Altijd – Letizia Pezzali

Titel: Altijd
Auteur: Letizia Pezzali
Uitgeverij: Wereldbibliotheek
ISBN: 978 90 284 2778 5

Ik kan het me niet voorstellen dat iemand zijn of haar leven uitsluitend laat beïnvloeden door die ene persoon. Letizia Pezzali weet daar haar hele roman “Altijd” over te laten gaan. Deze is inmiddels vertaald in zeven landen en de TV-rechten zijn verkocht. Uitgever Wereldbibliotheek omschrijft “Altijd” als ‘”The Wolf of Wall Street” ontmoet “Madame Bovary”‘. Mij zegt het eigenlijk niet zoveel, het is een ver-van-mijn-bed-show.

Verlangens

Verlangens, daarmee opent Letizia Pezzali haar literaire roman “Altijd”: “Verlangens worden niet aangeleerd. We toveren ze gewoon tevoorschijn. Niet allemaal tegelijk, niet met regelmatige intervallen. Verlangens komen lukraak in ons op, van tijd tot tijd, vaak in weinig spectaculaire situaties. Om het minste of geringste. En op dat moment weten we hoe het zit: we willen die bepaalde dingen, en andere niet.” (p. 7)

Wat doen verlangens met een mens. We hebben allemaal verlangens, is dat soms niet tegen beter weten in? Gaan we onze verlangens nastreven of laten we deze achter ons? Ik weet wel, onbereikbare verlangens kunnen een mens kapot maken! Is dit wat haar verlangen met Gilulia gaan doen? Zij is er heel sterk in, bijna obsessief. Verlangen, dat is wat zij voelt als ze Michele voor het eerst ziet. Ze wil hem leren kennen, waant zich al getrouwd en voelt een enorme behoefte met hem te communiceren. Ja, het is bijna stalken wat ze doet: “Ondanks zijn verzoeken om meer afstand kon ik er tijdens de hele duur van onze relatie geen moment mee ophouden aan hem te denken; zijn beeld werd voortdurend uitgezonden in mijn hoofd, een scherm dat altijd aanstond. Maar ik kon er vooral ook niet mee ophouden hem te zéggen, via sms, dat ik aan hem dacht.”(p.49)

Werkdruk en mails

Het leven van Gilulia wordt hoofdzakelijk bepaald door haar werk en de obsessieve liefde voor Michele. Ze vliegt voor haar werk regelmatig heen en weer tussen Londen en Milaan en maakt lange dagen. Maar er komt ook voor haar een dag, dat dit teveel wordt: “Ze zeggen dat de eerste regel voor een professional is dat je je mails niet laat ophopen. Het is een goede regel, maar ik wilde hem niet opvolgen.”(p. 129)

Banden

In “Altijd” wordt niet alleen verhaald over de liefde tussen Gilulia en Michele, maar ook over de band tussen moeder en dochter. Gilulia gaat begrijpen wat een eigen huis, een eigen plekje voor betekenis in haar moeders leven in nam. En gaat beseffen dat ze dit ook wil. Gaat het Gilulia lukken om haar verleden onder ogen te komen en een bestaan op te bouwen waarin plaats is voor de juiste liefde? En kan ze haar verleden eindelijk achter zich laten? “Het is al lastig je van anderen te verlossen, maar van jezelf kom je nooit af.”(p. 69)

Proza

Met een intens aanvoelend proza heeft Letizia Pezzali een bijzondere literaire roman weten te schrijven. Ze heeft met mooie beschrijvende zinnen weten te omschrijven waaruit de wereld van Gilulia bestaat. In het bijzonder de manier waarop ze haar liefdesleven en de sociale omgang met mensen ervaart. Geld heeft zij genoeg, maar de eenzaamheid daar wil ze vanaf.  “Altijd” is een opvallende roman over macht, soorten verlangens, en menselijke relaties. En Giulia, de hoofdrolspeler, is een sterk personage, die pagina na pagina de lezer bezig houdt.

Toch kan ik niet laaiend enthousiast over dit boek worden. Waarschijnlijk omdat ik me niet kan vereenzelvigen met een vrouw die -meer dan tien jaar lang- een obsessie heeft voor een man. Zo waren er meer onderdelen in het boek die me persoonlijk tegen de borst stoten.  “Altijd” is echt een boek dat je moet liggen, maar het was geen boek voor mij. Maar toch, het is goed geschreven.

Waardering: 7/10


Lees “Altijd” zelf!

Over Joke Z

Ik lees graag thrillers, romans, informatief, historische romans, ya, non-fictie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.