Anna Karenina – Lev Nikolajevitsj Tolstoj

Titel: Anna Karenina
Auteur: Lev Nikolajevitsj Tolstoj
Uitgever: Athenaeum
ISBN: 978 90 253 0158 3


Dit boek kreeg in de loop der tijd faam als zijnde “DE beste roman ooit geschreven”.  De vertaling van “Anna Karenina” wil nogal eens variëren naargelang de uitgave. Sinds de eerste publicatie zijn er inmiddels talrijke versies verschenen. De essentie blijft, ongeacht de vertaling, hetzelfde: “Gelukkige gezinnen lijken allemaal op elkaar, maar een ongelukkig gezin is altijd ongelukkig op zijn eigen manier” (p 11).

Deze zin is het begin van een verhaal over relaties, doorspekt met de nodige tragiek. Het is echter niet alleen een verhaal over relaties maar ook een aanklacht tegen de maatschappij zoals die was rond 1870, de periode waarin Tolstoj dit epos schreef. Het is een sterk moralistisch werk geworden, dat ageert tegen het vrouwonvriendelijke karakter van de Russische maatschappij.

Tolstoj wilde eigenlijk helemaal geen schrijver wilde worden maar prediker. Toch koos hij voor de romanvorm als middel om zijn ideeën met het grote publiek te delen. Tolstoj had namelijk al snel door dat hij op deze manier de sociale wantoestanden en veranderingen beter aan de kaak kon stellen. Deze vorm van schrijven was typisch voor de Russische literatuur van die tijd.

In “Anna Karenina” wordt de maatschappij beschreven zoals die was in de hogere kringen. Niet alleen over het leven van de lieden in de aristocratische kringen maar ook over dat van diegenen die een boerenleven leiden wordt verteld. Deze levensomstandigheden, waarden en normen werden tegenover elkaar gezet om de tegenstellingen nog meer aan te tonen.

Zo worden er twee contrasterende verhalen subliem in elkaar verweven. We zijn aan de ene kant getuige van de belevenissen van Anna en haar man. De vorstin Anna, die mooi is, wordt tegen haar zin op 18-jarige leeftijd uitgehuwelijkt aan een dorre hoge ambtenaar. Met deze man die ze ontrouw is, krijgt Anna een kind dat ze echter in de steek laat wanneer ze verliefd wordt op een playboy. Later werpt ze zichzelf dramatisch onder een trein werpt.

De trein is overigens ook op andere momenten prominent aanwezig. Tolstoj gebruikt deze als symbool voor de ontluikende industrialisering.

Daartegenover wordt het verhaal verteld van Kitty en Ljewin die de perfecte relatie belichamen. Ze zijn niet bedeeld met een natuurlijke schoonheid maar zijn wel trouw en alhoewel ze niet echt arm zijn staan ze model voor het boerenleven waar vele veranderingen plaatsvinden. De opkomst van de machines die het boerenleven dienen te vergemakkelijken brengt grote onrust met zich mee, niet alleen voor de simpele boerenknechten maar ook voor de landeigenaren.

“Anna Karenina” is een sublieme liefdesroman geschreven in weergaloos proza en bestaande uit een aaneenschakeling van menselijke emoties. Het is echter niet mierzoet en de benaming klassieker zeker waardig.

Waardering: 9/10


Lees “Anna Karenina” zelf!

Anna-Karenina-Lev-Tolstoj

Koop bij bol.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.