De Staat in het Derde Millenium – Vorst Hans-Adam II van Liechtenstein

Titel: De Staat in het Derde Millenium
Auteur: Vorst Hans-Adam II van Liechtenstein
Uitgeverij: Meander
ISBN: 978 90 511 6231 8

‘Het zou een groot succes zijn als het de mensheid in het derde millennium zou lukken alle staten te veranderen in dienstverlenende ondernemingen die voor de mensen werken op basis van directe en indirecte democratie en zelfbeschikkingsrecht op lokaal niveau.’

Wie was het, die deze woorden uitsprak? Een anarchist? Een communist? Een occupy-demonstrant? Nee, geloof het of niet, maar deze woorden komen uit de pen van een van de weinige oude Koninklijke families die Europa nog rijk is: Vorst Hans-Adam II van Liechtenstein.

Ik kreeg dit boek kort na Manuscripta via de redactie aangeboden en ik moet bekennen dat ik wat sceptisch was. Een boek over staatsinrichting klinkt niet bepaald aanlokkelijk. En als het dan geschreven is door een vorst, dan zal het wel erg conservatief zijn, dacht ik.

De waarheid is precies het tegenovergestelde: Vorst Hans-Adam schrijft bijzonder leesbaar en vlot en geeft blijk van een goede algemene ontwikkeling. Hij beziet de geschiedenis van het concept “Staat” en de psychische inbedding van dit concept bij de inwoners ervan. Gecombineerd met zijn kennis van economie en religie weet hij een bijzonder knappe analyse te geven van de Staat, de krachten en de zwaktes ervan.

Niet hoogdravend en analytisch, maar behapbaar en begrijpelijk. Heel praktisch legt de Vorst zijn visie aan ons uit, met zelfs een kant-en-klaar uitgewerkte Grondwet.

Het concept van de Staat als dienstverlenende organisatie, die zich alleen met zaken bezighoudt die niet door een ander gedaan kunnen worden doet op het eerste gezicht misschien denken aan de “Nachtwakersstaat” van de die-hard liberalen, maar bij tweede lezing blijkt het te gaan om een revolutionair idee, dat niet eens zo ver gezocht lijkt te zijn. Vorst Hans-Adam II maakt ook korte metten met de mogelijke tegenwerping van “links” dat dit een simpele liberale politiek is; na een overtuigend betoog is heel duidelijk dat in zijn ogen “links” en “rechts” geen bestaansrecht meer hebben en vervangen moeten worden door zijn nieuwe staatsvorm.

Voor iedereen met enige interesse in de politiek of geschiedenis is “De Staat in het Derde Millenium” zeker een paar avondjes leestijd waard. Maar als je pretendeert verstand te hebben van politiek en staatsinrichting, of als je vooraan staat in de strijd voor een meer dienstbare overheid, dan is dit boek absoluut onmisbare bagage!

Waardering: 8/10


Lees “De Staat in het Derde Millenium” zelf!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.