Rijden jullie ook voor duiven? Verhalen uit de dierenambulance – Annemiek van Kessel

Titel: Rijden jullie ook voor duiven, verhalen uit de Dierenambulance
Auteur: Annemiek van Kessel
Uitgever: De Kring
ISBN: 978 94 629 7093 9

De relatie tussen mens en dier is een ingewikkelde. Soms brengen we hen veel leed toe, maar toch houden we enorm van dieren. Bij de Dierenambulance werken mensen (vaak vrijwillig) die de overtreffende trap van dierenliefde zijn. Annemiek van Kessel liep een tijd mee met de Amsterdamse dierenambulance. Haar ervaringen vormen dit boek.


Van Kessel begint het boek met een korte geschiedenis van de dierenambulance. Dit leidt tot verrassende nieuwe kennis. Wist je bijvoorbeeld dat we in Nederland eerder een wet hadden die dierenmishandeling verbiedt dan een wet tegen kindermishandeling?

Het grootste deel van “Rijden jullie ook voor duiven” gaat echter over verhalen uit de praktijk. En inderdaad, veel duiven. Maar ook honden, katten, reptielen…. zelfs een kameel komt voorbij. In Amsterdam blijken niet alleen veel vreemde vogels te wonen, maar ook allerlei dieren.

Gedreven voor de dierenambulance

Wat opvalt is de gedrevenheid waarmee de vrijwilligers van de dierenambulance hun werk verrichten. Soms gaan ze hierin echt enorm ver. Voor hen is een dier (haast) gelijkwaardig aan de mens, dus verdient het ook uitgebreide medische zorg.

Die visie deel ik niet in dezelfde mate (een opmerking die me vast op hatemail van verstokte dierenactivisten komt te staan). Toch is het mooi om te zien met hoeveel liefde en passie deze mensen strijden tegen dierenleed.

“Rijden jullie ook voor duiven” geeft een mooi beeld van de Dierenambulance. Van Kessel geeft veel achtergrondinformatie, ook over andere organisaties die voor dieren opkomen. Hierdoor is het boek voor mij een inkijkje in een geheel nieuwe wereld.

Simpele taal

Haar schrijfstijl is simpel. De stukjes zouden prima passen op de achterpagina van een krant, of in een blog. Door de eenvoudige stijl, begint het boek naarmate je verder vordert naar mijn smaak wel een beetje repetitief te worden. Het verhaal over de zoveelste duif verliest daardoor nogal wat aan kracht. Maar dat wordt goedgemaakt door de uitzonderlijkere verhalen.

Boeken als dit zullen ongetwijfeld leiden tot nieuwe vrijwilligers en donateurs. En dat is mooi.

Waardering: 7/10


Lees “Rijden jullie ook voor duiven?” zelf!

Koop bij bol.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.