Het Achterhuis – Anne Frank

Titel: Het Achterhuis
Auteur: Anne Frank
Uitgever: Algemeen Dagblad
ISBN: 871 01 140 0146 7

Het Achterhuis” is een klassieker waar iedere Nederlander op zijn minst over gehoord heeft. Ik heb dit boek gelezen als een puber en kon mijn teleurstelling toen niet voorkomen. Ik snapte ook toen de historische waarde van dit dagboek, maar het dagboek zelf vond ik verschrikkelijk saai. Ik vond dat het enige waar Anne zich mee bezig hield haar kinderachtige verliefdheid was. Nu, ongeveer 10 jaar later, kon ik me niet voorstellen dat zo’n saai boek wereldberoemd was geworden. Ik besloot het daarom opnieuw te lezen. Met succes! Ik snap waarom mijn 13-jarige zelf dit boek saai vond. Als 23-jarige heb ik echter het hele boek met tranen in mijn ogen gelezen en voelde het echt alsof Anne en ik vriendinnen waren. Een band die meer mensen volgens mij voelen. Een band die er voor gezorgd heeft dat Anne Frank beroemd is geworden en haar verschrikkelijke lot bij zovelen bekend.

Het dagboek van Anne Frank

Het Achterhuis” is het dagboek dat de 12-jarige Anne Frank heeft bijgehouden tijdens het onderduiken in de Tweede Wereldoorlog. Als Joods meisje was zij, ondanks haar Duitse afkomst, in Nederland absoluut niet veilig. Om het zekere voor het onzekere te nemen besluit het hele gezin met wat kennissen onder te duiken bij goede vrienden. Achter hun winkel, via een deur verstopt achter een boekenkast, hebben zij een klein appartement waar zij de hele oorlog zullen verblijven. Al die tijd zonder de buitenlucht weer mee te maken.

Anne Frank voelt zich, misschien wel net als elke puber, onbegrepen. In de eerste plaats schrijft ze in haar dagboek om al haar frustraties over haar ouders en zus kwijt te kunnen. Ze noemt haar dagboek Kitty. Ze hoopt dat Kitty voor haar de vriendin wordt die zij door het onderduiken nergens anders kan vinden. Pas als zij op de radio een oproep hoort om bewijzen en documenten over het lijden van Nederlanders in de oorlog na de oorlog openbaar te maken, besluit zij “Het Achterhuis” na de oorlog als boek te publiceren. Helaas heeft Anne het einde van de oorlog niet gehaald. Haar vader Otto heeft besloten het alsnog te publiceren.

Schrijftalent

De reden dat het verhaal van Anne zo’n historische waarde heeft, is dat Anne ontzettend goed weet te omschrijven hoe het is als kind in de oorlog. Ze schrijft ontzettend wijs voor haar leeftijd en ziet goed in hoe de oorlog dingen kapot maakt, die nooit meer te herstellen zijn. Anne wilde altijd al journalist of schrijfster worden en ziet haar onderduiken als een goede gelegenheid om deze vaardigheden te oefenen. Iedereen in Het Achterhuis is er namelijk van overtuigd dat de oorlog voorbij gaat en het leven dan weer hervat kan worden.

De angst die continu aanwezig is bij de bewoners van Het Achterhuis, zorgen voor een gespannen situatie. Als puber 24 uur per dag opgesloten zitten met je ouders is verschrikkelijk. Je wilt jezelf ontdekken en je probeert je juist af te zetten van je ouders. Ook tegen haar zus Margot, die zich natuurlijk altijd als de oudste dus de meest wijze voordoet, begint ze steeds meer een afkeer te krijgen. Gelukkig wordt dit later een stuk beter.

Natuurlijk wordt Anne haar lichaam ook volwassen. Naast dat ze voor het eerst ongesteld wordt, gieren de hormonen door haar lichaam. Bijna onvermijdelijk valt ze dan ook hopeloos voor de enige jongen van haar leeftijd in het Achterhuis. Deze liefde vond ik de eerste keer dat ik het las erg onwaarschijnlijk en kinderachtig. Nu vond ik het juist dapper. Het laat zien hoe je in de oorlog volledig aan elkaar bent overgeleverd. Anne weet op een hele dappere manier met de situatie om te gaan. Door dit alles zo goed op te schrijven, leert ze ons veel over de oorlog, maar ook hoe mensen in elkaar zitten.

Onschatbare waarde

Ik vind het verschrikkelijk om over de Tweede Wereldoorlog te lezen. De dingen die daar hebben plaatsgevonden zijn niet te bevatten. Toch blijft het me fascineren en ben ik ontzettend blij dat ik “Het Achterhuis” voor een tweede keer uit de kast heb gepakt. Het voelt zo oneerlijk en pijnlijk dat haar hele familie, op Otto na, het net niet gered heeft. Met de laatste trein zijn ze gedeporteerd en daar is zij uiteindelijk aan tyfus overleden.

Anne Frank heeft ons heel veel inzicht gegeven over de tijd waarin zij leefde. Ze had het prachtig gevonden, als ze wist hoe beroemd ze met haar boek was geworden. Had ze de kans gehad, dan was ze vast een fantastische schrijver geworden. Misschien maakt dat het allemaal zo cru. Ze is een fantastische schrijver geweest, ze is beroemder geworden dan ze ooit had durven dromen. Uiteindelijk heeft ze het zelf alleen niet meer mogen meemaken.

Dit boek zou in alle boekenkasten aanwezig moeten zijn en is een aanrader voor iedereen.


Waardering: 9/10

Lees “Het Achterhuis” zelf!

Over KarinaB

Hallo! Ik ben Karina, ik ben 23 jaar en zoals de meeste van jullie die deze website bezoeken houd ik heel erg van lezen. Mijn doel is om 50 boeken per jaar te lezen, Hierdoor heb ik veel boeken die ik voor jullie kan recenseren en daar heb ik heel veel zin in. Deze boeken variëren van Young Adult, naar klassieke literatuur en alles daar tussenin. Voor mij geldt het motto: "A chapter a day, keeps the psychologists away!"

2 reacties

  1. Ik heb het boek vroeger voor school gelezen en toen had ik die of geleend van iemand of bij de bieb geleend, dat weet ik niet meer zeker, maar een jaar of 15 geleden heb ik het boek gekocht omdat ik ook vond, en nog steeds vind, dat het een boek is die je in de boekenkast moet hebben. Ik heb het daarna nog een keer gelezen en blijf het een aangrijpend boek vinden, maar je krijgt er inderdaad ook een goed beeld van hoe het indertijd ging.

  2. Daar ben ik het helemaal mee eens Anneke!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.