Het drama van Alphen – Ivo van Woerden

Titel: Het drama van Alphen
Auteur: Ivo van Woerden
Uitgeverij: Meulenhoff
ISBN: 978 90 290 8871 8

Op 9 april 2011 begon Tristan van der Vlis aan zijn moordpartij in winkelcentrum de Ridderhof in Alphen aan de Rijn. Omdat hij boos was op God. We hebben het allemaal op tv gezien, en veel van u zullen zich nu afvragen “Hemel, is dat alweer twee jaar geleden?”

Want inderdaad, het lijkt alsof het veel korter geleden gebeurd is. Deze moordpartij heeft enorm veel indruk gemaakt, maar wat is er nu eigenlijk precies voorgevallen?

Ivo van Woerden, onderzoeksjournalist, duikt in alle onderzoeken, rapporten en verslagen. Zoiets kan makkelijk uitmonden in het soort sensatiejournalistiek waar bepaalde kranten en bladen als de Panorama groot mee zijn geworden. Onder het toeziend oog van Meulenhoff is het echter een integer document geworden.

Aan de hand van alle verslagen die er zijn reconstrueert hij de gebeurtenissen, inclusief de impact die dit op de betrokkenen heeft. Hij doet dit met een mate van detail die ongemakkelijk aanvoelt. Enerzijds omdat hij zich hiermee, voor mijn gevoel, in het grensgebied begeeft van de privacy: is het nodig om deze details te vermelden om de boodschap over te krijgen? Aan de andere kant is het juist door deze details omdat deze, in al hun herkenbaarheid, het drama zoveel dichterbij brengen. Dit veranderde het voorval voor mij van het zoveelste drama dat ik op het nieuws zag in iets “echts”. Het is moeilijk te verwoorden wat het precies met me deed, maar het is bij lezing van dit boek, dat ik tranen laat over Alphen.

Zelf gaat Van Woerden ook in op de privacy kwestie. Op pagina 259 zegt hij hierover:”Ik realiseer mij dat sommige beschreven details schokkend kunnen zijn voor nabestaan, die hun geliefden zich niet zo willen herinneren. Het is uiteraard niet mijn bedoeling om het erger voor hen te maken dan het al is. Wel wilde ik proberen om zo dicht mogelijk bij de realiteit van deze gebeurtenis te komen. Het schietincident was gruwelijk, de details zijn schokkend. De vorm waar ik voor heb gekozen, versterkt dat wellicht.”

Dit is waar. Maar Van Woerden bedoelde met deze vorm inzicht te geven in de dilemma’s en de ervaring van betrokkenen duidelijk te maken. Daarin slaagt hij met vlag en wimpel.

Waardering: 8-/10


Lees “Het Drama van Alphen” zelf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *