Romeo & Julia – Tiny Fisscher

Titel: Romeo & Julia (Wereld Klassiekers Blossom Books #1)
Auteur: Tiny Fisscher
Uitgever: Blossom Books
ISBN: 978 94 634 9250 8

Er was nog één boek op het International Literature Festival Utrecht dat ik graag wilde hebben. Op de dag zelf had ik mijn geld al uitgegeven aan “Simon vs. de Verwachtingen van de Rest van de Wereld” en “Er is geen vorm waarin ik pas”, maar na even sparen wilde ik dit mooi geïllustreerde boek natuurlijk in mijn bezit hebben. Ik vind het een fantastisch idee van Blossom Books om wereld klassiekers uit te brengen in roman vorm, om ze toegankelijker te maken voor de lezer. Met de prachtige illustraties van Sophie Pluim is dit boek een absolute parel voor in je boekenkast.

Romeo Montecchi en Julia Capulleti

De hoofdpersonages uit dit boek zijn natuurlijk Romeo en Julia. Romeo Montecchi en Julia Capulleti hebben het niet getroffen. De twee geliefden zijn namelijk onderdeel van twee rivaliserende families. Waarom de twee families precies ruzie hebben, is allang niet meer duidelijk, maar hun vete is in de hele stad bekend. Deze jonge mensen mogen dan wel niets te maken willen hebben met deze ruzie, er valt niet aan te ontkomen.

Beiden zijn aan het begin van boek dan ook erg ongelukkig. Romeo vindt al dat vechten maar niets en heeft bovendien liefdesverdriet. Zijn grote liefde Rosalin heeft namelijk aangegeven geen relatie met hem te willen. Romeo ziet het leven daardoor niet meer zitten, maar zijn vrienden proberen hem er van te overtuigen dat er nog meer vissen in de zee zwemmen.

Ook Julia is niet erg gelukkig op het moment. Haar vader wil haar uithuwelijken aan een veel oudere man. Als 13-jarig meisje heeft zij daar nog helemaal geen zin in. Zij hoopt ooit te kunnen trouwen uit ware liefde en is er van overtuigd dat dit haar zal lukken. Dat dit allemaal al heel binnenkort zal gebeuren, daar heeft Julia natuurlijk geen weet van.

Ongelukkige liefde

Ware liefde is het belangrijkste thema van Romeo en Julia. Dit verhaal uit 1595 is misschien wel het bekendste liefdesverhaal van de wereld. Iedereen kent het verhaal hoe Julia op haar balkon om haar Romeo roept. Ook weet iedereen dat dit niet het gelukkigste liefdesverhaal is. Door hun ware liefde voor elkaar en een enorme miscommunicatie, beroven Romeo en Julia zichzelf allebei van het leven.

De ruzie tussen beide families wordt ook uitgebreid besproken. Hoe iets kleins kan uitgroeien tot een alomvattende ruzie, die alle burgers in gevaar brengt. Hierin komt ook de rol van opvoeding en tradities naar voren. Hoe dit allemaal invloed heeft op de jonge kinderen en hoe deze starheid de kinderen belemmerd hun gevoel voor elkaar te uiten. In het boek wordt de dood van beide kinderen, toegeschreven aan de ouders, doordat zij de kinderen niet hunzelf lieten zijn. Op die manier is het een soort van les in opvoeding geworden.

Als laatste speelt eer een grote rol. Waar eer in die tijd sowieso een grotere rol speelde dan in de huidige maatschappij, komt dit ook in het verhaal heel sterk naar voren. Als iemand jouw familie op een slechte manier behandelt, dan verplicht jouw eer jou om daar wat aan te gaan doen.

Een toneelstuk in de vorm van een roman

Ondanks dat ik de illustraties prachtig vond, viel het verhaal van Romeo en Julia mij erg tegen. Tiny Fisscher heeft van dit boek inderdaad een makkelijk leesbare roman gemaakt. Dat vind ik ontzettend knap. Toch vermoed ik, ondanks dat ik het origineel nooit heb gelezen, dat een romanversie het verhaal niet ten goede komt. De originele versie van Shakespeare is namelijk bedoeld als toneelstuk en bovendien geschreven in rijm. Dat het verhaal dan minder diepgang bevat, is minder erg. De rijm zorgt er dan voor dat het alsnog een indrukwekkend verhaal wordt.

In de versie van een roman, vond ik het verhaal redelijk saai en ontzettend cliché. Hier moeten we natuurlijk bij bedenken, dat het Shakespeare is die die eerste was met zo’n verhaal. Alle verhalen die volgden zijn dus eigenlijk cliché en niet zijn verhaal. Toch werd ik niet heel warm van dit verhaal en had ik er meer van verwacht.

Wel blijf ik het een uitstekend idee vinden van Blossom Books om klassiekers opnieuw uit te brengen. Er is al aangekondigd dat in 2019 “Frankenstein” zal worden gepubliceerd. Ik hoop dat deze ook net zulke mooie illustraties krijgt. Voor mij bestaat er geen twijfel dat ik dat boek ook aan zal schaffen!

Waardering: 6/10


Lees “Romeo & Julia” zelf!


Koop bij bol.com

Over KarinaB

Hallo! Ik ben Karina, ik ben 23 jaar en zoals de meeste van jullie die deze website bezoeken houd ik heel erg van lezen. Mijn doel is om 50 boeken per jaar te lezen, Hierdoor heb ik veel boeken die ik voor jullie kan recenseren en daar heb ik heel veel zin in. Deze boeken variëren van Young Adult, naar klassieke literatuur en alles daar tussenin. Voor mij geldt het motto: "A chapter a day, keeps the psychologists away!"

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.