Calm.the.fuck.down – Asha ten Broeke

Titel: Calm.The.Fuck.Down
Auteur: Asha ten Broeke
Uitgever: Maven Publishing
ISBN: 978 94 924 9344 6

Asha ten Broeke is een beha-verbrandende tuinbroekendraagster (haar eigen woorden). Ze is een onverbeterlijke idealist en wereldverbeteraar. Ze is ook columnist voor onder meer Volkskrant, Trouw en Opzij. Een deel van de columns die ze in de laatste zeven jaar schreef zijn samengebracht in de bundel “Calm.The.Fuck.Down”.

De titel van het boek slaat op een opvoedingsadvies dat ze ooit las: als je kinderen over de rooie gaan is het tijd voor Calm.the.fuck.down. Niet voor hen, maar voor jou, als ouder. Ten Broeke denkt dat dit ook buiten de opvoeding een prima advies is: “voelt u de neiging opkomen om een complete bevolkinsgroep of religie de schuld te geven van een misstand die begaan blijkt door criminelen? Calm the fuck down. Heeft u de beoefte om de feiten ondergeschikt te maken aan de realiteit omdat dit nu even megapuik in de tijdgeest past? Calm the fuck down. (…) In vredesnaam: Calm the fuck down” (p.20)

Soms drammerig…

In haar columns zijn thema’s als Zwarte Piet, man-vrouw-gelijkheid en duurzaamheid vaste koek. Altijd vanuit het ideaal de wereld te verbeteren. Soms slaat ze hierin echter een beetje door en verandert ze in het prototype van de “Linkse Gutmensch” waar de wat meer rechts-georienteerden zo op afgeven. Zo is iemand die het niet eens is van haar probleemanalyse gewoon iemand die in de ontkenningsfase zit. Best apart, voor iemand die elders beweert dat je andere standpunten nooit, maar dan ook nooit, monddood moet maken. Want is dat niet precies wat je doet, wanneer je stelt dat iemand die het niet met je eens is gewoon niet wil zien dat je gelijk hebt? Dat is geen argumentatie, dat is drogredeneren.

Ten Broeke verandert dan in een drammerig typje. Gelukkig heeft ze dat zelf ook wel door, en kan ze dat met enige humor ook wel weer relativeren. Zoals ze zelf zegt: “Hoe het er ook uitkomt, elk stukje is een oprechte poging om iets zinvols bij te dragen, om tegelijkertijd kritisch en constructief te zijn. Een verzet tegen wat afschuwelijk is, maar met bescherming van wat kostbaar is; hard voor de macht, maar zacht voor de mens”. De manier waarop ze met internettrollen omgaat, is wat dat betreft tekenend. Ze pakt ze keihard terug, dat wel, maar met humor en inhoud. En heel soms met de “block”-functie.

…meestal beargumenteerd

Goed Asha ten Broeke slaat dus soms een beetje door in haar idealisme en tuimelt meerdere keren in die beruchte valkuil van de morele superioriteit. Maar gelukkig is dat een uitzondering. Wat vooral opvalt bij “Calm.The.Fuck.Down” is dat ze altijd streeft naar een onderbouwing van haar standpunten. En dit doet ze (meestal) erg sterk. En zo merk ik dat mijn standpunten toch wat aan het schuiven gaan. Ze bespreekt gender-ongelijkheid die zo verweven is met onze cultuur dat we, ik in ieder geval wel, daar soms ziende blind voor zijn. Ze pleit tegen de traditionele Zwarte Piet en komt met een argumentatie die voor mij nieuw was. Ik blijf dan wel van mening dat Zwarte Piet absoluut niet racistisch (meer) is, maar ik sta inmiddels wel open voor een aanpassing van de traditie zodat het ook voor anderen een feestje is. Zelfs de Regenboogpiet (voor mij lange tijd een anti-symbool geweest) is wat mij betreft nu welkom.

Asha ten Broeke spreekt ook over andere maatschappelijke ontwikkelingen. Zoals de oukaze vanuit een basisschool dat meisjes van een jaar of 9 geen korte truitjes meer mogen dragen “omdat dat gevoelens bij de meester kan oproepen”. Dat dit te bizar voor woorden is, zal iedereen wel duidelijk zijn, maar Ten Broeke gaat net een stapje verder en koppelt dit aan (seksuele) macht en de overdadige seksualisering van onze maatschappij. Koppel je dit aan de columns over #metoo dan ontstaat een lichtelijk zorgwekkend beeld.

Is Asha Ten Broeke een enorm links-feministische polcor Gütmensch? Ja, eigenlijk wel. Het label plakt ze niet op zichzelf (nou ja, wel dat van feminist), maar ze speelt de rol met verve. Wel zonder de negatieve connotatie die meestal aan dit label wordt gehangen. Ze zeurt niet omdat ze een snowflake is, ze beargumenteert omdat ze ergens oprecht in gelooft. Dat dwingt respect af en dat dwingt je om je eigen ideeën -die je altijd voor “vanzelfsprekend waar” hebt gehouden – nog eens goed te beoordelen.

Waardering: 7,5/10


Lees “Calm.the.fuck.down” zelf!

Koop bij bol.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.