De Big Data Revolutie – V. Mayer en Kennet Cukier

Titel: De Big Data revolutie, hoe de data-explosie al onze vragen gaat beantwoorden
Auteurs: Viktor Mayer-Schönberger en Kenneth Cukier
Uitgever: Maven Publishing
ISBN: 978 94 905 7490 1

Ik weet niet wat het is, maar met elk door Maven Publishing uitgegeven boek over technologie voel ik me steeds onrustiger. Hetzelfde geldt voor “De Big Data Revolutie”, waarin Viktor Mayer-Schönberger en Kenneth Cukier de causale relatie doodverklaren en een groter voetstuk creëren voor statistische correlaties. Volgens beide heren gaat het er in de tijd van Big Data niet om waaróm dingen samenhangen, maar wát er

samenhangt. En op basis van die samenhang kun je je beslissingen nemen, zonder te hoeven weten wat er onder de motorkap gebeurt.

Volgens de auteurs kun je bij de huidige dataficatie van de maatschappij het hele concept van steekproeven uit het raam gooien. Tegenwoordig kun je namelijk conclusies trekken op basis van N=alles, waarmee je veel meer inzicht krijgt.

Het enge hiervan: het “systeem” of het algoritme “weet” alles en kan vaak voorspellen welk gedrag iemand gaat vertonen, nog voordat die persoon daar zelf nog maar over heeft nagedacht. Hoe eng is dat? Deze duistere kanten van Big Data erkennen de auteurs ook, al stellen ze dat deze met de nodige maatregelen wel is in te perken. Vooral het aanpassen van de wetgeving en het instellen van “algoritmisten” (de accountant van de Big Data, zogezegd) zou alle problemen moeten voorkomen. Ik twijfel of dit voldoende is.

Een andere zorg die bij me opkomt wordt in het boek niet besproken: als algoritmes en big data de beslisfunctie gaan overnemen… wat doen we dan met al die mensen die voorheen de beslissingen namen en naar het UWV mogen? Hebben we zometeen wel genoeg werkgelegenheid, of gaan we naar een maatschappij met een grotere tweedeling tussen de werkenden en de niet-werkenden? Is dit de doodsteek voor “De manager” en dus de middenklasse?

Het kan dat Mayer en Cukier zich in hun boek bewust hebben beperkt tot de technologie en de privacy. Die thema’s zijn immers al omvangrijk genoeg. Toch ervaar ik het ontbreken van een bredere, sociaal-economische kijk op het thema als een tekortkoming.

De beide heren zijn er in ieder geval goed in geslaagd helder te verwoorden wat de bedrijfskundige effecten van Big Data zijn, en de impact die het kan hebben op beleidsvorming; bij bedrijven én bij overheden. Ze overtuigen. Ze lijken te weten waar ze het over hebben. Maar dat mag natuurlijk ook wel, als de een hoogleraar is aan het Oxford Internet Institute (Viktor Mayer-Schönberger) en de ander wordt omschreven als dé Big Data journalist van The Economist (Kenneth Cukier).

Waardering: 7-/10


Lees “De Big Data revolutie” zelf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *