Boeken in huis = slimmer kind

Een kind dat opgroeit in een huishouden met 80 (of meer boeken) heeft meer succes als volwassene, dat blijkt uit onderzoek dat begin dit jaar verscheen in het wetenschappelijk blad Social Science Research.

Gemiddeld 154 boeken in huis

Het onderzoek nam data uit 31 landen over boekbezit. Zo weet de studie ons te vertellen dat het Nederlandse huis 154 boeken telt. Dat is, zelfs voor ons, best een verrassend hoog aantal. Wel zit er een enorme variatie in het aantal boeken, want de standaarddeviatie bedraagt 188 boeken. Er zijn dus huishoudens waar amper boeken te vinden zijn, en huishoudens waar er ruim 500 liggen. Persoonlijk denk ik dat mijn huis tot die laatste categorie behoort.

Positief effect van je boekenkast

Nu ziet een boekenkast in huis er best leuk uit. Je kunt er iets mee zeggen over je persoonlijkheid. Voor mij is de boekenkast een soort prijzenkast, waar alleen de leukste boeken een vast plekje in krijgen. Maar de studie toont aan dat die boekenkast meer is dan “leuk”. Het is ook enorm nuttig, want er werd een heel duidelijk effect gevonden op de ontwikkeling van kinderen. Een kind dat opgroeit in een omgeving met minimaal 80 boeken doet het stukken beter als het gaat om geletterdheid, rekenkundig inzicht en IT-vaardigheden: “Growing up with home libraries boosts adult skills in these areas beyond the benefits accrued from parental education or own educational or occupational attainment”. Oftewel, zelfs wanneer rekening wordt gehouden met de invloed van het opleidingsniveau van de ouders en de kwaliteit van het onderwijs of beroepservaring geeft een boekenkast je een boost op school en in je carrière.

Foto: Pixabay

De onderzoekers dat kinderen die opgroeiden in een boek-rijke omgeving en niet verder kwamen dan de middelbare school op het gebied van taalvaardigheid, rekenvaardigheid en technisch inzicht het net zo goed deden als kinderen die de universiteit volgden maar opgroeiden in een boek-arme omgeving.

Denk nu echter niet dat opvoeden dus voortaan betekent: boeken kopen. Nou ja, dat hoort er wel bij, natuurlijk, maar met boeken alléén ga je het ook niet redden. Het is niet slechts een gevalletje “Hoe meer, hoe beter”. Er was een duidelijk positief effect te zien bij kinderen die opgroeiden met 80-350 boeken. Maar het 351e boek levert geen verdere winst op. Helaas, zou ik zeggen, kijkend naar mijn 500+ boeken.

Waarom is een boek zo waardevol?

Foto: PixaBay

Je vraagt je misschien af waarom het hebben van boeken nog zo belangrijk is. Tenslotte hebben we allemaal toegang tot internet. Wikipedia ligt binnen handbereik. Dus wat voegt een boek dan nog toe?

De onderzoekers denken hier een antwoord op te hebben gevonden dat tweeledig is. Ten eerste is er de grote impact van het opgroeien in een kennisgerichte, leergierige omgeving: “adolescent exposure to books is an integral part of social practices that foster long term cognitive competencies”, zeggen de onderzoekers. Oftewel: als je boeken ziet, wordt je nieuwsgieriger.

Het andere element is dat lezen bijdraagt aan het ontwikkelen van allerlei vaardigheden. Boeken dragen bij aan het ontwikkelen van gewoontes die bijdragen aan een leven lang leren.

Opgroeien tot boeken moedigt je dus niet alleen aan om nieuwsgierig te zijn, het geeft je ook de instrumenten in handen om effectief te kunnen leren.

Lekker goedkoop

Heb jij nog geen boeken in huis? Dan wordt het tijd om in boeken te investeren. En het is een erg goede investering, want 80 boeken kosten (bij een gemiddelde prijs van € 15) slechts € 1200. Dat is een hoop geld, ongeveer te vergelijken met het collegegeld van één jaar MBO-onderwijs (aldus de Rijksoverheid) https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/middelbaar-beroepsonderwijs/vraag-en-antwoord/hoogte-lesgeld-en-cursusgeld-mbo Koop je de boeken in een tweedehands winkel? Dan ben je met € 100 al klaar. De kosten zijn dus beperkt, maar je hebt er de rest van je leven rendement van. Want zoals gezegd: 80 boeken + middelbare school = 0 boeken + universiteit. Goede deal, als je het mij vraagt! De onderzoekers zijn het er mee eens: “[The] impacts are equivalent to having additional years of education”.

Nieuwsgierig naar het onderzoek? Lees “Scholarly Culture: How books in adolescence enhance adult literacy, numeracy and technology skills in 31 societies

Over Jeroen L

Eén van de oprichters van LekkerLezen.net. In het dagelijks leven actief als bedrijfskundige/docent, 's avonds het liefst met de neus in een goed boek!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.