Manuscripta 2012

Vandaag is de zesde editie van de Manuscripta gestart. De eerste dag van een weekend vol boeken, interviews met schrijvers, lezers die hun nieuwste aankopen laten signeren, uitgeverijen met loterijen, de bekendmaking van de nominaties voor de NS publieksprijs en dat alles opgeluisterd met muziek.

Kortom, een divers programma ter inspiratie voor iedereen die boeken een warm hart toedraagt. Het nieuwe boekenseizoen is geopend.  Daar kan LekkerLezen natuurlijk niet ontbreken.

Juist op deze dag,wanneer ik vanuit Almere naar Amsterdam afreis, is hoofdsponsor NS druk bezig met het onderhoud van het spoor in, jawel, Almere en Amsterdam. Gelukkig wil het toeval dat deze werkzaamheden net voor en na het traject van de reis plaatsvinden en ik precies volgens schema bij het Westerpark arriveer.

Daar is het even zoeken. Gewend te lezen zoek ik naar bordjes van Manuscripta die ons de weg zouden wijzen naar de festiviteiten. Helaas, die ontbreken, maar dat alleen al zorgt voor de eerste contacten met een aanstormend talent.

Eenmaal door de kaartcontrole en voorzien van polsbandje en badge voeg ik me voor de ingang bij de andere LekkerLezen recensenten Jeroen en Michon. Ieder vervolgt hierna zijn weg langs stands en presentaties, elkaar tussentijds bijpratend over aardige nieuwtjes en gescoorde recensie exemplaren.

Zelf start ik met “lustige liefde”. Theodor Holman en Ad Fransen gaan het gesprek aan met  Jacob Groot en Marjan Berk over hun boeken met een erotische inslag. Doordat de nominering wat uit is gelopen, weliswaar gehouden in een andere zaal,  start het gesprek bijna een kwartier te laat.

Aangezien ik erg benieuwd ben naar het boek van Carel Peeters (hierover meer op een later moment – hou de site in de gaten), dat aansluitend op weer een ander deel van het terrein gepresenteerd wordt, blijf ik niet tot het einde. Ik leer nog wel dat ook een vrouw van bijna negentig nog steeds kan genieten van de seks, al trillen haar knieën niet meer zo heftig als bij de eerste keer en dat de visie van een schrijver over porno niet overeen hoeft te komen met die van zijn hoofdpersonage.

Moeilijk kiezen blijft het natuurlijk, met een overvol programma met eersteklas schrijvers. Om een overload aan informatie te voorkomen hebben we toch tussendoor even een lunchmoment ingebouwd. Genietend in de zon van een lekker lunchpakketje komen we even bij.

Gedurende dag vult de tas zich aardig met visitekaartjes, boeken en de najaarsaanbiedingen. Dat belooft weer veel goeds voor de komende tijd. LekkerLezen zal je natuurlijk informeren over wat de moeite waard is en je zeker niet mag missen of wellicht beter links kan laten liggen.

Met een stoelendans, waaraan ik gelukkig niet zelf hoef deel te nemen sluit ik de dag af. De stoelendans draait om een aantal beginnende schrijvers die uit eigen werk voordragen wanneer de geen stoel hebben kunnen bemachtigen. Johan Roos weet tot het laatst een stoel bezet te houden. Geen wonder, ooit was hij stoelendanskampioen, toerend over de wereld. Tot  een stoelpoot brak en daarmee zijn stoelendanscarrère, aldus het verhaal dat hij voordraagt. Aangezien hij echter aangekondigd wordt als dichter, sluit hij af met een kort gedicht: “de hond is boos op de zee… maar de zee, die zit daar niet mee. Een mooie afsluiting voor deze eerste dag van de Manuscripta. Morgen weer een dag.
 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *