Innovaties in de bibliotheek

Als kind was mijn biebkaart een van mijn meest waardevolle bezittingen. Elke week ging ik weer naar de bibliotheek om daar het maximale aantal boeken te lenen. Meestal wandelde ik door de paden op zoek naar bekende auteurs, of op zoek naar een genre, zonder een duidelijk doel. Maar soms was ik op zoek naar een specifiek boek. Dat moest ik dan opzoeken in de catalogus, een grote rij stalen kasten met daarin een oneindig aantal papierenkaartjes, die je altijd de goede kant op wezen.

Toen de eerste PC in mijn lokale bieb verscheen, was dit revolutionair. De archiefkasten konden de deur uit, want al die informatie zat nu in dat beeldscherm. Zoeken (en vinden) was makkelijker dan ooit. Leve de vooruitgang!

Is er nog iets veranderd?

Sindsdien is een hoop tijd verstreken. Hoe ziet de bibliotheek van nu er eigenlijk uit? Zijn er sinds de introductie van de digitale catalogus nog dingen veranderd? Op het eerste gezicht zijn de veranderingen in de bibliotheek oppervlakkig, maar als je dieper kijkt zie je dat er veel innovaties zijn.

Achter de schermen

Vooral achter de schermen blijkt er veel veranderd te zijn. Het hele logistieke proces van de bibliotheek is gedigitaliseerd en verloopt daardoor stukken efficiënter.
Handscanner maakt het leven makkelijk voor personeel.

Neem het inventarisatieproces: het is voor de bieb belangrijk te weten welke boeken in de kast staan. Voorheen betekende dat veel handmatig werk, maar dankzij de introductie van RFID-chips (een soort infrarood chip die op afstand uitleesbaar is en een handscanner scan je eenvoudig de hele boekenkast en heb je meteen een materiaallijst.

Waar ligt dat ene boek toch?

Diezelfde scanner heeft trouwens ook een radar-functie. Dus als een boek “kwijt” is, bijvoorbeeld omdat het verkeerd is teruggezet, weet de handscanner het boek in no-time terug te vinden.

Automatisch sorteren

Ik heb warme herinneringen aan het personeel van mijn bibliotheek dat zich vol discipline stortte op de berg teruggebrachte boeken. Alles moest uitgesorteerd worden en op de juiste plek worden gezet. Maar aan het uitsorteren van teruggebrachte boeken hoeft geen mensenhand meer te pas te komen. Er zijn volledig geautomatiseerde systemen die ingeleverde boeken al meteen kunnen uitsorteren. Dus zodra een boek via de inlevermachine binnenkomt, wordt het al in het juiste bakje gedeponeerd.

Voor de schermen

24/7 je boeken inleveren

Over die inlevermachine gesproken, toen ik jong was, kon je boeken alleen tijdens openingstijden inleveren. Dat was toen al lastig, al wisten we niet beter, maar tegenwoordig zijn veel bibliotheken maar beperkt open. En je wilt je boek wél op tijd kunnen inleveren om boetes te voorkomen. Steeds meer bibliotheken hebben daarom een 24/7 inlevermogelijkheid, zoals de Sapphire 24/7 bookdrop. Dus als je vlak voor middernacht beseft dat je leentermijn verloopt, spring je op de fiets en lever je het boek in. En zodra het ingeleverd is, wordt het ook gelijk gesorteerd.

Nationale bibliotheekpas

Er is dus al het nodige veranderd in het bibliotheekwereldje. Maar de meest opwindende innovatie vind ik toch wel de Nationale Bibliotheekpas. Met deze pas zou je overal in Nederland

Met de nationale bibliotheekkaart kun je overal in Nederland bij de bibliotheek terecht.

gebruik kunnen maken van de bibliotheek. Dus ook in de buurgemeente, of bij opa en oma. Je bent niet meer beperkt tot de collectie bij jou in de buurt, maar kunt overal lenen. Let er wel op dat je de geleende materialen wél weer bij dezelfde bieb moet inleveren waar je ze gehaald hebt.

Verrassend genoeg hoef je hier helemaal niets voor te doen, want elk geldig bibliotheekabonnement is landelijk geldig. Inmiddels nemen al 527 Nederlandse bibliotheken deel.

Dialoc ID, een bedrijf dat bibliotheekpassen (en andere ledenpassen) fabriceert, verwacht dat de Nationale Bibliotheekpas de herkenbaarheid van het merk “de bibliotheek” versterkt en dat er in de toekomst interessante samenwerkingsverbanden zullen ontstaan tussen bibliotheken en andere partners. Deze samenwerkingen kunnen lokaal, of nationaal zijn.

Je ziet, het zijn opwindende tijden in de bibliotheek. En dat zit hem niet eens alléén meer in de spannende verhalen die er te vinden zijn!

 

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Dialoc. Het geplaatste fotomateriaal is met hun toestemming gebruikt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.