Vrij van religie – Dalai Lama

Titel: Vrij van religie
Auteur: ZH de Dalai Lama
Uitgeverij: Asoka
ISBN: 978 90 567 0319 6

Boeddhist of niet, iedereen luistert wanneer de Dalai Lama spreekt. En hoewel hij zijn land is verloren, is hier door zijn wijsheid een van de meest gehoorde wereldleiders. En met boeken als “De kunst van het geluk” , “Zijn wie je werkelijk bent” en andere titels komt hij via “Geloven in Harmonie”  uit bij dit boek: “Vrij van religie”.

Hoewel de titel misschien anders doet geloven, is de Dalai Lama niet van zijn geloof gevallen. Net zomin probeert hij anderen los te weken van hun religie. In tegendeel: hij bespreekt de essentiële waarde die religie voor mensen met zich mee kan brengen. Daarbij stelt hij zich open op, dat er voor elke culturele context een geloof passend kan zijn en dat er niet één geloof is dat over de hele wereld kan heersen. Hiermee volgt hij de lijn van Geloven in Harmonie, waarin hij religies omschrijft als verschillende geloven als de verschillende rivieren die naar dezelfde oceaan gaan, de verschillende talen die nodig zijn om aan te sluiten bij de verschillende mensen.

Bovendien concludeert hij dat harmonie tussen de geloven mogelijk is.

En hij legt daar ook al een zaadje voor algemene compassie. In “Vrij van religie” bouwt hij hierop voort, door een ethisch framework te zoeken waarbinnen elk mens kan functioneren.

Een set van kaders die binnen elke religie of overtuiging passen. Een ethisch kader dat is gebaseerd op de universele overeenkomsten tussen mensen. Mensen die uiteindelijk altijd op zoek zijn naar geluk, en een afkeer hebben van lijden. Zijn betoog is sterk, al komt hij af en toe met stellingen waarvan hij meent ze niet te hoeven onderbouwen. Hoewel ik die stellingen zelf ook beschouw als logisch, bestaat er wel een kleine kans dat tegenstanders hiermee aan de haal gaan, waardoor er wat rafels aan de randen van het betoog kunnen ontstaan. Maar goed, voor de meeste mensen zal dit betoog overtuigend zijn.

Als je dan overtuigd bent van de gedachtegang van de Dalai Lama (die dus niet heel moeilijk te accepteren is), dan kun je in het tweede deel oefenen. Geheel in lijn met Loesje: “Verbeter de wereld, begin bij jezelf”. Het begint met bewustwording van wat er in ons omgaat, om vervolgens destructieve emoties te herkennen én aan te pakken. Daarna ga je bouwen aan je positieve innerlijke kernwaarden, die je vervolgens continue gaat oefenen. Klinkt simpel.

Maar dat is het niet.

“Vrij van Religie” is een geweldig betoog, dat eigenlijk standaard leesvoer zou moeten zijn op elke basisschool. Want ongeacht of je nu Katholiek, Moslim, Jood, Boeddhist, Protestant of Gereformeerd bent (of voor mijn part Pastafarian): met het waardenstelsel dat de Dalai Lama ons hier voorschotelt kan iedereen uit de voeten.

Waardering: 10/10


Lees “Vrij van religie” zelf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.