Ontbijt voor Kampioenen – Kurt Vonnegut

Titel: Ontbijt voor Kampioenen
Auteur: Kurt Vonnegut
Uitgever: Meulenhoff
ISBN: 978 90 290 0028 4

Af en toe vind ik het leuk om klassiekers erbij te pakken. Na “De Idioot was het voor mij echter tijd om iets lichters te lezen. “Ontbijt voor Kampioenen” staat bekend als een boek dat mensen ontzettend laat lachen. Op een humoristische wijze wordt de Amerikaanse samenleving (van een aantal jaar geleden) op de hak genomen. Zelfs mensen die klampen met depressieve klachten, hebben aangegeven zich door dit boek geraakt te voelen en er een beetje van op te fleuren. Daarnaast heeft Kurt Vonnegut zelf illustraties gemaakt bij het verhaal en deze schenen fantastisch te zijn. Voor mij een goede reden om dit boek erbij te pakken.

Verdrietig verhaal in een vrolijk jasje

Ondanks dat het boek heel grappig is, is het verhaal eigenlijk heel treurig. De hoofdpersoon in “Ontbijt voor Kampioenen“, Dwayne Hoover, is namelijk van plan mensen wat aan te gaan doen. Dwayne heeft een boek gelezen van zijn favoriete schrijver Kilgore Trout. In dit verhaal vertelt Kilgore dat er eigenlijk maar één echt persoon op de aarde is. Alle andere ‘personen’ zijn robots. Dwayne ziet dit als een bevestiging die hij altijd al zocht. Hij is anders dan de anderen, hij is de echte persoon, iedereen die hij kent is een robot.

In het verhaal volgen we Dwayne en Kilgore tot aan de gebeurtenis waar alles uit de hand loopt. Er wordt echt niet geprobeerd om de spanning op te bouwen naar deze gebeurtenis. Na het eerste hoofdstuk weet je al wat er gaat gebeuren, dit is niet waar het plot om draait. Het is juist de bedoeling om door middel van verhalen en tekeningetjes duidelijk te maken hoe deze gebeurtenis heeft kunnen plaatsvinden.

Depressie

Het komt duidelijk naar voren in het verhaal dat Dwayne niet goed in zijn vel zit. Het gevoel dat hij anders is dan anderen en niet wordt begrepen is bij hem erg aanwezig. Het boek van Kilgore lijkt hem eindelijk de bevestiging te geven waar hij naar opzoek was. Door hem te volgen leven we mee met zijn pijn en ben je bijna geneigd de keuzes die hij maakt te snappen.

Ontbijt voor Kampioenen” is op zo’n manier geschreven dat als het in het jaar 3000 gelezen zou worden, mensen het bij wijze van spreken als nog zouden kunnen volgen. Alle woorden en voorwerpen die ook maar een kleine kans hebben om verdwenen te zijn in de toekomst worden toegelicht. Vaak gebeurt de toelichting met zowel een verhaaltje en een voorbeeld als een prachtig simpele illustratie. De eenvoudige maar doeltreffende manier dat Kurt Vonnegut omschrijft hoe bijvoorbeeld een koe eruitziet en hoe je daar een hamburger van kunt maken, is hilarisch.Toch zet het je aan het denken over de huidige maatschappij en alle voorwerpen die in ons dagelijks leven zo’n grote rol spelen.

Heerlijk weg te lezen

Ondanks dat ik hele hoge verwachtingen had van dit boek, ben ik niet teleurgesteld. Ik heb om meerdere passages hardop moeten lachen. Vooral de illustraties in het boek maakten alles beter. Ik vind het ontzettend knap hoe Kurt Vonnegut, over een serieus onderwerp, zo’n grappig boek heeft kunnen schrijven. Grappig betekent overigens niet dat het boek onnozel is. Het heeft mij erg aan het denken gezet en mij ook van voldoende discussiemateriaal voorzien. Zowel discussies over gevoelens van depressiviteit als discussies over de huidige maatschappij kwamen bij mij en vrienden naar voren.

Ontbijt voor Kampioenen” is geen onderdeel van een serie. Wel heeft Kurt Vonnegut veel van zijn personages uit eerdere boeken hier de revue laten passeren. Hierdoor ben ik naar deze boeken ook nieuwsgierig geraakt en ga ik deze zeker ook een keer lezen. Ook zonder deze boeken te kennen, is “Ontbijt voor Kampioenen” echter goed te volgen.

Voor iedereen die het wel kan gebruiken om even goed te lachen is dit boek zeker een aanrader. Verder is het ook niet een dik boek, wat het misschien voor sommige mensen wat aantrekkelijker maakt. Veel klassiekers zijn namelijk enorme pillen. Als je het boek gaat lezen, zorg dan dat je zeker een uitgave hebt met illustraties. Deze voegen ontzettend veel toe aan het verhaal!

Waardering: 8/10


Lees “Ontbijt voor Kampioenen” zelf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.