Yogi Power – Thijn Touber

Titel: Yogi Power. Oude wijsheid voor een nieuwe tijd
Auteur: Thijn Touber
Uitgeverij: Lev
ISBN: 978 9400 50 4127

“He, die man lijkt niet op een yogi, meer een oude rocker”, zegt een vriend wanneer hij “Yogi Power” in handen houdt en de foto van Thijn Touber op de achterkaft bekijkt.

Misschien is dat nu juist de kracht van Thijn Touber. Hij oogt niet als een zweverige man met tulband en baard. Hij ziet er niet uit als iemand die je verwacht tegen te komen op het “Weloveyoga-festival”. Thijn Touber  ziet er nog steeds uit als de muzikant, hoe we hem in eerste instantie hebben leren kennen. Hierdoor zal hij voor veel mensen makkelijker te benaderen zijn dan andere ‘goeroes’.

In “Yogi Power” beschrijft hij deels hoe yoga bekendheid heeft gekregen in de Westerse wereld, maar meer nog hoe hij zelf deze vereniging (de letterlijke betekenis van yoga is vereniging) in zijn wereld geïntegreerd heeft. Thijn heeft zijn pad drastisch aangepakt en al snel tegen zijn toenmalige vriendin verteld dat hij celibatair ging leven om zijn meditaties te versterken. Na een nacht optreden zat hij om 4.00 uur op zijn meditatiekussen.
Deze beschrijving van zijn levenspad kan voor sommigen inspirerend zijn zelf de Yogi Power te ervaren. Andere nieuwelingen zullen er eerder gedemotiveerd door raken.

Wel ondersteunt zijn persoonlijke reis zijn uitleg over de geschiedenis van de yoga in het Westen. En op deze reis ontmoet hij diverse interessante mensen die yoga van diverse invalshoeken benaderen. Hierbij moet je yoga in de breedste zin van het woord zien en niet zoals velen, als een paar gymnastiekachtige houdingen.

Veel van de geschiedenis is me bekend en daar voegt “Yogi Power” dan ook niet veel aan toe. Toch weet Touber me een aantal keer te raken met zijn informatie. Zoals de uitleg over achterwaartse tijd: “’Is het niet vreemd’, mijmert Fantappiè, terwijl hij met een half oor naar zijn vrienden luistert, ‘dat we wel wiskundig kunnen beschrijven en berekenen hoe systemen vervallen en energie verliezen, maar niet hoe zij tot leven komen en energie krijgen? Welke kracht zorgt hiervoor?’ (blz. 70)”, waarmee Einstein in een ander licht komt te staan. Lees de uitleg en visualiseer je meest complete zelf!
En ook de oefeningen aan het eind van het boek inspireren me.

Op andere punten raakt hij me volkomen kwijt, zoals wanneer hij de Beatles gelijk stelt aan Jezus en Mozes, of de uitleg over de verandering van hertz voor het stemmen van muziekinstrumenten, in 1936. “Waarom moet het worden veranderd?”, vraag ik me dan af, “en als het toen al is bijgesteld, waardoor de frequentie van moderne muziek dus niet meer met de oerfrequentie is afgestemd, hoe kan deze muziek dan toch raken”?

Touber mengt daarnaast nog verschillende vragen door de tekst, die de lezer moeten stimuleren over zijn eigen proces na te denken, maar me vooral van het lezen wegbrengen. Daarbij stelt hij dat het tijd is voor actie om onder alle omstandigheden in verbinding te kunnen zijn, in plaats van contemplatie en lezen over het pad der verlichting.
Dat alles bij elkaar maakt dat het het doel van het boek niet altijd helder is en je soms de draad kwijt raakt.

“Yogi Power” is een aardig boek om je wegwijs te maken in de yogawereld en leest makkelijk genoeg weg, maar het is geen hoogvlieger.

Waardering: 7/10


Lees “Yogi Power” zelf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *