Sara Schrijft: Boekmarketing 2: boekhandels en media

Ik ga meer uitleg geven over mijn boekpromotie in de volgende weken. Vandaag is het week twee van de vijf. Ik vertel jullie hoe ik de promotie stap voor stap heb aangepakt. En natuurlijk vertel ik jullie wat het resultaat is van mijn pogingen. In de column van vandaag bespreek ik hoe ik boekhandels en media behandeld heb.

Boekhandels

Als eerste heb ik op internet opgezocht welke boekhandels er bestaan. Voor de Belgische boekhandels heb ik hiervoor de website van de Gouden Gids gebruikt. Daarna heb ik de lijsten uitgeprint en heb ik ook de boekhandels in Nederland opgezocht. Vervolgens ben ik op zoek gegaan naar de email adressen van deze boekenwinkels. Dit nam heel veel tijd in beslag. Het zou misschien handig zijn als er ergens een databank bestaat met al deze gegevens in. Bespaart mij een hele hoop opzoekwerk.

Vervolgens heb ik hen een email gestuurd met de vraag of ze mijn boek kunnen opnemen in hun collectie. Ik vroeg hen ook om flyers in de winkel te leggen ter promotie. Beide dingen werden gedaan, hoewel lang niet elke boekhandel bereid was om mij te helpen. Een aantal boekhandels hebben mijn boek zelfs geweigerd omdat het uitgegeven is bij Boekscout. Dit vond ik echt heel frustrerend. Het is toch ook maar een boek? Toen ik aan een boekhandel vroeg waarom hij mijn boek niet kon aanbieden, kreeg ik te horen het bij Boekscout lang duurt voordat het boek aankomt als het bestelt is. Hier moeten ze dus iets aan doen. Ik denk zelfs dat het ondertussen al sneller gaat. Ik zou in elk geval exact hetzelfde doen voor mijn volgend boek.

Media

Voor de mediacontacten ben ik een beetje hetzelfde tewerk gedaan. Ik heb kranten en tijdschriften opgezocht op het internet en hun contactgegevens. Daarna heb ik hun het persbericht van mijn boek toegestuurd. Dit was niet echt succesvol. Ik heb wel een interview te pakken gekregen bij Boekenmagazine. En dit was toeval. Een journalist daar was net een artikel aan het schrijven over uitbrengen in eigen beheer. Dus zo heb ik een paar vragen mogen beantwoorden die in het artikel aan bod komen. Hoewel ik niet echt succesvol was, zou ik dit ook doen voor het volgend boek. Het boek behandelt een ander onderwerp en heeft misschien wel succes bij de media. Ik heb van deze stap geleerd dat het heel moeilijk is om met een persbericht de attentie van een journalist te trekken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.