Kan lezen Trump uit het Witte Huis halen?

Dat lezen allerlei positieve effecten op je heeft is evident. Maar zou het ook politiek effect kunnen hebben? Misschien dat de (her?)verkiezing van Donald Trump samenhangt met het feit dat Amerikanen amper lezen.

Voor mij is het moeilijk te geloven, maar wist je dat volgens onderzoek van Pew Research een kwart van de Amerikanen aangeeft in 2017 nog niet eens één boek te hebben uitgelezen? Schokkend, want het ware aantal zal nog wel wat hoger liggen, aangezien mensen nogal eens sociaal wenselijke antwoorden willen geven. En aangezien lezen ‘slim’ overkomt, zullen er nog wel wat mensen een klein leugentje hebben verteld!

Dit hoge cijfer is rampzalig. Niet alleen missen al die mensen de lol van boeiende en spannende verhalen, maar ze lopen ook alle andere voordelen van lezen mis. Want zoals al vaker gezegd, lezen maakt je slimmer, houdt je geheugen scherp en verlengt je levensduur. Hmm…. niet lezen maakt dus dommer en vergeetachtig. Zou dat zijn waarom Donald J. Trump ermee wegkomt om keer op keer leugens te verkondigen, zelfs als deze in strijd zijn met eerdere opmerkingen die hij zelf maakte?

Lezen maakt slimmer

Wist je dat er in het Verenigd Koninkrijk een onderzoek is uitgevoerd onder tweelingen? De onderzoekers van de University of Edinburgh en King’s College vergeleken 1890 tweelingen in de leeftijd van 7-16 jaar oud. Ze ontdekten dat de beter lezende helft van de tweeling een hogere verbale en non-verbale intelligentie vertoonde.

Lezen maakt creatiever en open-minded

Open-mindedness is nog zo een ding wat ze in de Verenigde Staten wel kunnen gebruiken. Zelfs een short-story kan al genoeg zijn om hierop winst te behalen. Uit onderzoek dat in Toronto werd uitgevoerd kwam naar voren dat lezers van fictieve verhalen meer open-minded waren dan lezers dan non-fictie lezers. Daardoor waren ze ook beter in het verwerken van nieuwe informatie en verzonnen ze creatievere oplossingen voor problemen.

Lezen maakt gelukkiger

De verkiezingscampagne van Donald Trump haakte direct in op de ongelukkige gevoelens die bij de Amerikaanse bevolking leefden. Wat dat betreft zouden tegenstanders van Trump er goed aan doen om de Amerikanen aan te moedigen een boek te lezen (maar dan niet eentje van Trump, natuurlijk. Dus ook niet deze ‘jeugdzonde‘). Op de Universiteit van Liverpool bleek namelijk, na een onderzoek onder 4.164 volwassenen dat mensen die zichzelf omschrijven als “lezers” minder stress rapporteerden.

Ook ervoeren ze minder depressieve gevoelens, hadden ze een beter zelfbeeld en konden ze beter omgaan met de uitdagingen die het leven op hun pad bracht. Vergeleken met niet-lezers hadden ze ook meer vrienden en voelden ze zich meer deel van de samenleving. Ze waren ook meer bewust van sociale kwesties en (de voordelen van) culturele diversiteit.

Lezen versterkt je geheugen

De ene keer zegt Trump het ene, de andere keer het andere. En hij komt er op de een of andere manier mee weg, ook nog. Misschien zouden de Amerikanen wat meer moeten lezen, zodat hun geheugen beter wordt.  Misschien dat ze de uitspraken van Trump dan beter onthouden en zich realiseren dat hij zichzelf tegenspreekt.

Lezen maakt empathischer

Kijk, je moet niet de tweets van Donald Trump gaan lezen als je empathischer wilt worden. Sowieso kun je Twitter beter links laten liggen, want Twitter maakt dom. Maar een boek doet wonderen als het gaat om het ontwikkelen van empathische gevoelens. Dat is omdat je er bij het lezen van een goede roman niet aan ontkomt om je in de personages in te lezen. In de woorden van Science: “Regelmatig lezen van fictie versterkt je Theory of Mind“.

Misschien moet iemand eens een fijne roman op het bureau van de president achterlaten. Zelfs als hij onverhoopt wordt herverkozen, heeft de hele wereld er baat bij wanneer Trump wat meer zou lezen.

Over Jeroen L

Eén van de oprichters van LekkerLezen.net. In het dagelijks leven actief als bedrijfskundige/docent, 's avonds het liefst met de neus in een goed boek!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.