De kracht van het geluk – Dalai Lama en Howard C. Cutler

Titel: De kracht van het geluk, verlichting binnen ieders handbereik
Auteur: Zijne Heiligheid de Dalai Lama en Howard C. Cutler
Uitgeverij: Boekerij
ISBN: 978 90 255 5530 9

Wat krijg je als je een psycholoog (Howard C. Cutler) en een spiritueel leider (De Dalai Lama) samen in gesprek laat gaan? Een reeks boeken over Geluk.
“De Kracht van het geluk, verlichting binnen ieders handbereik” is het tweede deel in deze serie. De Engelse titel “The art of happiness in a troubled world” geeft de strekking van het boek wat beter weer. In “De kracht van het geluk” gaat het over hoe je gelukkig kunt zijn in een maatschappij die geplaagd wordt door negatieve zaken als discriminatie, vooroordelen, wij-zij-denken, misdaad en onbegrip.

De combinatie tussen spiritualiteit en wetenschap is wat mij betreft een gouden greep. Daar waar de Dalai Lama aan het woord komt krijgen we een stuk Tibetaans-Boedhistische filosofie gepresenteerd, waarbij de Dalai Lama hamert op het belang van positieve emoties en hoe deze positieve emoties het geluk van een individu, maar ook van de samenleving als geheel vergroten.

Als het daar bij zou blijven, zou het boek echter een nogal hoog zweefgehalte krijgen en zou het erg onrealistisch overkomen (ondanks de focus van de Dalai Lama op het realistisch waarnemen van de ander). Cutler brengt echter een stuk rationaliteit in het verhaal, door de opmerkingen en adviezen van de Dalai Lama wetenschappelijk te toetsen en ons te laten delen in de resultaten van vele onderzoeken die de stellingen van de Dalai Lama bevestigen. Maar zou Cutler op zijn beurt als enige aan het woord zijn, dan was het boek te droog om door te komen. De combinatie van beide heren brengt ons echter in een perfecte mix van ratio en filosofie.

Het advies van de Dalai Lama wordt in het boek erg kort samengevat:

De methode (om het geluk te vinden, red) begint met het ontwikkelen van een diep besef van ons gemeenschappelijk mens-zijn, een diepgaand bewustzijn van de eigenschappen die we met alle andere mensen gemeen hebben. Dit wordt de basis voor het opwekken van een gevoel van empathie voor alle mensen. Deze empathie wordt de basis voor het opwekken van mededogen. Het opwekken van een gevoel van mededogen zal rechtstreeks leiden tot groter persoonlijk geluk. Wanneer we handelen op basis van dat mededogen, zal dat leiden tot stappen om de problemen in de wereld van vandaag te overwinnen en dat zal uiteindelijk leiden tot ‘een gelukkigere samenleving, alsook een vreedzamere wereld’.” (p.363)

Dat is toch een doel dat nastrevenswaardig is?

Helaas geeft het boek ons geen handig stappenplan waarop we dit advies kunnen uitvoeren: “Mensen moeten voor zichzelf besluiten wat de beste en effectiefste manier is waarop zij een bijdrage kunnen leveren aan een betere wereld. Maar het cultiveren van een gemoedstoestand die iemand motiveert om een bijdrage te leveren aan een betere wereld is duidelijk een eerste stap.” (p.388)

Natuurlijk is het niet helemaal zo simpel, anders waren er niet zoveel pagina’s nodig om allerlei deelthema’s (zoals de invloed van individualisering op geluksbeleving, het belang van “je verbonden voelen”, de invloed van externe crises op de samenhang van een groep etc) te bespreken. Maar uiteindelijk leidt het boek tot de conclusie dat het allemaal begint met het bewustzijn van alles wat ons bindt, en het ontwikkelen van mededogen.

Op zichzelf een simpele boodschap, de uitvoering is wat lastig. Dit blijkt ook uit de stukken waar Cutler probeert duiding te geven aan de woorden van de Dalai Lama. Complexe zinnen, af en toe bestaande uit een enorme reeks bijzinnen. Moeilijk te interpreteren stukken tekst. Hierdoor is het boek, helaas, niet voor iedereen even toegankelijk. Jammer, want een boek aan dit verdient het om door iedereen gelezen te worden en niet alleen door mensen met minimaal VWO-niveau.


Lees “De kracht van het geluk” zelf!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.