Thuis in Europa – Han Lörzing

Titel: Thuis in Europa, een tijdreis door 37 landen
Auteur: Han Lörzing
Uitgever: Athenaeum
ISBN: 978 90 253 0478 2

Europa. Bij dat woord denk je meteen aan Brussel. Aan legers bureaucraten die allerlei regels verzinnen. Maar is dat het échte Europa? Natuurlijk niet. Han Lörzing schrijft in “Thuis in Europa” over Europa zoals het echt is. Dit doet hij via een tijdreis. Via vijf tijdvakken kiest hij per jaar een interessante gebeurtenis uit, welke als kapstok dient voor een beschouwing die breder is dan je zou verwachten.

Volgens Lörzing is de na-oorlogse geschiedenis van het continent onder te verdelen in De Wederopbouw (1945-1958), de periode van Welvaart (1959-1973), het tijdperk van de Twee Werelden (1974-1988), het Verenigd tijdperk (1989-2004) en de periode van Onvrede (2005-2016).

En ja, in zijn analyses is de opkomst van de Europese Unie natuurlijk onvermijdelijk. Want wat je ook van de EU vindt, dat de supranationale organisatie haar stempel op het continent gedrukt heeft staat vast. Hetzelfde geldt voor de wederopbouw en de Koude Oorlog.

Maar als je nu verwacht dat Lörzing een simpel geschiedenisboekje geschreven heeft dan staat je een verrassing te wachten. Want Lörzing vertélt wel wat over de grotere geschiedenis, maar hij heeft het over zoveel meer. En daarbij maakt hij sprongen die ronduit ongelofelijk zijn. Neem het stuk over 1976 (p.150-154), dat gaat over een snelle trein tussen Londen en Bristol. Dat Lörzing hier ook kijkt naar de TGV is nog niet zo raar. Maar dat hij dit vervolgens (via de verschillende spoorbreedtes van landen) koppelt aan de tegenstelling tussen Oost en West, gaat alweer een stapje verder. En als dan ook nog blijkt dat voor niet-Europeanen ons spoornet écht wel één geheel lijkt, is er weer een stap gezet. Maar goed, dit gaat allemaal nog over treinen.

De link tusssen de wisent (Europese Bizon) en het vieren van de IJslandse onafhankelijkheid in een hoosbui in een ravijn (p.165) ligt al een stuk minder voor de hand. Of wat te denken van het verband tussen het gezonken cruise Costa Concordia en bootvluchtelingen?

Dat je in één boek zowel de “Grote” geschiedenis bespreekt, als de wat kleinere geschiedenis is best knap. Maar dat je vervolgens in elk hoofdstuk enorm in de breedte gaat is gewaagd. Bij Lörzing pakt dit verbazend goed uit. Op geen enkel moment vraag je je af waarom hij dit bruggetje maakt. Zijn zij-stapjes zijn subtiel. Voordat je het doorhebt, zit je na te denken over iets heel anders dan waarover je dacht dat het hoofdstuk zou gaan.

Of je zit op je smartphone te googlen om te kijken wat hij precies bedoelt een “Vuilnisbak met bomen op het dak” (De Kathedraal van Evry, p.100) of een sappers in de vorm van een Kuifjeraket (p.201).

Kortom; “Thuis in Europa” is één van de leukste manieren om je algemene ontwikkeling te vergroten.

Waardering: 8,5/10


Lees “Thuis in Europa, een tijdreis door 37 landen” zelf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.