Domheid, een menselijke gave – Jean-Francois Marmion e.a.

Titel: Domheid, een menselijke gave – de psychologie van de stupiditeit
Auteur: Jean-Francois Marmion
Uitgever: Karakter
ISBN: 978 90 452 1725

De meeste non-fictie boeken willen ons helpen onze domheid tegen te gaan, meestal met nieuwe kennis. Deze bundel, onder redactie van Jean-Francois Marmion, bekijkt de andere kant: de typisch menselijke neiging om domme dingen te doen.

“Domheid, een menselijke gave” is een bundel waaraan een groot aantal mensen een bijdrage heeft geleverd. Daardoor kan het het fenomeen “domheid” van verschillende kanten belichten. Een nadeel is echter wel dat elk van de bijdragen zelfstandig geschreven is en er dus een aantal zaken (erg) vaak worden herhaald.

Het zijn zeker niet de domsten die in dit boek aan het woord komen. Dan Ariely kreeg bij ons al lof toegewuifd. En wat te denken van Daniel Kahneman, die een Nobelprijs kreeg voor zijn werk? Dit zijn slechts twee van de wetenschappers, filosofen, sociologen en andere slimme mensen die in de vorm van een essay of betoog hun bijdrage aan dit boek hebben geleverd. Wat daarbij veel aandacht krijgt is hoe moderne technologie onze domheid misschien niet vergroot, maar deze wél een stuk meer zichtbaar maakt.

Elk van de co-auteurs levert zijn of haar bijdrage in een geheel eigen stijl. Jean-Francois Marmion voerde de redactie over dit werk, maar deed dit met losse teugels. Daardoor is het ene stuk luchtig en toegankelijk en zijn andere betogen lastiger te volgen. Vooral met de filosofen heb ik moeite. Deze stukken leunen sterk op filosofische concepten en redeneringen die in de filosofie ongetwijfeld bekend zijn. Voor mij als leek zou wat extra toelichting en context behulpzaam zijn geweest.

Gelukkig was ik niet zo dom te denken dat ik ALLES moest snappen. Soms helpt het om gewoon door te bladeren tot er weer een stuk komt wat wél te begrijpen is.

De diversiteit is voor dit boek een kracht. Sommige juweeltjes begrijp je meteen, die kun je dragen bij elke outfit. En voor sommige parels is een meer elegante outfit benodigd; die worden op een later moment misschien duidelijk. “Domheid, een menselijk gave – de psychologie van de stupiditeit” is een ware schatkamer aan (informatie over) domheid.

Waardering: 8-/10


Lees “Domheid, een menselijke gave” zelf!

domheid boek cover

Koop bij bol.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.