10 voordelen van lezen

Lezen is niet alleen leuk, het heeft ook voordelen. In deze column bespreken we 10 voordelen die lezen je biedt. Sommige van die liggen voor de hand, andere voordelen van lezen kwamen ook voor ons als een verrassing.

Lezen prikkelt je brein

Een belangrijk voordeel van lezen is dat het je brein prikkelt en je scherp houdt. Volgens wetenschappelijk onderzoek kan deze mentale prikkeling van lezen helpen om de ontwikkeling van Alzheimer en dementie te vertragen (of misschien zelfs te voorkomen). Volgens de onderzoekers is dit omdat het blijven gebruiken van de bovenkamer ervoor zorgt dat de boel niet verstoft. Use it, or lose it. Zoals elke spier in je lichaam heeft ook je brein oefening nodig om gezond en sterk te blijven. Daarom helpt het trouwens ook om te puzzelen of spelletjes te spelen (zoals schaak) om mentale achteruitgang tegen te gaan.

Lezen vermindert stress

Werk! Vergaderingen! File! De kinderen! Oh, en natuurlijk quality time met je partner. Er komt nog al wat op je af, elke dag. Voor steeds meer mensen is stress een dagelijkse realiteit.

Hoeveel spanning het echte leven je ook oplevert, alles glijdt van je af wanneer je in een geweldig verhaal wordt gezogen. Een goedgeschreven roman voert je mee naar een andere wereld. Een goed doordacht artikel biedt je eventjes afleiding. Wanneer je leest blijf je als vanzelf in het moment, waardoor spanning vermindert en je lekker kunt ontspannen.

Lezen biedt je kennis

Boeken bieden je nieuwe kennis en inzichten. Niet alleen non-fictie, maar ook fictie is heel leerzaam leesvoer. Soms zit het in een situatieschets, soms in een dialoog. Door te lezen vul je je hoofd met nieuwe beetjes informatie, die zomaar eens van pas zou kunnen komen. Kennis is macht, dus hoe meer je weet, hoe beter je bent voorbereid op de uitdagingen die het leven je biedt. En daarmee is dit eigenlijk nog een manier waarop lezen stress vermindert (zie de vorige alinea).

Lezen verrijkt je woordenschat

Wist je dat je eigenlijk maar een paar duizend woorden nodig hebt om je in het dagelijks leven te redden? Dat is goed nieuws voor wie een vreemde taal leert, want met slechts 3000 woorden kun je alle kanten op. Maar met zo een beperkte woordenschat ben je wel begrensd. Hoe meer woorden je kent, hoe origineler en creatiever je bent. Bovendien groeit je overtuigingskracht naarmate je in staat bent dingen op meerdere manieren te verwoorden. Door te lezen ontkom je er niet aan dat je woordenschat groeit, helemaal als je zo een schrijver hebt die af en toe (expres) moeilijke woorden in de boeken zet. Zo werd Stephen Fry het slachtoffer van J.K. Rowlings

Lezen versterkt je geheugen

Wanneer je een boek leest, moet je snel onthouden wie precies wie is. Ook moet je de verhaallijn onthouden. Doe je dat niet, dan valt er vaak geen touw vast te knopen. Lezen daagt je uit om je geheugen te gebruiken en doet dit op een leuke manier. Daardoor blijf je herinneringen opslaan. En zoals je misschien weet betekent elke nieuw-gevormde herinnering dat er nieuwe verbindingen in je brein gelegd worden, terwijl bestaande verbindingen worden versterkt. Daardoor maakt lezen je korte termijn geheugen beter. En het vermindert ook nog eens stemmingswisselen. Hoe gaaf is dat?

Lezen ontwikkelt je analytische denken

Je kent het vast wel, je zit een thriller te lezen en ergens in het verhaal ontwikkel je een theorie over de dader en diens motieven. En je blijkt het nog eens bij het rechte eind te hebben ook nog! Dit kan alleen doordat je kritisch en analytisch hebt nagedachten. Je hebt de verschillende aanwijzingen opgenomen, gewogen en verwerkt en hebt de losse stukjes van de puzzel bij elkaar weten te brengen.

Dat je doorhebt wie de dader in een thriller is, is leuk. Maar nog leuker is dat je die analytische vaardigeden ook in het echte leven gebruikt. Bijvoorbeeld om een goede vriend(in) uit te leggen waarom een boek zo geweldig is, of bij het plaatsen van een recensie op www.lekkerlezen.net.

Ook in een boekloze situatie biedt lezen ons daardoor voordelen. Want analytische vaardigheden en kritisch denken helpen je verder, of het nu gaat om een politieke discussie, een vergadering op werk of sportvereniging of het uitvogelen hoe je een IKEA-kast in elkaar moet zetten. Daardoor maakt lezen het leven op alle onderdelen mooier.

Lezen versterkt je focus en concentratievermogen

In onze huidige maatschappij worden we continu gebombardeerd met prikkels die om het hardst onze aandacht vragen. Zelfs als je niet aan Twitter, Facebook of Instagram doet, want er je kunt geen 10 meter lopen zonder commerciële boodschappen op je afgevuurd te krijgen.

Doordat we steeds nieuwe prikkels krijgen, zijn we geneigd continu op alles te reageren. We kunnen ons daardoor steeds slechter concentreren. Dat is waar lezen ons nog een voordeel biedt, want wanneer je een goed boek leest, wordt onze aandacht als vanzelf in het verhaal getrokken. Daardoor oefenen we op een hele fijne manier onze aandacht gericht te houden. Ook in ons werk hebben we daar profijt van.

Meer lezen is beter schrijven

Wanneer je veel leest, kun je daar je voordeel mee doen wanneer je een tekst moet opstellen. Niet alleen doordat je woordenschat groter je is geworden (zie eerder), maar ook omdat tijdens het lezen wordt blootgesteld aan verschillende stijlen. Het ritme, de vloeiendheid, de toonzetting van de verschillende schrijvers laten altijd een indruk op je achter. Schrijvers weten vaak feilloos te noemen door wie ze zelf beinvloedt zijn. Dus waarom zou jij jouw schrijfstijl niet laten versterken door de werken van een ander?

Lezen geeft je het voordeel van innerlijke rust

Op het eerste gezicht lijkt deze misschien wat op de al eerder benoemde stressverminderende voordelen van lezen, maar het is toch echt een andere. Lezen kan namelijk meer bereiken dan alleen het wegvallen van spanningen, het kan zorgen voor echte innerlijke rust en vrede. Sommige mensen hebben bijvoorbeeld baat bij het lezen van spirituele teksten, anderen gebruiken zelfhulpboeken en boeken over persoonlijke groei om zich verder te ontwikkelen.

Lezen biedt (bijna) gratis entertainment

Hoewel we niet kunnen ontkennen dat een bezoek aan de boekwinkel een dure grap kan zijn, is het niet nodig om een fortuin aan lezen uit te geven. Natuurlijk is het fijn om soms een boek te kopen, dat je naar hartelust kunt toeëigenen door ezelsoren aan te brengen, passages te onderstrepen of opmerkingen in de kantlijn te schrijven. Als dat jouw stijl is, kan een tweedehands boekenwinkel je al een hoop geld besparen.

Maar als dat voor jou niet per sé nodig is, kun je in de bibliotheek een nagenoeg oneindige voorraad aan leesvoer vinden. Een abonnement op de bibliotheek is goed te betalen en ook het leengeld zal je de kop niet kosten.

En tegen de tijd dat je alles gelezen hebt, is de inkoper van de bieb weer op pad geweest en liggen er weer mooie nieuwe aanwinsten.

Over Jeroen L

Eén van de oprichters van LekkerLezen.net. In het dagelijks leven actief als bedrijfskundige/docent, 's avonds het liefst met de neus in een goed boek!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.