De Kleine Wereldverbeteraar – Guusje Slagter

Titel: De kleine wereldverbeteraar
Auteur: Guusje Slagter
Uitgever: Aerial Media
ISBN: 978 94 026 0157 2

“De kleine wereldverbeteraar” is een sieraad voor elke koffietafel. Een mooie hardcover met kleurige illustratie en een inspirerende titel. Dat belooft wat. De kleurigheid en fleurigheid van de cover komt inderdaad in het hele boek terug. Echt wel iets waar je blij van wordt. Maar we kopen boeken niet voor de mooi, natuurlijk. Waar gaat dit boek, waarvan de titel doet denken aan “De Kleine Prins”, over?

In het kort: het boek gaat over hoe iedereen door kleine handelingen het verschil kan maken. Die boodschap hebben we al vaak genoeg gehoord, maar Guusje Slagter brengt hem net even wat leuker. Dit doet zo door een paar verhaallijn te combineren met losse vertellingen. In de hoofdlijn van het boek volgen we de ik-persoon die op welhaast magische wijze steeds brieven vindt. De eerste ligt ineens naast haar op een bankje als ze van het uitzicht zit te genieten. “Aan de persoon op de bank”, staat erop.

Levensregels

Door de brieven te lezen begint de hoofdpersoon na te denken. Over de wereld, over zichzelf en over het leven. Dit zet haar ertoe aan haar leven net even anders in te richten. Dit doet ze aan de hand van een paar regels die voor de gemiddelde lezer van een boek als dit niet heel nieuw zullen zijn: Wees niet waar je vandaan komt, maar wie je wilt zijn. Vorm je eigen mening. Oefen dankbaarheidd. Waardeer het kleine. Vind de harmonie in jezelf. Laten we wel wezen; we kennen ze. De Happinez en soortgelijke bladen staan er elke week weer vol mee.

En toch voegt Slagter iets toe. Niet de regels, maar het denken van de hoofdpersoon wanneer ze met het nieuwe geconfronteerd wordt. Dat levert herkenbare beelden op. Naast deze hoofdlijn zijn er een paar zijpaadjes. Bijvoorbeeld over de “andere jongen” die zijn dorpje waar alles altijd precies goed is verlaat om na dagen gelopen te hebben iets nieuws geleerd te hebben. Of de drie koningszonen die de harmonie in hun land willen beschermen en dus op zoek gaan naar de juiste harmonie-regels. Wat alleen maar eindigt in ruzie.

En zo strooit Slagter met parabels, moderne sprookjes en vertellingen. Dit levert een prettig leesbare reminder op van de dingen die we allemaal allang weten. Diep in ons hart… Door de vrolijke opmaak wordt je al lezende opgevrolijkt. Wat dat betreft heeft Slagter de wereld al een beetje beter gemaakt. Maar voel ik me nu ook geïnspireerd? Heel eerlijk… nee. Ook de artikelen achterin, waarin ze een paar bloggers aan het woord laat om iets te vertellen over duurzame mode, afvalvermindering, eten en positiviteit slagen er niet in om me van de bank te jagen. Daarvoor blijft het inhoudelijk allemaal toch net eventjes te vlak. We leren weinig dat niet al keer op keer is verteld.

Opvoeding

Het boek wordt gepositioneerd binnen de categorie “Populaire Psychologie”. Dat lijkt mij een gemiste kans. Want als kinderboek is “De Kleine Wereldverbeteraar” juist wel briljant. Niet voor de allerjongsten, dat niet. Maar voor kinderen van pak hem beet een jaar of tien zou “De Kleine Wereldverbeteraar” een mooie manier om de -voor hen wel nieuwe- boodschap over te brengen.

Dan komt de titel ook gelijk beter uit de verf!

Waardering: 7/10


Lees “De kleine wereldverbeteraar” zelf!

One Comment

  1. Guusje

    Hallo! Wat leuk deze recensie! Ik ben zelf Guusje Slagter. Super leuke feedback! Ik ga het aan mijn uitgever voorleggen om het toch inderdaad als jeugdboek/kinderboek te positioneren. Dit is namelijk niet de eerste keer dat ik het hoor. Naarmate het schrijfproces vorderde is het inderdaad veel meer op een jeugdboek/kinderboek gaan lijken dan populaire psychologie. Heel leuk je recensie te lezen! Jammer dat je niet geïnspireerd bent, hopelijk zal een andere doelgroep beter geïnspireerd worden. Dankjewel! Liefs, Guusje

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.