Het boek van….

In de rubriek “Het boek van…” laten we steeds één lezer iets vertellen over een boek dat voor hem of haar een speciale betekenis heeft. Lijkt het je leuk om ook in deze rubriek te schitteren? Stuur ons dan een mailtje op redactie @ lekkerlezen . net, met als onderwerp “Het boek van…”

Deze keer: Marijke

Wie ben je

Naam: Marijke Mulder
Leeftijd: 39
Geslacht: Vrouw

In het dagelijks leven ben ik mama, werk ik samen met mijn man aan ons eigen bedrijf.  Daarnaast werk ik ook nog als invalkracht in het basisonderwijs en blog ik samen met mijn zus.  Daarnaast maak ik graag tijd om te lezen, wat al jaren mijn hobby is. Op de basisschool las ik al alles wat los en vast zat.

Over het boek:

Titel: Vlinder voor Marianne
Auteur: Virgina Lee, vertaald door Paul Biegel
ISBN: 978 90 606 9201 1

Waar gaat dit boek over

Mark-O is zes jaar als zijn zusje Marianne doodgaat. Hij had gedacht dat Marianne die ziek in bed lag, daar ook altijd wel zou blijven. Maar nu is haar kamer leeg. Voor iedereen thuis is het moeilijk te aanvaarden dat ze er niet meer is, maar Mark-O vindt een manier waardoor het iets makkelijker wordt.

Waarom heeft dit boek je geraakt?

Heel gek, de korte beschrijving van het boek quote ik van de site van de uitgever. Ik kon niet meer omschrijven waar het boek over ging.

Ik was 11 toen ik dit boek las. Ik zie mezelf nog zitten in groep 8. Ik keek vanaf mijn plek naar de deur van de klas en daarachter lag de bibliotheek van school. En na het lezen van dit boek, moest ik toch elke keer aan het boek denken als ik mezelf even bewust werd van de schoolbibliotheek. Ik vond daar eigenlijk in groep 8 niet veel leuke boeken meer. Ik was een hele goede lezer en was toe aan moeilijkere boeken.

Het onderwerp dood en de metafoor met de vlinder zijn wel blijven hangen bij het boek. Het was verdrietig, dat weet ik ook nog. Volgens mij was dit de eerste keer dat een boek mij zo wist te raken dat er tranen in mijn ogen kwamen bij een boek.

Dat is ook de reden dat ik nu dit boek heb uitgekozen.  Ondanks dat ik na bijna 30 jaar de inhoud van het boek ben vergeten, is de impact en de metafoor blijven hangen. Als ik aan dit boek denk, dan kan ook het gevoel weer helemaal terugkomen. En dat dus los van de inhoud.

Daarna heb ik nog vaak tranen in mijn ogen gehad, of zo meegeleefd met een spannend boek, dat ik er spierpijn van had. Maar dit was dus de eerste keer en daarom neemt dit boek een speciaal plekje in in mijn hart.

Ik durf het ook niet meer op te zoeken in de bibliotheek of te bestellen. Ik ben bang dat ik het boek nooit meer zo zal beleven als toen, en dat het erg tegenvalt. Ik houd het dus in dit geval op de herinnering.

Zoals ze al vertelde heeft Marijke een blog waarop ze redelijk actief is. Deze blog, genaamd Mamma’s Thee is hier te bezoeken.

Lees “Vlinder voor Marianne” zelf!

– Helaas, niet gevonden –

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.