog en moeten dus wel de bibliotheek in. Het punt is echter dat het onderzoek alleen openbare bibliotheken omvatte. De bibliotheek op de universiteit telt dus niet mee!

De onderzoekers van Pew veronderstellen dat het relatief hoge bezoekcijfer van de Millenials een gevolg is van de modernisering die de bieb de afgelopen jaren heeft ondergaan. Denk aan de mogelijkheid om te internetten en andere media te gebruiken. Ook de verandering van de Amerikaanse openbare bibliotheken naar ontmoetingscentra en plekken waar seminars en dergelijke worden gehouden zou het bezoek hebben aangemoedigd. Niet alleen Amerikaanse bibliotheken hebben die stap gezet, trouwens. Nederlandse bibliotheken hebben evenementen (zoals het YA Event in Enschede) ook ontdekt als middel om mensen te verleiden tot een bezoekje. Sommige bibliotheken maken het zelfs mogelijk om te spelen met 3D-printers en andere moderne technologie.

kinderboeken
Kinderhoek in de bieb

Andere feitjes rondom bibliotheek bezoek

– Vrouwen (54%) zijn meer geneigd om de bibliotheek te bezoeken dan mannen (39%)
– Vrouwen (37%) zijn meer geneigd de site van de bibliotheek te bezoeken dan mannen (24%)
– Hoe hoger de opleiding, hoe meer in de bibliotheek. HBO+ afgestudeerden (56%) bezoeken de bibliotheek eerder dan mensen met slechts een middelbare school diploma (40%)
– Ouders met minderjarige kinderen zijn meer geneigd de bibliotheek te bezoeken dan niet ouders (54% versus 43%)
– Twee-derde van de bezoekers leent iets in de bibliotheek
– De helft van de bezoekers komt naar de bieb om te lezen, te studeren of media te gebruiken.
– Mensen die in de bibliotheek komen voor het internet gebruiken dit vooral voor de basics: onderzoek voor schoolopdrachten of werk, emails checken en dergelijke.

Hoe vaak kom je in de bibliotheek?

Op zich is het leuk om te weten dat zo-en-zoveel procent van de mensen minstens één keer in de bibliotheek geweest is. Maar wat heb je daar precies aan? Is het niet minstens zo interessant om te weten hoe váák iemand in de bieb is?

Ook dat heeft Pew onderzocht. Opvallend is dat er weinig verschuivingen zijn in de bezoekfrequentie. In 2016 bezocht ruwweg 30% van de bieb-gangers de bieb meerdere keren per jaar. In 2014 was dit 31%, in 2015 28%. Het schommelt dus op een redelijk stabiel niveau.

Nieuwsgierig naar meer? Lees dan het hele rapport op de site van Pew Research

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.