Stel lezen centraal

Lezen is goed voor je. Maar hoe zorg je dat je er voldoende tijd voor maakt? In deze column is dat de centrale vraag.

We weten allemaal dat lezen goed voor je is. Je leert ervan, het is ontspannend. Ik schreef er al eerder over 10 voordelen, en vertelde dat onderzoekers hebben aangetoond dat je door lezen langer en gezonder leeft. Je zou wel gek zijn om die voordelen te laten liggen, nietwaar?

Toch is het voor veel mensen best lastig om de tijd te vinden om te lezen. Er is ook zoveel te doen, we hebben zoveel verplichtingen. Juist dan is de ontspanning van een goed boek hard nodig. Maar hoe zorg je dat boeken lezen structureel een plekje in je leven krijgt?

Stap 0) Zorg dat je kunt lezen…

Tja, als je veel wilt lezen, is het belangrijk dat je kunt lezen. Zorg dat je bij het lezen continu blijft zoeken naar de belangrijkste boodschap. Pak het woordenboek erbij als het nodig is. Je woordenschat groeit en je zult al snel de context beter begrijpen. Wat ook helpt om meer en sneller te lezen is om de standaard elementen van de literaire genres te leren kennen. Een thriller heeft altijd een ontknoping, een YA-roman heeft over het algemeen een driehoeksverhouding. Als je veel leest, herken je elementen, die je helpen om het boek beter te begrijpen. Enne…neem de tijd.

Stap 1) Zorg dat je iets te lezen hebt

Om te kunnen lezen, moet je een boek hebben. Als jij zin hebt om te lezen, maar er is geen boek voorhanden, dan wordt het lastig om een gewoonte te maken van lezen. Zorg dus dat er altijd een boek klaarligt. Veel mensen maken daarvoor een NTL-stapel (Nog Te Lezen).

Hoe hoger de stapel, hoe makkelijker je een volgend boek kijkt.

Om je leesvoorraad op peil te houden kun je lid worden van de bibliotheek. Ook tweedehands boekwinkels zijn een goedkope manier om aan leesvoer te komen. Maar ga ook op zoek naar een ruil-boekenkast, je vindt deze bij mensen in de tuin, maar ook op openbare plaatsen zoals wijkcentra en soms zelfs de supermarkt.

Stap 2) Geef lezen een vaste plek in je leven

Door lezen een vaste plek in je leven te geven, wordt het een gewoonte. Lees bijvoorbeeld elke avond voor het slapengaan een hoofdstuk. Neem een boek mee naar je werk, om in de pauze even in het park te lezen. Of sta iets eerder op, voor wat heerlijke leestijd?

Ook het lid worden van een leesclub kan helpen. Dit helpt je ook nieuwe boeken ontdekken.

Sommige mensen vinden het behulpzaam om zichzelf leesdoelen te zetten, bijvoorbeeld elke maand een roman (of meer).

Stap 3) Lees wat je leuk vindt

Als jij niets hebt met oorlogsboeken zal een boek als “De Welwillenden” jou een stuk minder weten te bekoren dan onze recensent. Lees alleen boeken die je interesseren, niet omdat ze toevallig zijn aangeraden door DWDD (of door ons). Lees dingen die aansluiten bij je interesses en hobby’s. Dan wordt het een stuk leuker.

Stap 4) Vraag vrienden om aanbevelingen

Door met vrienden te praten over boeken kun je nieuwe boeken op het spoor komen. Het mooie van vrienden is dat ze over het algemeen goed bij je passen. Ook kennen ze je smaak een beetje. Goede kans, dus, dat hun aanbevelingen je wel zullen bevallen. Vraag gewoon eens een keertje: “Goh, heb je recent nog iets gelezen dat de moeite waard is?”

Je kunt ook naar de boekhandel in de buurt, liefst een onafhankelijke boekwinkel. Mensen die daar werken eten, drinken en ademen boeken, dus ze zullen je wel op weg kunnen helpen.

Stap 5) Pak eens een klassieker

Sommige boeken zijn tijdloos. De echte klassiekers uit de literatuur hebben niet voor niets die status gekregen, die moeten de moeite van het lezen waard zijn. Bovendien zijn klassiekers vaak enorm bepalend geweest voor de boeken die later verschenen. Dat helpt je om boeken beter te kunnen begrijpen en “plaatsen”.

Stap 6) Lees recensies

Ok, dat is er wel eentje in de categorie “Wij van WC-eend”, maar toch… volg de boekenblogs. Nee, wacht. Volg ons.
Het lezen van recensies geeft je een andere blik op boeken die je al kent en brengt boeken op je pad die je nog niet kent. Ook helpen recensies je boeken beter begrijpen, of om een goed gesprek te voeren over een boek.

Stap 7) Ga de boer op

Als lezer kun je nog veel meer doen om het lezen centraal te stellen in je leven. Bezoeken boek-gerelateerde evenenten. Wordt vrijwilliger en ga voorlezen, bijvoorbeeld in een bejaardenhuis of een gezin dat wel wat hulp kan gebruiken. Organiseer je eigen boekenruilbeurs. Of doe lekker met ons mee.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.