Een boekenvakantie

Al vanaf jongs af aan leek mij het fantastisch: een boekenvakantie. In de zomer van 2019 was het eindelijk zo ver en ben ik met een groep vrienden op boekenvakantie gegaan. Maar hoe zag die boekenvakantie er uit en belangrijker nog: is dat misschien ook iets voor jou?

Boekenvakantie: Eat, read, rave, repeat

Aangezien mijn vrienden en ik allemaal nog nooit op een boekenvakantie waren geweest, hadden we geen idee aan het begin van de vakantie hoe deze anderhalve week er uit zouden komen te zien. Het enige wat van te voren duidelijk was, is dat we in een vakantiehuisje van de ouders van een vriend in midden Frankrijk zouden zitten. Het vakantiehuisje is in een afgelegen dorpje. Dit houdt in dat er niet veel te doen is, behalve genieten van de zon, mooi wandelen, lekker eten en… heel veel lezen!

Door de week heen begon er een bepaald ritme in onze rustige vakantie te sluipen. Zelf noemden we het voor de grap ‘eat, read, rave, repeat’. Dit was als een grapje bedoeld, maar is uiteindelijk precies wat we hebben gedaan. De dag begon met uitslapen. Terwijl iedereen langzaam wakker wordt, worden er heerlijke hapjes op tafel getoverd die de hele dag gegeten worden. Vervolgens komen er overal boeken vandaan en begint iedereen in het zonnetje rustig aan zijn/haar dag. Als je even geen zin meer hebt in lezen, kun je heerlijk wandelen, gaan zwemmen of nieuwe boodschappen halen zodat we lekker kunnen blijven eten!

Rond 4 uur komt de wijn op tafel en beginnen de discussies. Wat heeft iedereen gelezen? Zo veel verschillende onderwerpen passeren de revue, doordat iedereen boeken leest en alle boeken thema’s bevatten waar je over zou kunnen discussiëren. Natuurlijk komen er ook spelletjes op tafel en wordt er tot diep in de nacht heerlijk gefeest. Klinkt dit niet als een droom?

The Three-Body Problem

Naast dat iedereen zijn eigen boeken aan het lezen was, hebben we ook een boek gekozen om met zijn allen te lezen. Dit is uiteindelijk “The Three-Body Problem” van Cixin Liu geworden. Dit is het eerste deel uit een trilogie genaamd “Remembrance of Earth’s Past“. Dit boek hebben we gekozen, aangezien het de favoriete serie is van een Nederlandse man in het Franse dorpje. Hij is er dus ook uiteindelijk bij geweest toen we dit boek gingen bespreken.

Het boek is absoluut één van mijn favoriete Science Fiction boeken die ik ooit heb gelezen. Overal op internet zijn goede recensies te vinden en ik denk dat het slechts een kwestie van tijd is voordat een Nederlandse uitgeverij deze serie eindelijk oppikt! Tot die tijd kan ik als alternatief “Nightflyers en andere verhalen” van George R.R. Martin aanraden. De verhalen in deze verhalenbundel zijn niet perse vergelijkbaar met “The Three-Body Problem“, maar de Science Fiction is wel net zo goed en in beide gevallen geeft het je stof om over na te denken! Bovendien is deze bundel wel in het Nederlands verschenen en zal ik volgende week een recensie plaatsen.

Geen verplichtingen

Terug naar de boekenvakantie. Het belangrijkste voor ons was dat iedereen vooral tot rust kon komen en geen verplichten voelden. Er waren mensen die in de vakantie 6 of 7 boeken hebben gelezen, terwijl anderen alleen ons gezamenlijke boek hebben gelezen en verder vooral van het zonnetje hebben genoten. Natuurlijk hebben we ook wat boeken uitgewisseld. Dat is ontzettend leuk, omdat je ze niet alleen aan mensen kan aanraden, maar die kunnen dit vervolgens meteen lezen. De discussie komt dus al op gang als de inhoud bij iedereen nog vers in het geheugen zit. Eén van de boeken die ik daar bijvoorbeeld heb gelezen is “God’s Gym” van Leon de Winter, die me daar door een vriend werd aangeraden.

Voor mij was deze boekenvakantie echt een droom die is uitgekomen. Eigenlijk hangen er totaal geen regels aan vast, maar door het een boekenvakantie te noemen, voelde ik mij ook meer gemotiveerd om lekker veel te lezen. Hopelijk lukt het mij om nog een keer zo’n fantastische vakantie te hebben. Heb ik jou ook enthousiast gemaakt?

3 Comments

  1. Joke Z

    Leuk artikel boekenvakantie. Ik wil altijd wat van mijn omgeving zien en alleen als ik mezelf een strandvakantie beloof kom ik aan lezen toe. Bij een wat actieve vakantie lees ik alleen bij het wakker worden en voor het slapen gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.