Beter in slaap vallen? Lees een boek.

Moeite met in slaap vallen? Pak een boek. Dat is althans het advies van de National Sleep Foundation.

Lezen is leuk, lezen is gezond. Wanneer je regelmatig een boek leest, levert je dit allemaal voordelen op. Daarover schreef ik al vaker. Een voordeel wat we nog niet benoemd hebben is dat je slaap er beter van wordt.

De National Sleep Foundation (NSF) is een Amerikaanse organisatie die zich met maar één ding bezig houdt: slaap (en het gebrek eraan). De organisatie wordt vooral bekostigd door de farmaceutische industrie. Je zou dus verwachten dat ze mensen zouden aanraden om en pilletje te slikken om in slaap te komen.

Moeilijk in slaap? Pak een boek

Verrassend genoeg komt de NSF met een advies waar wij bij LekkerLezen.net het alleen maar mee eens kunnen zijn. De NSF adviseert mensen die niet in slaap kunnen vallen om weer op te staan en ergens anders een boek te lezen. Hierdoor kom je uit het patroon dat je in bed wakker ligt, totdat je moe genoeg bent om in bed weer in slaap te vallen.

Beter is het, nog steeds volgens de NSF, om aan het eind van elke dag even tot rust te komen en een uur een boek te lezen . Geen e-book, maar gewoon een écht papieren boek. Electronische apparaatjes zijn namelijk funest voor je slaappatroon. De National Sleep Foundation stelt dat het belangrijk is om een duidelijk scheiding tussen dag (actief) en nacht (slaap) te creeëren. Je hebt dus een avond-ritueel nodig. Door elke avond te eindigen met een lekkere sessie lezen ‘weet’ je lichaam dat het tijd wordt om te gaan slapen. Je vertrekt sneller naar dromenland en slaapt dieper.

Dus, sla die Late Night Show over, pak een boek. Je zult morgenochtend een stuk frisser wakker worden!

Over Jeroen L

Eén van de oprichters van LekkerLezen.net. In het dagelijks leven actief als bedrijfskundige/docent, 's avonds het liefst met de neus in een goed boek!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.