De New York-Trilogie – Paul Auster

Titel: De New York-Trilogie
Auteur: Paul Auster
Uitgever: De Bezige Bij
ISBN: 978 90 295 6719 0

Na lang wachten was het eindelijk tijd voor het tweede boek van de boekenclub bij mij in de buurt. “Kafka op het Strand” heeft erg veel indruk gemaakt. Er is dan ook lang gediscussieerd wat het volgende boek moest worden, maar uiteindelijk zijn we uitgekomen op “de New York-Trilogie”. Een bundel met drie relatief korte verhalen: “Broze Stad“, “Schimmen” en “de Gesloten Kamer“. In eerste instantie lijken deze drie boeken heel erg weinig met elkaar te maken te hebben. De omslagtekst verklapt ons dat alle drie de boeken detectives zijn, maar daar houdt het dan ook mee op. Toch zijn zij als één boek uitgegeven en al vanaf het begin is er een vermoeden dat ze toch op één of andere manier met elkaar verbonden moeten zijn. Met de boekenclub besloten we dan ook eerst de eerste twee verhalen te lezen en dan samen te komen om gezamenlijk het derde boek te voorspellen. Dat is natuurlijk hopeloos mislukt. Wel hebben we veel overeenkomsten kunnen vinden. Uiteindelijk hebben we toch nog flink gediscussieerd na het derde boek. Als je een boek wilt lezen dat je aan het denken zet, is dit boek zeker iets voor jou!

Broze Stad

Een recensie schrijven voor dit ontzettend verwarrende, maar gave boek, lijkt op dit moment volledig onmogelijk. Waar ik normaal bij mijn recensies nu begin met de personages voorstellen, is dit al niet eenvoudig. Natuurlijk heeft het boek personages. Vanaf het begin is echter onduidelijk of de personages echt zijn, of zich enkel in een hoofd hebben geworteld. Veel personages lijken één en dezelfde persoon. Of misschien wordt de hoofdpersoon wel gek en is alles verzonnen. Om het nog ingewikkelder te maken, heeft Paul Auster zichzelf en zijn familie meerdere keren in de boeken laten voorkomen. Zo creëert hij een sfeer, waarin de lezer niet alleen de weg kwijt raakt in het boek, maar ook nog gaat nadenken over welk deel van het boek verzonnen is en welk deel niet.

In het boek wordt “Don Quichot” vaak genoemd. Dit boek heeft dan ook veel parallellen met “de New York-Trilogie”. Het is duidelijk dat Paul dit idee heeft gebruikt om er totaal een eigen draai aan te geven. De protagonist van “Broze Stad” heet Daniël Quinn. Hij deelt niet alleen zijn initialen met Don Quichot, als hij op bezoek gaat bij Paul Auster, de auteur, is die net een artikel aan het schrijven over de auteur van “Don Quichot“. Het verhaal begint met Daniël Quinn, een schrijver met een ingewikkeld verleden, die een telefoontje krijgt dat bedoeld is voor een privédetective. Als hij de telefoontjes maar blijft ontvangen, besluit hij de rol van privédetective op zich te nemen en op onderzoek uit te gaan. Zo raakt hij betrokken bij de zeer ingewikkelde zaak van Peter Stillman Jr., die bang is vermoord te worden door zijn vader Peter Stillman Sr. die net is vrijgelaten uit de gevangenis.

Schimmen

Schimmen” is een verhaal waarin kleur een grote rol speelt. Alle personages in dit verhaal hebben de naam van een kleur. Wat ook opvalt, is dat dit verhaal geen hoofdstukken heeft, terwijl de andere twee boeken dat wel hebben. Paul Auster lijkt te willen laten voelen hoe het is als alles continu maar doorgaat. De hoofdpersoon, Blue, raakt namelijk langzaamaan helemaal de weg kwijt. Doordat er geen moment pauze in het boek zit, nog geen witregel, word je als lezer helemaal meegesleept in deze wanhoop.

De Gesloten Kamer

In het laatste verhaal, “de Gesloten Kamer“, worden dingen langzaam iets duidelijker. Er lijkt wel degelijk een verband te zijn tussen alle verhalen. In eerste instantie is dit derde boek een stuk normaler dan de rest. Waarbij je bij boek één en twee al vanaf het begin de weg begint kwijt te raken, lijkt boek drie een normale detective. Pas op het eind wordt er subtiel wat informatie verstrekt, die slaat op de vorige boeken en dan is de chaos in je hoofd compleet. Het derde boek heeft ook geen hoofdpersonage, maar een ik-persoon, wat je doet twijfelen wie de auteur van het verhaal is.

Depressie in woorden omschreven

Er komen verschillende thema’s naar voren in deze trilogie. Depressie speelt een grote rol, aangezien in alle drie de boeken zichzelf compleet verliest. Intensief wordt de lezer betrokken bij de emotionele aftakeling van het hoofdpersonage. Ook lijken alle personages slecht onderscheid te kunnen maken tussen fantasie en werkelijkheid.

Kleuren spelen een belangrijke rol in alle verhalen. Waar boek twee er natuurlijk bovenuit springt, doordat alle personages de naam hebben van een kleur, is ook het rode notitieboekje een heel belangrijk object. Over dit notitieboekje zijn zelfs meerdere boeken gepubliceerd.

Wederom is hier een metafysisch boek geschreven. Ditmaal, in tegenstelling tot “Kafka op het Strand“, zijn er echter ook drie detectives geschreven. Er wordt daadwerkelijk geprobeerd om drie misdaden op te lossen. Dit maakt het plot heel interessant, terwijl ondertussen je hoofd blijft afdwalen naar alle gekke kronkels die in de verhalen zitten.

Sluitende Theorie

Zoals eerder aangegeven, weet ik echt niet hoe ik hier een goede recensie over kan schrijven, zonder alle leuke details meteen te verklappen. Ik kan alleen maar zeggen dat ik dit boek zeker aan iedereen, die houdt van wat moeilijkere kost, zou aanraden. Het enige minpunt dat ik heb kunnen vinden, is dat wij als boekenclub uiteindelijk geen “oplossingen” hebben kunnen vinden. Uiteindelijk lukte het ons niet om alle raadsels die Paul Auster introduceert uit te leggen. Zelfs met het internet erbij, is er geen sluitende theorie. Op zich vind ik dit niet erg, ik vind dit juist knap. Sommigen twijfelen er echter aan of Paul Auster er wel een sluitende theorie achter heeft zitten. Of echt alles in deze trilogie met een reden is opgeschreven. Ik geloof daar nog steeds in, maar doordat de kans bestaat dat er geen sluitende theorie achter zit, heeft het van mij geen 10 verdiend.

Waardering: 9/10


Lees “De New York-Trilogie” zelf!


Koop bij bol.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.