Formule 1 – André Hoogeboom

Titel: Formule 1 – het talent, de ambitie, de ego’s, het geld en de macht
Auteur: André Hoogeboom
Uitgever: Sport Karakter
ISBN: 978 90 452 1234 0

Met het succes van Max Verstappen in 2016 is de Formule 1 weer razend populair. André Hoogeboom schreef eerder al het boek “Max, het ongeautoriseerde verhaal over de jongste Formule 1-winnaar ooit”,  dat kort geleden werd geüpdate. Hoogeboom gaat op dezelfde voet verder met “Formule 1″.

In “Formule 1 – het talent, de ambitie, de ego’s, het geld en de macht” bespreekt Hoogeboom de geschiedenis van de Formule 1, voor zover dat voor Nederlanders interessant is. Hij begint bij het begin. De Formule 1 was een uit de hand gelopen hobby voor baronnen en andere adel. Tot daar ene Bernie Ecclestone ten tonele verscheen, die het autocircus met strakke hand veranderde in een geoliede geldmachine. Ondertussen kwam de eerste renstal “van buiten” in de Formule 1. Een buitenbeentje, want de teambaas was niet van “ons soort mensen”, maar slechts een veredelde “T-shirtverkoper” (p.27) met de naam Benetton.

Dit is slechts één van de kleurrijke lieden die in dit fascinerende inkijkje in de autosport naar voren komen, maar de hoofdmoot van het boek is toch wel gewijd aan de Nederlandse aanwezigheid in de Formule 1. Denk aan Jos Verstappen, Christijan Albers. Of aan mensen als Michiel Mol, en Victor Muller met zijn Spyker-avontuur.

Hoogeboom hanteert in dit boek dezelfde format die hij ook gebruikte voor de biografie van Max Verstappen. Veel quotes, observaties en een groot aantal verschillende bronnen worden door hem samengevoegd tot een samenhangend verhaal. Als lezer leer je dat het politieke spel binnen de Formule 1 misschien wel belangrijker is dan talent. En laten we het dan niet hebben over de zakken met geld die worden gebruikt om een startplek te kopen, tot frustratie van de Nederlandse Formule 1-helden. En wat te denken van de rivaliteit, die zich onder meer uit in de analyse van “Spygate“, waarbij één team een direct lijntje heeft met Ferrari.

Formule 1 racen is spannend. Maar wat er tussen de coulissen gebeurt is misschien nog wel veel spannender. Dat maakt Hoogeboom met dit boek meer dan duidelijk.

Waardering: 8-/10


Lees “Formule 1 – Het talent, de ambitie, de ego’s, het geld en de macht” zelf!

Koop bij bol.com

Over Jeroen L

Eén van de oprichters van LekkerLezen.net. In het dagelijks leven actief als bedrijfskundige/docent, 's avonds het liefst met de neus in een goed boek!

Eén reactie

  1. Klinkt als een mooi kijkje achter de schermen van dit race spektakel. Mijn vriend is binnenkort jarig, dus mss wel een leuk boek voor hem

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.