Mijn wereld – Peter Sagan

Titel: Mijn wereld
Auteur: Peter Sagan
Uitgever: HarperCollins
ISBN: 978 94 027 2940 5

“Met honderd wielrenners aan de start zijn er honderd verhalen te vertellen aan op de finishlijn. Mijn verhaal gaat over het dragen van de regenboogtrui voor drie jaar op rij. Ik ben de enige met dit verhaal.” (omslag)

Bovenstaande zinnen staan op de achterkant van het boek van Peter Sagan. Het beschrijft kort waar het boek over zal gaan. In ongeveer 290 pagina’s laat de uitgesproken wielrenner van Slowaakse afkomst de lezer in met zijn drie opeenvolgende wereldtitels. Het boek beschrijft niet alleen deze races, maar ook alles eromheen. Voorbeelden hiervan zijn verhalen over zijn ploegmaten en teammanagement. De drie meest succesvolle jaren van zijn wielercarrière (tot nu toe) bespreekt hij in vogelvlucht. Vaak is de tekst erg onsamenhangend op papier gezet en ontstaat er chaos. Dit komt deels overeen met de persoonlijke levensstijl van de coureur: onvoorspelbaar maar toch goed.

Wereldtitels als opbouw

De Slowaakse alleskunner won het WK in 2015 (Richmond), 2016 (Doha) en 2017 (Bergen). Het boek is daarmee ook in drie delen opgedeeld, vernoemd naar de stad van het WK dat jaar. Veel terugblikken naar verhalen uit het verleden zijn ook opgenomen gedurende deze drie delen. In het deel Richmond wordt bijvoorbeeld uitgebreid beschreven hoe hij bij zijn eerste pro-ploeg terecht is gekomen; Liquigas. De andere delen (Doha en Bergen) hebben ieder hun eigen verhalen welke de context van de wereldkampioenschappen schetsen. Groot nadeel van de verhalen; ze zijn minder spectaculair dan het leven van Sagan in werkelijkheid is. Het “spannendste” verhaal van het eerste deel gaat over Sagan die graag met een brandblusser in het rond spuit.

Tussen de regels door is goed te lezen dat Sagan enorm veel van het wielrennen houdt. Er wordt maar weinig ingegaan op het technische aspect van wielrennen. Hiermee is het boek te scharen in een grote groep van sport-gerelateerde biografieën. Zo zijn in Nederland de biografieen van Wim Kieft en Zlatan Ibrahimović erg populair. Dit boek zal niet snel in dat rijtje genoemd worden, gezien de lage kwaliteit van het schrijven. Eens te meer blijkt dat een sporter moet doen waar hij/zij goed in is, en niet meer dan dat. Mocht het boek over 10 jaar nog eens geschreven worden, met mogelijk meer wereldtitels, zal het veel interessanter zijn. De coureur denkt tegen die tijd hopelijk langer na over de opbouw en invulling van het boek!

Aanrader?

Al ben je (nog) niet helemaal thuis in de wielerwereld, het boek is vermakelijke kost. “Mijn wereld”  is makkelijk geschreven en leest daarom goed weg. Sommige verhalen zijn goed los te lezen omdat er niet diep in de materie wordt ingegaan. Je kunt het boek wegleggen en een aantal dagen later weer oppakken zonder vergeten te zijn wat er daarvoor gebeurd is. Over techniek van fietsen is weinig tot niks beschreven, wat voor een beginnende wielrenner aangenaam kan zijn omdat er geen diepgaand jargon wordt gebruikt. Voor een ervaren fietser is het echter irritant om vaktermen vervangen te zien worden door kinderlijke omschrijvingen.

“Why so serious?”

Waardering: 5/10


Lees “Mijn wereld” zelf!

Koop bij bol.com

Over Tim

Gek op fietsen en wielrennen. Als ik niet op de weg te vinden ben, is de kans groot dat hij met de neus in een boek over wielersport zit. Alles wat ik weet over wielrennen wil ik delen met de rest van Nederland, middels De Racefietser

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.