Leesplezier met dyslexie, kan dat?

Over het algemeen vinden mensen de dingen leuk die ze goed kunnen. Mensen met dyslexie hebben moeite met lezen. Betekent dat dan dat ze lezen per definitie niet leuk vinden? Een verhaal over het gebruik van Immersive Reader uit Argentinië geeft hierop antwoord.

Je hoort het wel vaker, je vindt de dingen leuk waar je goed in bent. Maar je wordt ook steeds beter in de dingen die je leuk vindt. Omgedraaid kun je dan concluderen dat je de dingen waar je niet goed in bent ook niet leuk zult vinden. Dat klinkt misschien voor de hand liggend, maar als dat zo zou zijn, dan zou niemand ooit meer iets nieuws leren. Want alle begin is moeilijk.

Maar hoe zit dat dan met iets waar je niet goed in bent en ook nooit goed in zult worden? Mensen met dyslexie hebben moeite met lezen. Aangezien daar nog steeds geen pilletje voor bestaat, zal daar nooit verandering in komen. Dyslecte mensen zullen nooit zo goed kunnen lezen als niet-dyslecte mensen.

Gelukkig zijn er hulpmiddelen om lezers te ondersteunen. Het bedrijf Microsoft is bij de meeste mensen vooral bekend als club die Windows maakt (en een stel Office-producten). Maar het bedrijf heeft ook een best grote onderwijstak. Die onderwijstak bouwt onder meer de Immersive Reader. Immersive Reader is een softwareprogramma dat de leestekst “verrijkt” met allerlei hulpmidelen om het lezen makkelijker te maken. Zo helpt het door teksten voor te lezen, de afstand tussen regels te vergroten,  lange woorden op te breken in lettergrepen en nog veel meer. Hoewel ik geen idee heb hoe ze het meten, beweert Microsoft dat Immersive Reader de leesvaardigheid (gemiddeld) met 10% verbetert.

Dat klinkt niet echt heel indrukwekkend, 10%. Toch maken scholen (en steeds meer software) gebruik van Immersive Reader om hun leerlingen met dyslexie te helpen verder te komen in hun schoolcarrière.

Argentijns maatwerk

Zo ook de St. Andrews’ Scots School, een tweetalige school (Engels/Spaans) in Buenes Aires, Argentinië. Deze school heeft als filosofie dat elke leerling anders is en dat je het onderwijs dus moet differentiëren, zodat elke leerling de ondersteuning krijgt die nodig is. In mei 2019 begon de school te experimenteren met het gebruik van Immersive Reader.

Dankzij een koppeling met Office Lens kunnen leerlingen een tekst met hun smartphone fotograferen en deze vervolgens  openen en lezen in Immersive Reader op hun laptop. Immersive Reader voegt leeshulp toe, zoals het in leestempo accentueren van regels en woorden, maar ook het vertalen van teksten, het identificeren van spraakpatronen, het vergroten van teksten en meer.

“Wij geloven dat Immersive Reader een krachtig hulpmiddel kan zijn voor onze studenten om hun vermogen tot begrijpend lezen te vergroten”, zo zegt de school op de educatie-site van Microsoft.

Genieten van Homerus met dyslexie

De reacties van leerlingen lijken dit te onderschrijven. Het mooiste voorbeeld komt van de 16-jarige zoon van één van de leraressen op de St. Andrews’ Scots School. Deze jongen is ook dyslectisch en gebruikt sinds kort Immersive Reader. Hij begon, heel ambitieus, in de Odyssee (van Homerus).

En hij las het boek nog uit ook!

“Dit is de eerste keer in mijn leven dat ik in mijn eentje een heel boek heb gelezen”, vertelde de jongen enthousiast aan zijn moeder: “Ik kan het niet geloven! Geweldig!”

Dus ja, als een jongen van 16 met dyslexie in staat is om helemaal op zichzelf de Odyssee te lezen én hier van te genieten, dan is het antwoord duidelijk: ook met dyslexie kun je plezier beleven aan lezen!

 

Over Jeroen L

Eén van de oprichters van LekkerLezen.net. In het dagelijks leven actief als bedrijfskundige/docent, 's avonds het liefst met de neus in een goed boek!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.