Elke dag lezen? Je leeft er langer door (gezond)!

Lezen gezond? Jazeker, lezers leven langer en zijn langer gezond, dat blijkt uit een analyse van (lang genegeerde) data door wetenschappers van Yale University.


Als bezoeker van deze site ben je overduidelijk meer geïnteresseerd in boeken dan de willekeurige voorbijganger. Je weet dus heel goed dat lezen voordelen biedt, van vermaak en een grotere woordenschat tot een minder grote kans op Alzheimer. En je weet ook dat lezen gezond is. De zomervakantie ligt net achter ons, goede kans dat je dus je gezonde dosis aan leesvoer hebt gehad. Maar onderzoek laat zien dat je er alle baat bij hebt elke dag even een half uurtje te lezen.

Een schat aan lang genegeerde data over lezen

De Universiteit van Michigan stelde deze vraag in het kader van haar Health and Retirement Study om het jaar aan meer dan 1000 huishoudens in de Verenigde Staten. Eigenlijk was het een vraag die een beetje weggestopt zat tussen een groot aantal andere vragen. En de antwoorden werden eigenlijk lange tijd genegeerd.

Totdat in 2016 onderzoekers van de Yale School of Public Health hun handen wisten te leggen op 12 jaar data uit het onderzoek. Zij legden als eerste een koppeling tussen de leesgewoontes van de ondervraagden en de gezondheid van ruim 3600 mannen en vrouwen van boven de 50. Ze ontdekten al snel een hoopgevend patroon op: mensen die dagelijks een half uurtje lezen (fictie, non-fictie, poëzie of proza) leven gemiddeld genomen twee jaar langer dan mensen die niet lezen! Lezen is gezond, dus.

Nog een interessante ontdekking: mensen die drie uur of meer per week met hun neus in de boeken zitten hebben een 23% lagere kans op overlijden dan mensen die alleen kranten en tijdschriften lezen!

Waarom leeft de lezer langer?

De voor de hand liggende vraag die opkomt is natuurlijk hoe het kan dat lezen levensverlengend werkt. Volgens de Yale-onderzoekers komt dit onder meer doordat het lezen van boeken “diep lezen” aanmoedigt. Bij kranten wil de lezer nog wel eens koppensnellen, maar een boek moet je echt helemaal lezen wil je het doorgronden. Dat zorgt dat je hersenen aan het werk gezet worden, waardoor deze gezonder blijven (daar schreef ik al eerder over).

Ook zou lezen helpen om empathie en emotionele intelligentie (verder) te ontwikkelen. Tenminste, bij boeken. Een onderzoek uit 2013 onthulde dat mensen die slechts het openingshoofdstuk van een boek lazen een week later meer empathie vertoonden. Bij krantenlezers lag dit juist lager! Meer empathie leidt, volgens de wetenschappers, tot meer sociale interactie en minder stress. Beide helpen je langer gezond te lezen.

Denk nu niet dat kranten en tijdschriften kwaadaardig zijn, want de mensen die deze lezen leven wel degelijk langer dan niet-lezers. Maar boeken zijn gewoon beter.

Maar dat wist je al, natuurlijk.

(Deze column is gebaseerd op een artikel van Readers’ Digest).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.