Geef een boek cadeau!

Het initiatief “Geef een boek cadeau!” spreekt me enorm aan en verdient meer aandacht. Daarom staat deze actie, die bedoeld is om kinderen aan het lezen te krijgen, vandaag centraal in deze column.

Wie/wat/waar: Geef een boek cadeau!
Wat: Een uitgever
Wanneer: Elk jaar één boek
Waarom: Kinderen meer aan het lezen krijgen

“Geef een boek cadeau!” is een initiatief dat mij ontzettend aanspreekt. Daarom zal ik er vandaag wat meer over vertellen. Het initiatief “Geef een boek cadeau!” bestaat sinds 2016. De eerste twee jaar heette het nog “Doe mij maar een boek!”. Het oorspronkelijke doel van dit initiatief is om kinderen meer aan het lezen te krijgen. Niet alleen kinderen van rijke ouders, maar ook kinderen die het minder breed hebben. Hiervoor geven de mensen achter deze mooie actie elk jaar in februari één super populair kinderboek opnieuw uit. Dit boek is vervolgens in alle boekenwinkels voor maximaal €3 te verkrijgen. Ook worden scholen bezocht en zijn er nog veel meer acties waar ik jullie in dit artikel meer over zal vertellen.

Het principe achter “Geef een boek cadeau!”

“Geef een boek cadeau!” is bedoeld om kinderen meer aan het lezen te krijgen. Naast hiervoor elk jaar een boek uit te geven, is er dus ook flink wat promotie nodig. Dit gebeurt op veel verschillende manieren. Het hele promotiecircus begint meestal rond midden november. Dit is het moment waarop via verschillende kanalen bekend wordt gemaakt welk boek er dit jaar opnieuw uitgegeven zal worden. Zelf kijk ik hier altijd ontzettend naar uit. De datum staat dan ook in mijn agenda gemarkeerd. Voor dit jaar is het nieuwe boek dus nog niet bekend gemaakt, maar dat zit er ondertussen wel weer aan te komen.

Zodra het boek bekend is gemaakt, komen er regelmatig op Facebook en de website berichten over dit boek. De organisatie legt alvast uit waar het boek over gaat. Ook vertellen ze waarom ze dit boek hebben gekozen. Als je per jaar maar één boek uitgeeft, moet deze keuze natuurlijk goed onderbouwd zijn. Informatie over de auteur mag uiteraard niet ontbreken. Als deze nog in leven is wordt de schrijver geïnterviewd, dit interview kun je terugkijken op de website van “Geef een boek cadeau!”. Na een tijdje zullen ze ook laten zien hoe de nieuwe kaft er uit gaat zien en leven we toe naar het moment in februari wanneer de publicatie plaats zal vinden.

Als het boek is uitgegeven kun je het overal in boekenwinkels terug vinden. Dit boek kun je voor jezelf kopen, maar ook via verschillende instanties doneren voor kinderen die het minder breed hebben. Het initiatief gaat langs verschillende basisscholen om met kinderen over het boek te praten en gratis boeken uit te delen. Hiernaast wordt ook elk jaar een prentenboek met hetzelfde idee uitgegeven. Hiermee worden jongere kinderen aangemoedigd een boek te lezen. Zelf heb ik deze boeken niet verzameld en gelezen, maar het initiatief is daarom niet minder belangrijk!

Boeken tot nu toe

De boeken die tot nu toe zijn uitgegeven zijn allemaal echte klassiekers. Het eerste boek, waardoor ik in aanraking kwam met dit initiatief, was “Oorlogswinter” van Jan Terlouw. Jan Terlouw heeft zelf meegeholpen met het promoten van deze actie en daarbij meteen wat bekendheid voor het initiatief vergaard. Ondanks dat “Oorlogswinter” misschien wel het bekendste boek is van Jan Terlouw, had ik tot dan toe alleen de film gekeken. Aangezien ik een groot fan ben van zijn kinderboek “Koning van Katoren” vermoedde ik dat dit boek daar niet voor zou onderdoen. Dit was inderdaad het geval. “Oorlogswinter” is een prachtig boek dat in iedere boekenkast zou moeten staan. Geef een boek cadeau! heeft dit bijna doen uitkomen, door een goedkope herdruk te publiceren.

Het tweede boek dat is uitgegeven was “Achtste-groepers huilen niet” van Jacques Vriens. Ik heb me altijd verbaasd over dit ontzettend emotionele kinderboek van Nederlandse bodem. Eigenlijk is dit een kinderboek dat ook volwassenen zouden moeten lezen. Het boek gaat over een meisje dat kanker krijgt. De manier waarop de kinderen uit de klas, maar ook het meisje zelf, hiermee omgaan is prachtig en leerzaam om te lezen. Opnieuw was dit dus een ontzettend goede keus van Geef een boek cadeau!

Geef een boek cadeau! heette eerst “Doe mij maar een boek!”. Deze naam is aangepast, omdat dit oorspronkelijke naam meer uitstraalt dat je het boek voor jezelf zou moeten kopen. Ondanks dat het zeker geen schande is als je deze boeken voor je boekenkast wilt verzamelen, is het vooral de bedoeling dat je deze boeken aan kinderen geeft. Het eerste boek dat onder de nieuwe naam uitkwam, was “Ronja de Roversdochter” van Astrid Lindgren. Voor het eerst niet een boek van Nederlandse bodem. Dit boek heb ik in mijn jeugd ontzettend vaak gelezen en stond dan ook al in mijn boekenkast. Natuurlijk heb ik deze uitgave ook aangeschaft. Ik wilde mijn collectie compleet maken, maar daarnaast het initiatief ook blijven steunen.

Kruistocht in Spijkerbroek

Het boek van afgelopen jaar was “Kruistocht in Spijkerbroek” van Thea Beckman. Tot mijn schaamte kon ik mij enkel nog herinneren hoe de film ging en niet hoe het boek was geschreven. Voor mij was het dus super leuk om dit opnieuw te lezen. Dit jaar is er ook een theatervoorstelling gemaakt. Dit alles is in gang gezet door Geef een boek cadeau! Op deze manier heeft het initiatief nog meer bekendheid weten te vergaren. Dat is natuurlijk ontzettend leuk en ik hoop dat zij nog lang door zullen gaan. Naast dat het initiatief super leuk is voor alle kinderen, vind ik het heel leuk dat ik alle klassieke kinderboeken zo op een rijtje in mijn boekenkast heb staan.

In november hoop ik weer te horen wat het volgende boek gaat zijn. Thea Beckman had ik eerlijk gezegd van tevoren al gegokt! Ik vermoed nu een boek als “Brief voor de Koning” van Tonke Dragt. Dit aangezien deze ook in een Netflix-serie wordt gemaakt. Zelf zou ik het ook heel erg leuk vinden om er een boek van Paul Biegel tussen te zien. Nog even afwachten dus!

Voor meer informatie over “Geef een boek cadeau!” kun je op de website terecht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.