Het zijn net mensen – Joris Luyendijk

Titel: Het zijn net mensen
Auteur: Joris Luyendijk
Uitgever: Uitgeverij Podium
ISBN: 9789057593161

In onze informatiesamenleving kunnen we niet zonder nieuws. Sterker nog, al zouden we willen, dan kunnen we er niet omheen. Volgens Joris Luyendijk, een sociale wetenschapper die de journalistiek is ingerold, is (de vergaring van) het nieuws complexer dan de meeste media willen doen geloven. Aan het nieuws wat we bij het ontbijt of ieder ander moment op ons bordje krijgen, zijn een aantal aanpassingen gedaan.

Werkzaam in het Midden-Oosten zag hij hoe de berichtgeving afweek van wat hij iedere dag met eigen ogen zag. Soms moest hij zijn berichtgeving aanpassen of versimpelen voor de nieuwsconsument in Nederland. Zijn ervaringen en kritische blik op nieuwsvergaring en verslaglegging heeft hij in Het zijn net mensen beschreven.

Ik begrijp waarom dit boek een bestseller is geworden. Met dit boek heeft hij een enorme schat aan inzichtelijke informatie geleverd over het Midden-Oosten, een regio met een gecompliceerde historie en al even gecompliceerde actualiteit. Na 9/11 is een brede belangstelling opgekomen voor deze regio maar wordt vaak maar een kant van een verhaal dat vele verschillende kanten heeft belicht. Luyendijk licht een tipje van de sluier op van de andere kant en dat doet hij moedig met een cultuurrelativistische inslag.

En passant heeft hij ook de media kritisch onder de loep genomen waarbij hij zijn eigen tekortkomingen niet schuwde. De media in zijn algemeenheid komen er redelijk bekaaid van af en dit veroorzaakte enige beroering in het medialandschap getuige de reacties die er op zijn boek gekomen zijn. Toch vind ik de argumenten die hij opvoert niet ongefundeerd. Hoe vertaal je bijvoorbeeld letterlijk en figuurlijk bepaalde zaken die non-existent zijn in Nederland ? Zijn boek lijkt eerder een pleidooi voor het integer en zo volledig nastreven van nieuws dan het afkraken van de media.

Het is een heerlijk leesbaar boek, het leest meer als een roman. Je hoeft niet ingevoerd te zijn in de media of enige andere wetenschap om het te kunnen begrijpen zonder dat afbreuk gedaan wordt aan het niveau. Aan het einde van het boek heb je het idee dat je ook nog iets opgestoken hebt. Je kunt op niveau meepraten over de media in het huidige informatietijdperk.


“Het zijn net mensen” zelf lezen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.