Column HJ Smienk – Deel 3 – Afwijzingen en nieuwe kansen.

H.J. SmienkNa drie maanden wachten klepperde de brievenbus regelmatig.

…Hartelijk dank voor uw gedichten… met veel interesse uw korte verhalen gelezen… en meer van dit soort teksten stond er in de brieven die ik retour kreeg van de uitgevers. Gevolgd door de onvermijdelijk lijkende afwijzing. Geen enkele uitgever leek geïnteresseerd. Er was er nog slechts één in de race. Een race die meer en meer begon te lijken op het springen van de ene naar de andere kant van een ravijn. Een sprong waarvan slechts één persoon nog de overtuiging had, de overkant te kunnen bereiken.

De laatst overgebleven uitgever werkte normaal gesproken niet met Nederlandse schrijvers. Vertaald werk, dat is hun ding. Toch, zo vertelde men mij, waren ze geneigd van tijd tot tijd zich in de Nederlandse markt te roeren. Een worst bungelde voor mijn neus, ik bloeide op. Kreeg weer een beetje meer zelfvertrouwen. Er leek een kansje te zijn. Grappig genoeg heb ik deze uitgever anders benaderd dan de overige zes. Met deze uitgever heb ik eerst e-mail contact gehad. Het geluk was aan mijn zijde. Er volgden enkele telefoongesprekken. Aan de lijn, deze keer niet een oervervelende semi – onbeschofte secretaresse die in de afwijzingsbrief de tekst van de uitgever verfraait met op literair lijkende taal en telefonisch met onvervalst volksaccent je vertelt dat je het beter elders kunt proberen. Nee, nu een vriendelijke – aan de stem te horen – jongedame, die daadwerkelijk geïnteresseerd leek te zijn.

Eerlijkheidshalve moet ik zeggen dat één van de eerder ontvangen zes afwijzingsbrieven wel gedegen commentaar bevatte. Sterker nog, deze uitgever vond dat ik soepel en met verve de pen hanteerde, maar had simpelweg geen fonds voor mijn soort van verhalen. Uit het commentaar bleek dat er tenminste in mijn manuscript was gekeken. Het afwijzingsgetij leek dus niet onomkeerbaar.

De laatst overgebleven uitgever liet ook verstek gaan. Hier zat een schrijfwedstrijd mij dwars. De winnaar daarvan werd gecontracteerd en ik werd veel succes gewenst bij mijn verdere zoektocht naar een uitgever.

Nu moet ik zeggen dat ik 44 jaar jong ben en in al mijn levensjaren nog nooit langer dan zes maanden voor een baas heb gewerkt. Als ik niet aan het reizen was, dan was ik bezig met een eigen bedrijf. Door de afwijzingen, kreeg ik gelukkig ook weer wat realiteitszin in mijn lijf. De afwijzingen onderging ik met alle emoties die een mens rijk is. Leerschool, verontwaardiging, onbegrip… noem maar op. Maar bovenal besefte ik dat ik op een dwaalspoor zat. Waarom zou ik mij in godsnaam laten afschepen door het (soms) aanwezige hooghartige gedrag van de uitgevers.

Uitgeven, dat kan ik zelf toch ook?

Ik begon de zaak te bekijken als uitgever en als schrijver. In die volgorde. Daardoor kom je automatisch terecht op sites als lulu en andere “Printing On Demand” (POD) bedrijfjes. Deze stroming wordt in de Nederlandse uitgeverswereld enigszins met de nek aangekeken. En ook voor mij was dit niet mijn ding. Als ik ergens voor ga, dan duik ik graag in het diepe. Een nieuwe weg moest ontdekt worden. De weg die leidt naar informatie over hoe je je boek in de winkels krijgt en op het internet bij verkoopsites zoals bol.com en dergelijke.

Daarbij vond ik, dat wanneer ik de POD weg op ging, om te beginnen de marges op het boek – mijn boek – te klein waren en het past simpelweg niet in mijn denk-patroon.

Nee, dacht ik, als ik dit ga doen, dan gebeurt dat als een “echte” uitgeverij. Eentje die ik van “scratch” op ga zetten.
Dit was eenvoudiger gezegd dan gedaan. Toch zag ik met alle vertrouwen mijn uitgeversavontuur tegemoet.

Het moet me van het hart dat POD een geweldige oplossing is voor iemand die een boek schrijft met andere intenties dan er een echt gedegen bedrijf van te maken. De Printing On Demand manier is een sterk groeiende markt en misschien wat onderschat in Nederland. Desalniettemin is dat niet het pad dat ik volg.

De volgende keer zal ik meer over het uitgeven vertellen.

Ciao,
HJ Smienk ©
Uitgever bij Superloeloe.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.