Waterschapsheuvel – Richard Adams

Titel: Waterschapsheuvel
Auteur: Richard Adams
Uitgever: Unieboek | Het Spectrum
ISBN: 978 90 274 3064 9

Waterschapsheuvel” is alweer het derde boek dat ik ben gaan lezen met de boekenclub uit mijn buurt. Al jaren ben ik heel erg nieuwsgierig naar dit boek, dus ik kon mijn plezier niet op dat het bij de boekenclub werd uitgekozen. De reden dat dit boek uit 1972 nu tevoorschijn is gekomen, is dat er recentelijk een nieuwe serie op Netflix (trailer onderaan) is verschenen over dit boek. Ook staat “Waterschapsheuvel” bekend als zowel een goed literair werk als een verhaal met een leuk plot. Een boek met een duidelijk plot was voor de boekenclub een leuke afwisseling na de boeken “Kafka op het Strand” en “The New York-Trilogie”. Deze boeken proberen namelijk de lezer juist in verwarring achter te laten.

De wereld van de konijnen

Eigenlijk is het plot van “Waterschapsheuvel” heel eenvoudig. Een groepje konijnen verlaat hun eigen konijnenhol, omdat één van de konijnen gevaar vermoedt. Met een klein groepje gaan zij op pad om een nieuw, veilig landschap te vinden waar zij hun nieuwe konijnenhol kunnen maken. Natuurlijk is deze reis niet zonder gevaren. Voor de konijnen zit een ongeluk in een klein hoekje. Naast de vele roofdieren die zich vooral aan de jonge konijntjes te goed willen doen, moeten de konijnen ook een manier verzinnen om rivieren over te steken en met andere konijnenpopulaties samen te leven.

Het verhaal is opgedeeld in vier delen. Het eerste deel gaat vooral over het plan om weg te trekken en de eerste meters die zij daarvoor moeten afleggen. Ook wordt de lezer geïntroduceerd in de wereld van de konijnen. Richard Adams heeft duidelijk heel erg veel tijd gestopt in het bestuderen van konijnen. Hij heeft een eigen taal ontwikkeld waar de konijnen gebruik van maken. Deze woorden worden via kanttekeningen aan de lezer uitgelegd. Ook leren we de gewoontes van de konijnen kennen. Ze moeten natuurlijk regelmatig stoppen om gras te eten en er zijn ook speciale spellen die de konijnen spelen. In deel 2 komen zij de eerste konijnen tegen en in deel 3 en 4 zijn zij meer geïnstalleerd en proberen zij problemen op te lossen die gepaard gaan met het stichten van een nieuwe kolonie.

Een leuk feitje: één van deze woorden is na het verschijnen van het boek opgenomen in de Engels en Nederlandse spreektaal. Het woord “silflay” of “silfleren” is door Richard Adams bedacht en betekent “bovengronds voeden”. In het dagelijks leven gebruiken mensen dit woord nog steeds rondom dierlijk gedrag.

De konijnen

Ik zal jullie even voorstellen aan de belangrijkste konijnen uit de groep. De Engelse namen zet ik er ook bij, omdat alle films en series in het Engels zijn en de namen veel verschillen. De grote leider van het gezelschap is Hazelaar (Hazel). Hij beslist samen met zijn broertje Vijfje (Fiver) om te vertrekken met zo veel mogelijk konijnen. Vijfje heeft visioenen en vermoedt dat hun eigen kolonie in gevaar is. Het konijnenhol wordt later inderdaad dichtgegooid. Vanaf dan nemen de konijnen de visioenen van Vijfje eindelijk serieus. De belangrijkste konijnen uit de groep zijn verder: Sleutelbloem (Cowslip), Kopstuk (Bigwig), Braam (Blackberry), Havikskruid (Hawkbit), Paardenbloem (Dandelion), Zilver (Silver), en Eikel (Pipkin).

Parallel met onze maatschappij

In “Waterschapsheuvel” worden duidelijke parallellen getrokken met de huidige maatschappij. Zo hebben de konijnen een eigen religie. Hun God heet El-Ahrairah en er worden onderweg om de hoop hoog te houden veel verhalen over hem verteld. Ook zijn er veel verhalen over het Zwarte Konijn, de Magere Hein van de konijnen. Zodra de konijnen bij een andere kolonie aankomen, ontstaan er conflicten door de verschillende manier van leven en de verschillende religies die daarbij komen kijken.

Daarnaast beschrijven de konijnen de mensenwereld op zo’n kinderlijke manier, dat de lezer er een hele nieuwe kijk op krijgt. Door het plot, maar ook door de verhalen tussendoor, worden er in een ogenschijnlijk kinderlijk verhaal vele morele lessen gegeven aan de lezer. Dit vond ik heel erg leuk om te lezen. De eerste twee delen lazen iets minder makkelijk weg, omdat je nog moet wennen aan de konijnenwereld en hun eigen taal. Als het verhaal in de laatste twee delen echter spannend wordt, lees je het in één ruk uit.

Het boek en de film

Na het boek heb ik meteen ook de film uit 1978 gekeken. Ondanks dat hier veel dingen in voornamelijk de tijdlijn zijn aangepast, is deze film redelijk trouw gebleven aan het boek. Veel mensen geven aan geëmotioneerd te raken van de film, dit had ik zelf niet. Wel heb ik veel gelachen en af en toe toch wel een beetje moeten slikken, bij de zowel vrolijke als soms ook gewelddadige scènes.

Richard Adams heeft daarnaast ook nog een vervolg geschreven. In dit boek kun je meer verhalen lezen over El-Ahrairah. Ook worden de missende jaren in het originele boek overbrugd. Dit boek wil ik zeker ook gaan lezen! Ook moet ik de Netflix serie nog gaan bekijken. Ondanks de goede film en mijn interesse in de Netflix serie, is het zeker de moeite waard om het boek waar dit alles op gebaseerd is eerst te lezen!

Waardering: 8,5/10


Lees “Waterschapsheuvel ” zelf!

Koop bij bol.com

 

Bekijk de trailer van de nieuwe Netflix serie

 

Over KarinaB

Hallo! Ik ben Karina, ik ben 23 jaar en zoals de meeste van jullie die deze website bezoeken houd ik heel erg van lezen. Mijn doel is om 50 boeken per jaar te lezen, Hierdoor heb ik veel boeken die ik voor jullie kan recenseren en daar heb ik heel veel zin in. Deze boeken variëren van Young Adult, naar klassieke literatuur en alles daar tussenin. Voor mij geldt het motto: "A chapter a day, keeps the psychologists away!"

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.