De weg – Michael Puett en Christine Gross-Loh

Titel: De weg
Auteur: Michael Puett en Christine Gross-Loh
Uitgever: Ten Have
ISBN: 978 90 2590 415 9

Michael Puett is Harvards populairste docent, hij is hoogleraar Chinese geschiedenis. Als hij college geeft, vullen de zalen zich met meer dan 700 studenten. Met zo’n achtergrond verwacht je als lezer van zijn boek, “De weg” met als ondertitel “Wat Chinese filosofen ons over het goede leven leren” een indrukwekkend relaas. En dat is “De weg” zeker.

Hoewel geschiedenis en filosofie vaak als stoffig en saai worden beschouwd, weet de lezer die zich in deze disciplines heeft verdiept, hoeveel parels van wijsheid uit deze disciplines kunnen voortkomen. Echter, dan moet de bron een fontein van inzichten bevatten. “De weg” barst van de inzichten die eerder doen denken aan een zelfhulpboek dan aan een boek over geschiedenis of filosofie. Aan de hand van de verheven denkbeelden van eeuwenoude Chinese filosofen die al eeuwenlang de prakijk van het dagelijks leven hebben verrijkt, wordt de lezer geïnformeerd. Er worden vijf Chinese denkers behandeld, allen vanuit de periode tussen 600 en 200 voor Christus. In dit tijdvak stonden toevallig –of juist niet- ook de Griekse denkers Socrates, Plato en Aristoteles op.

De eerste Chinese denker die wordt behandeld is Confucius die de meeste mensen kennen. De ideeën van Confucius zijn nog steeds een grote inspiratiebron in China, in de politiek, economie maar ook in het dagelijkse leven. Het belang van sociale rituelen wordt hierbij benadrukt. De andere filosofen die de revue passeren zijn Lao Zi, Mencius, Zhuang Zi en Xun Zi. Niet iedereen zal van de laatste gehoord hebben. De ideeën en filosofieën van deze Chinese denkers worden helder uiteengezet en dat is een groot pluspunt van het boek. Voor een leek, hetzij in de filosofie of Chinese geschiedenis, is het boek verrassend goed te lezen. Er is geen speciale voorkennis of achtergrond voor vereist en voor schrijvers die verbonden zijn aan Harvard is het boek zeer toegankelijk geschreven.

Onderwijzen is een kunst en dat de schrijvers van dit boek in het onderwijsvak zitten, is duidelijk. Je voelt je aan de hand van de schrijvers meegenomen. Ze houden kunstig hun betoog over de denkbeelden van de Chinese filosofen. Wat kun je van dit boek leren behalve het bijschaven van je algemene kennis en ontwikkeling over geschiedenis en filosofie? Hoewel dit niet een standaard zelfhulp boek is, is de insteek van dit boek wel dat je met de ideeën in dit boek je het goede leven kunt leven, zoals de ondertitel ons al belooft. Een belangrijke les die naar voren komt in dit boek is dat niet alles van tevoren bepaald hoeft te zijn. De wereld is juist onvoorspelbaar en niet alles staat vast. Door je hiervoor open te stellen, kun je daar optimaal gebruik van maken en profiteren. We weten het meeste wel maar handelen daar niet altijd naar.

De lessen in het boek kun je gebruiken voor je dagelijkse werk, je relaties, je gezin en andere beslommeringen. Hoewel de trend is dat men zich soms genoodzaakt ziet zich terug trekken uit de samenleving om naar jezelf te luisteren en tot jezelf te komen, breekt “De weg” duidelijk met deze gedachte. Je moet juist middenin het leven staan en temidden van de problemen de oplossingen zoeken en erin leven. Dat is een verfrissende zienswijze.

Het is begrijpelijk dat Michael Puett volle zalen trekt op Harvard. Het lezen van “De weg” is als het ware een inspirerende collegereeks die aan het einde naar meer smaakt.

Waardering: 8/10


Lees “De Weg, wat Chinese filosofen ons over het goede leven leren” zelf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.