Je hebt het niet van mij, maar… – Joris Luyendijk

Titel: Je hebt het niet van mij, maar…
Auteur: Joris Luyendijk
Uitgeverij: Podium
ISBN: 978 90 575 9425 0

De Haagse politiek verloopt volgens duidelijke lijnen. Fractie X vindt A, Fractie Y vindt B. Petertje kan niet overweg met Kareltje en Erikje is de lachende derde. Wie het journaal en de actualiteitenrubrieken een beetje volgt, weet precies wat er speelt op die vierkante kilometer van het Binnenhof. Of is het, zoals Pechtold in 2006 zei, vooral vies en vunzig?

Joris Luyendijk mocht een maand als Nieuwspoortrapporteur vrij rondlopen en ondervroeg daarbij iedereen die een rol van betekenis in het Haagse speelt over de maniertjes, de cultuur. Hij benadert het fenomeen “Nieuwspoort” vanuit antropologische invalshoek. Hij identificeert de verschillende stammen (politici, journalisten, voorlichters en lobbyisten) en bestudeert ieders positie in het krachtenspel.

Wat daarbij erg opvalt is de enorme verwevenheid van de verschillende “stammen”. Iedereen heeft elkaar heel hard nodig. In de beeldspraak van Luyendijk: Het Binnenhof is een groot schip en het publiek ziet via een verrekijker alles wat zich op het dek afspeelt. Maar wat zich in het ruim afspeelt…dat is in de nevelen der geheimzinnigheid gehuld.

Luyendijk legt uit wat de Nieuwspoortcode inhoudt (eigenlijk niets meer dan je bronnen beschermen zodat ze je ook in de toekomst nog info toespelen) en hoe journalisten en politici vaak akkoordjes sluiten: jij krijgt dit nieuwtje van mij, als ik dan van jou wat positieve exposure krijg. Hij legt het “vieze en vunzige” bloot, maar maakt ook duidelijk dat dit eigenlijk niet anders kan. Wel pleit Luyendijk voor iets meer transparantie, wat hij heel mooi illustreert door de belangentegenstellingen waar hij zelf een balans in moet vinden open en bloot toe te lichten.

“Je hebt het niet van mij, maar….” dit boek is echt een pareltje, een aanrader voor iedereen die politiek Den Haag volgt. Maar het is zeker ook een prachtig boekje voor iedere Nederlander die zichzelf bij het kijken van het nieuws ooit eens heeft afgevraagd: “Wat speelt er nu nog meer dan wat hier gezegd wordt” (en dat zijn er, denk ik, rond de 16,6 miljoen).


Lees “Je hebt het niet van mij, maar…” zelf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.