Dit is Europa – Mark Schalekamp

Titel: Dit is Europa (volgens zijn kappers, dokters, politieagenten, sekswerkers en andere deskundigen)
Auteur: Mark Schalekamp
Uitgever: Maven Publishing
ISBN: 978 94 918 4579 6

Mark Schalekamp had een idee. Zou het niet leuk zijn wanneer hij de 28 landen die nu deel uitmaken van de Europese Unie zou bezoeken en daar met mensen over “Europa” zou praten? En dan niet random figuren, maar steeds met dezelfde categorieën: politie-agenten, artsen, ondernemers, kappers, sekswerkers, kunstenaars, lokale celebrities, expats en andere immigranten, politici. Een crowdfundingscampagne leverde € 6000 op. Veel te weinig, maar blijkbaar voldoende om andere financiers over de streep te trekken.

Dus trekt hij naar de hoofdsteden om mensen te interviewen. Hij praat met hen over Europa, althans, de EU. Want de verwarring tussen “EU” en “Europa” zet hij al snel bij het grofvuil. Hij praat over de kloof tussen burger en “Instellingen”, over wat de EU gebracht heeft, over de vraag of het niet te snel gaat. Eigenlijk spreekt hij met hen over alle sentimenten die rondwaren.

Al pratende legt hij mooie verschillen bloot tussen oost en west, noord en zuid. Maar ook overeenkomsten. Hij laat de voordelen van de EU zien, en waarom de burger deze eigenlijk niet meer ziet. Het belangrijkste doel (vrede en stabiliteit) is al zolang “gewoon” geworden dat we er niet meer naar omzien. Maar wat we wel zien is de steeds verdergaande integratie. En die integratie is hét grote discussiepunt: willen we een Verenigde Staten van Europa, of juist een losse federatie? Of juist iets heel anders? Daarover zijn de meningen verdeeld, zowel bij de politici in Brussel, als bij de geïnterviewden.

Schalekamp heeft met zijn interviews de vinger goed op de Europese Pols gelegd en maakt heel duidelijk hoe de zaken er nu voor staan. Dat maakt het boek heel krachtig. Tegelijkertijd is de actualiteitswaarde van “Dit is Europa” daarmee ook een zwakte: Schalekamp verwijst naar de Troika, en het Oekraïnereferendum van 6 april 2016. Met dat soort verwijzingen -en de betekenis die deze (zullen) hebben- is de houdbaarheidsdatum van dit boek beperkt. Over een jaar spreekt niemand meer over het referendum en zullen al de bespiegelingen over huidige ontwikkelingen gedateerd zijn.

Aan de andere kant: de analyse van broodjes aap en het gebrek aan goede communicatie vanuit de EU zijn redelijk tijdloos.

“Dit is Europa” is een goed leesbaar verhaal, dat je weer op de hoogte brengt van wat speelt. Het is makkelijk leesbaar en opgedeeld in hoofdstukken, die doen vermoeden dat Schalekamp gewend is voor tijdschriften te schrijven. Zijn hoofdstukken zijn namelijk prima te lezen, en hadden prima ook als wekelijkse serie in de zaterdagbijlage van een krant gepast. Zoals de Volkskrant, waar hij vaker voor schrijft.

Waardering: 7,5/10


Lees “Dit is Europa” zelf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.