Het maakbare nieuws – Monique van Hoogstraten en Eva Jinek

Titel: Het maakbare nieuws
Auteur: Monique van Hoogstraten en Eva Jinek
Uitgever: Uitgeverij Balans
ISBN: 9789050189187

Het boek van Joris Luyendijk Het zijn net mensen werd beschouwd als een hetze tegen de media en de journalistiek in het bijzonder. Het werd Luyendijk kwalijk genomen dat hij lijkt te suggereren dat het maar beter is geen verslaglegging te doen dan als het ware een gekleurde of beperkte verslaglegging.

Tegenreacties van media konden niet uitblijven en een van de meest interessante reacties vind ik Het maakbare nieuws van een aantal (buitenland)correspondenten onder redactie van Monique van Hoogstraten en Eva Jinek. De ondertitel is Het antwoord op Joris Luyendijk. In eerste instantie verwachtte ik een volledige afzwakking van Luyendijks verhaal of meer van hetzelfde. In mijn ogen wordt eigenlijk alleen maar meer verhelderd hoe de media werken, hoe nieuws gemaakt wordt en welke tekortkomingen inherent zijn aan het vak.

Ondanks alle beperkingen en complexiteiten kan er toch nieuws gemaakt worden wat recht doet aan het vak. Verschillende correspondenten leveren een bijdrage die ieder een tipje van de sluier rondom berichtgeving oplichten. Het boek zet uiteen hoe nieuws maken in zijn werk gaat vanuit het perspectief van eenieder. De afwisselende hoofdstukken leveren een mozaïek aan inzichten op. Zo kan het voorkomen dat nieuws zich soms in onverwachte hoek kan bevinden. Maar ook dat zelfs in een dictatuur verslaglegging mogelijk is. Er is zelfs een bijdrage van Luyendijk zelf. Een greep uit de correspondenten zijn Minka Nijhuis, Conny Mus, Gerbert van der Aa en Garrie van Pinxteren. De indeling in hoofdstukken zorgt dat het geheel leesbaar en te behappen blijft. Er wordt zo een mooi overzicht van het medialandschap gegeven.

Dit boek is zeker een eye-opener in de wereld van de media. Het borduurt voort op het idee dat het maken van nieuws niet zo eenvoudig is terwijl het de zaken met een eigen, verfrissende blik beziet. Er moeten keuzes gemaakt worden want er moet wel ‘nieuws’ geleverd worden voordat de deadline verstreken is. Nieuws is het resultaat van hard werken, onderhandelen en niet te vergeten passie. Die passie komt haast tastbaar naar voren in het boek. Het is duidelijk dat het vak liefdewerk is. In dit informatietijdperk is het noodzakelijk dat er discussie gevoerd wordt over het vak van nieuws maken om kwaliteit te waarborgen. Het maakbare nieuws vervult een rol van betekenis in deze discussie.


“Het maakbare nieuws” zelf lezen?

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.