Ondernomen pogingen tot marketing

Hierbij een column over de marketing pogingen die ik ondernomen heb om mijn boek onder de aandacht te brengen. Zelfs nu ben ik nog continue bezig met de promotie van mijn boek “Vlinder uit cocon”.  Mijn uitgeverij doet namelijk niets aan de promotie. Dat moet de schrijver allemaal zelf doen. Dus u begrijpt dat hier veel tijd naartoe gaat.

Facebook

Als eerste heb ik een Facebook pagina gemaakt voor het boek en dit gelinkt aan mijn facebook profiel. Op deze pagina heb ik de verschijning van mijn boek vermeld en worden ook alle blogs en website vermeld die mijn boek promoten. Zo wordt mijn dichte vrienden- en kennissenkring op de hoogte gehouden van mijn boek.

Twitter

Vervolgens heb ik een account gemaakt bij twitter. Ik ben beginnen zoeken naar mensen om te volgen zoals andere auteurs, boekhandels, journalisten en bloggers. Gaanderweg begonnen mensen ook mij te volgen. Ondertussen programmeer ik mijn tweets omdat ik vind dat het te veel tijd in beslag neemt om elke dag online te zijn en te posten. Bovendien is het verleidelijk om naar de andere posts te kijken en dit meerdere keren per dag. Dus programmeren we de tweets. Zo blijft er meer tijd over om aan mijn volgende boek te werken. Ook kijk ik wat andere auteurs posten en deel ik dit eventueel zelf op mijn twitter.

Boekhandels

Toen mijn boek verscheen heb ik een lijst gemaakt met boekhandels in België en Nederland. Ik heb hen vervolgens het promotiebericht van mijn boek gestuurd en hen gevraagd of ze het boek in hun collectie willen opnemen. Dit was meestal succesvol. Maar aangezien het boek verschenen is in Printing on demand is het boek fysiek niet in de boekhandel. Dit vindt ik heel jammer. Als ik het boek in de winkel wil leggen moet er concessie op betaald worden?

Media

Ik heb het persbericht van het boek gestuurd naar kranten en magazines in de hoop op een artikel of interview. Maar dit was niet succesvol. Misschien moet ik bij het volgende boek meer research doen over de juiste personen en de juiste tijdschriften.

Organisaties

Vervolgens heb ik gebrainstormd over de gebeurtenissen in het boek en hoe ik deze kon promoten. Zo ben ik op het idee gekomen om incest organisaties te mailen met de vraag of ze mijn boek willen promoten. Ook dit werd aanvaard.

Andere promotieacties

Urenlang heb ik het internet afgeschuimd op zoek naar boekensites. Vervolgens heb ik hen een mail gestuurd met de vraag om mijn boek op hun website te vermelden of hen een leestip gestuurd.

Ik heb ook een heel deel koffiehuizen gevraagd om flyers van mijn boek neer te leggen zodat mensen inspiratie kregen voor een volgend boek om te lezen. Ook dit werd ijverig gedaan.

Ik ben op zoek gegaan naar boekenblogs om daar eventueel een gastblog te schrijven. Een aantal blogs wilden dit maar al te graag doen. Zoals onder andere deze website.

Ik heb flyers in mijn auto liggen en laat deze zo ongeveer overal achter waar ik kom. Soms durf ik ze ook achter de ruitenwisser van auto’s te steken. Ook in de fitnessclub waar ik ga trainen heb ik flyers achtergelaten.

Op het internet blijf ik veel lezen over boekmarketing op zoek naar nieuwe manieren marketing. Ik wil mijn boek zo veel mogelijk onder de aandacht brengen bij het publiek.

Plots kwam ik op het idee om blogs te contacteren die gaan over rugpijn aangezien het hoofdpersonage in mijn boek ook rugpijn heeft. Ik ben deze beginnen opzoeken en heb mails gestuurd. Ook heb ik mails gestuurd naar fysiotherapeuten met de vraag om flyers te leggen.

Toen ik in aanraking kwam met Pinterest ben ik beginnen uitpluizen hoe dit werkt. Ondertussen heb ik ook een account aangemaakt maar ik heb het concept nog niet helemaal begrepen. Er wordt nog hard gewerkt aan mijn profiel en pins.

Ik heb boekenmagazine gevraagd of ze geen auteursinterview wouden. Toevallig was een journalist daar op zoek naar mensen die hun boek zelf uitgegeven hebben. Dus heb ik een interview gedaan voor het magazine dat gepubliceerd werd.

Ik heb deze stappen zowel genomen in België als in Nederland. Het boek is tenslotte in Nederland uitgegeven en ik woon in België.

Weet dat jullie altijd op mijn columns mogen reageren. Ook sta ik open voor eventuele tips. Ik ben ook te volgend op sociale media en reageer heel snel op berichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.