Het boek van …. Linda Hoekstra

In de rubriek “Het boek van…” laten we steeds één lezer iets vertellen over een boek dat voor hem of haar een speciale betekenis heeft. Lijkt het je leuk om ook in deze rubriek te schitteren? Stuur ons dan een mailtje op redactie @ lekkerlezen . net, met als onderwerp “Het boek van…”

Deze keer: Linda

Wie ben je

Naam: Linda Hoekstra
Leeftijd: 33
Geslacht: Meisje

Linda Hoekstra

Linda Hoekstra

Hoe ziet je dagelijkse leven eruit:

Ik werk als internationaal accountmanager voor een grote multinational. Mijn werkgebieden zijn Oost Europa en Afrika (waarvoor ik op dit moment in Kenia/Oeganda zit). Ik reis ongeveer de helft van de tijd naar de mooiste plekken ter wereld.

Over het boek:

Titel:  Het bitterzoete paradijs – van een ontembare wereldreizigster
Auteur: Iris Hannema
ISBN: 978 90 295 0606 9

Waar gaat dit boek over:

“Het bitterzoete paradijs” is het verhaal van reisjournaliste en schrijfster Iris Hannema die voor haar werk de hele wereld over reist. Ze lijkt geen rust te kunnen vinden in haar leven en besluit het haar missie te maken om op zoek te gaan naar het paradijs. Iris neemt je mee op haar zoektocht, maar komt hier vooral zichzelf tegen. Ze komt erachter dat ook het paradijs twee kanten kent.

In haar boek beschrijft ze levendig en meeslepend haar soms gevaarlijke avonturen in Afrika en de Stille Oceaan. Van slapen bij locals, tot illegaal de grens over vluchten. En van ziek zijn op reis tot vreselijk heimwee. Voor elke reiziger een feest van herkenning, voor elke thuisblijver een meeslepend verhaal van hoe reizen je veranderd.

Waarom heeft dit boek je geraakt?

Ik reis heel veel voor mijn werk, maar ik ben één van de weinigen in mijn omgeving. “Het bitterzoete paradijs” was voor mij een reis langs mijn eigen leven. Hoe ik me soms eenzaam voel op reis, onbegrepen voel door de mensen thuis, maar ook hoe ik intens kan genieten van nieuwe avonturen, nieuwe indrukken en nieuwe mensen.

Het leven op reis heeft me herinneringen gegeven die ik nooit meer zal vergeten en heeft mijn leven rijker gemaakt. Het heeft ervoor gezorgd dat ik veel beter weet wie ik ben, wat ik wil en waar ik gelukkig van wordt. Ik zie de wereld op een hele andere manier dan de mensen die zich enkel laten informeren door het 8-uur journaal. En ik heb geleerd dat de wereld niet zo’n enge plek is als de media je wilt doen geloven.

Dit boek is een absolute aanrader voor iedereen die wel eens reist (niet te verwarren met op vakantie gaan). Ongetwijfeld herken je jezelf in de verhalen van Iris. Maar ook voor mensen die nooit de behoefte hebben gevoeld om te reizen kan dit boek een perfecte bevestiging zijn waarom ze zo graag thuis blijven. In welke categorie je ook valt; het boek sleept je sowieso mee in het avontuur.

Wat raakte je het meest?

Linda Hoekstra op reis

In “Het bitterzoete paradijs” schreef Iris over haar verblijf op Vanuatu en hoe ze een verwoestende cycloon overleefd. Dat is natuurlijk een vreselijke gebeurtenis die je niemand gunt. In de nasleep van de cycloon was Iris niet stoppen met het vertellen over dit avontuur aan anderen, soms bijna alsof ze trots was dat ze erbij was. Dit was heel herkenbaar. Als je iets heel ingrijpends mee maakt dan wil je dit graag delen. Wanneer je (bijna) altijd alleen reist, dan is er vaak niemand om mee te delen of in ieder geval niet met de mensen met wie je dit graag zou willen delen.

Het liefst wil je mensen laten ervaren hoe het was, wat voor gevoel het je gaf, hoe gaaf het was, hoe mooi, hoe gevaarlijk, hoe bijzonder. Maar gevoel is bijna niet over te brengen als je er niet bij bent geweest. Dat is iets waar ik ook vaak mee worstel. Terwijl ik dit typ, zit ik in Kenia terwijl ik uit kijk over een grote vallei, met de zon in mijn gezicht, tropische vogels die achter veel te grote insecten aan zitten en in de verte hoor je de apen schreeuwen. Hoe bijzonder dit ook is, niemand thuis zal zich hetzelfde voelen als hij/zij dit leest als wanneer ze hier naast me hadden gezeten. Je moet er bij zijn 🙂

Wat heeft dit boek je geleerd?

Ik ben niet de enige. Niet dat ik dat had gedacht hoor, maar ik ben nog nooit iemand tegen gekomen die zo goed mij als persoon heeft weten te omschrijven. Het heeft mij gesterkt in het idee dat het niet erg is om van de norm af te wijken. Dat sociale conventies er niet altijd zijn om je aan te houden. Niet dat je dan moet veranderen in een asociale hork, maar je hoeft ook niet aan jezelf voorbij te gaan omdat het sociaal wenselijk is. Het leven is een keuze dus kies ook af en toe voor jezelf.

Linda heeft een eigen blog, daarop vertelt ze over haar werk, reizen en avonturen.


Lees “Het bitterzoete paradijs” zelf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.