The Holland Handbook – Stephanie Dijkstra

Titel: Holland Handbook, the indespensible guide to the Netherlands (20th edition)
Auteur: Stephanie Dijkstra
Uitgever: Xpat Media
ISBN: 978 94 631 9159 3

Toen ik dit boek bestelde, dácht ik een boek te hebben waarin buitenlanders de draak steken met de Nederlander. Een beetje zoals de Undutchables. Ik bleek niet goed opgelet te hebben, want dit boek is een serieus boek voor buitenlanders die in Nederland komen wonen. En ook nog eens in het Engels. Helemaal niet passend bij deze site dus, eigenlijk. Maar als je een recensie beloofd, dan komt er een recensie.

Wat een mooi land

Het eerste wat opvalt wanneer je dit boek openslaat is dat Nederland toch een verrekte mooi land is. Misschien is het waar, dat je een “oog van buiten” nodig hebt om de schoonheid te zien waardoor je elke dag wordt omringd. Prachtige fotografie, zoals een prachtige luchtopname van een file op de snelweg, terrasjes aan de gracht, polders, bossen, de wadden en fietsen, heel veel fietsen.

Het tweede dat opvalt wanneer je door het boek bladert is dat er advertenties in zijn opgenomen. Dat is verrassend, maar logisch, aangezien dit boek in een relatief lage oplage zal worden gedrukt en het wel een beetje betaalbaar moet blijven.

Alles wat belangrijk is

De vorm van het “Holland Handbook” is dus een mooie, maar uiteindelijk gaat het toch om de inhoud, niet om de verpakking. De structuur van dit handboek is logisch, na de introductie en een korte samenvatting van een paar belangrijke dingen, volgen achtereenvolgens een hoofdstuk over het “Social Life”, over werken, over wonen, over juridische zaken, belasting en geld en een tenslotte een hoofdstuk over hoe je van a naar b komt. Allemaal belangrijke thema’s, waarin een schat van waardevolle informatie vindt. Soms is dat grappig, bijvoorbeeld dat als je om 2 uur hebt afgesproken, de Nederlander “fashionably late” komt wanneer hij wacht tot de tweede slag van de kerkklok (p.41). Eerst grinnik ik hierover, vervolgens erger ik me weer eens aan die vriendin die altijd te laat is…

Soms is de informatie wat discutabel, bijvoorbeeld dat wij allemaal onze gordijnen ‘s avonds open laten omdat we willen laten zien geen geheimen te hebben. Ik weet niet hoe het met de lezer van deze recensie zit, maar ik herken me daar niet in. Mijn vriendenkring ook niet, trouwens.

Andere keren is de informatie een kwinkslag, zoals de theorie dat de lengte van de Nederlanders het gevolg is van Darwinisme: met al die overstromingen overleefden alleen de individuen met een grotere lichaamslengte.

Onjuiste info

En soms is de informatie ronduit verkeerd, zoals de opmerking op pagina 22 dat het woord “poldermodel” een uitvinding is van de Britse pers, gedaan in 1997. Je hoeft niet heel veel historisch besef te hebben om te weten dat we dat woord in Nederland al veel langer gebruiken. Als je dat historisch besef wél hebt, dan weet je dat het woord ontstaan is na het Akkoord van Wassenaar in 1982.

Dat soort feitelijke onjuistheden doen afbreuk aan het imago van dit handboek als betrouwbare wegwijzer door de jungle die Nederland heet. Want als dit soort algemene (en makkelijk op te zoeken) feiten al fout gaan, wat klopt er dan nog meer niet. Dit soort fouten zouden er na 19 eerdere edities allang uitgefilterd moeten zijn. Dat dit niet is gebeurd is eigenlijk onvoorstelbaar.

Bron van nuttige informatie

Het “Holland Handbook” is, ondanks de serieuze kanttekening wel een goede bron van informatie. Vooral de stukken waar het juridisch wordt (denk aan trouwen, belastingen of het kopen van een huis) zijn goed geschreven. Alle essentiële informatie wordt gegeven, zonder al teveel zijwegen, precies wat je als nieuwkomer nodig hebt.

Door die waarde krijgt het “Holland Handbook” van mij een prima beoordeling, zij het een vol punt lager door de feitelijke onjuistheden.

Waardering: 7/10


Lees “The Holland handbook” zelf!

Cover-Holland-Handbook

Koop bij bol.com

Over JP

Heel eerlijk? Ik hou helemaal niet van lezen. Ik snap er niets van dat mensen in hun vrije tijd wegkruipen in een hoekje met een boek op schoot. Ik heb mijn vrije tijd hard nodig om naast mijn werk als manager in een zorginstelling een sociaal leven in stand te houden. Maar ik hou er wél van om de wereld een stuk beter te begrijpen. En non-fictie boeken zijn daarvoor, zelfs in tijden van internet, een machtig instrument. Het schrijven van recensies helpt mij mijn aandacht te focussen en om de boeken die ik lees volledig te begrijpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.