Waarom God lacht – Deepak Chopra

Titel: Waarom God lacht, het helende vermogen van ware vreugde
Auteur: Deepak CHopra
Uitgeverij: Servire
ISBN: 978 90 215 3551 9

Deepak Chopra is een bekende naam binnen de spirituele wereld. Chopra stelt zelf dat zijn spirituele ideeën het sterkst beïnvloed zijn door het Hindoeïsme. Hij is bijzonder populair, maar niet geheel onomstreden. Vooral de links die hij regelmatig legt tussen spirituele healing en kwantummechanica komt hem geregeld op kritiek te staan. In 1998 kreeg hij hiervoor zelfs de Ig Nobel prijs, dat is zeg maar de tegenhanger van de Nobelprijs die wordt uitgereikt aan de bedenker van de grootste onzin.

Ondanks de wetenschappelijke kritiek, is Chopra voor grote groepen mensen een enorme bron van inspiratie. Met 50 boeken op zijn naam is zijn invloed enorm. “Waarom God lacht” is voor mij het eerste boek dat ik van Chopra mag lezen. Ik was erg benieuwd naar de nieuwe inzichten die hij me zou geven.

Het boek “Waarom God lacht” is geschreven in romanvorm, met daarop aansluitend een epiloog met een tiental principes van spiritueel optimisme. De roman draait om Mickey Fellows, een succesvol komiek. Als zijn vader overlijdt, is Mickey erg verdrietig. Maar wanneer zijn overleden vader via de televisie tot hem spreekt begint zijn proces van Spiritueel Ontwaken. Niet lang daarna ontmoet hij aan het strand Francisco, die zijn gids blijkt te zijn. Stapje voor stapje leert Mickey te herkennen dat ons leven geregeerd wordt door angst en ego, en hoe hij dit moet loslaten om daarmee in een staat van spiritueel heil te komen.

Tja, dat format hebben we eerder gezien. Ik denk bijvoorbeeld aan het boek “De Celestijnse Belofte” van James Redfield, dat ook alleen geschreven lijkt als aanvullend bewijs voor de latere spirituele theorie. Maar ja, een verzonnen verhaal kan onmogelijk dienen als bewijs voor een ander verhaal. En heel eerlijk; ik heb ze beter gelezen. Het roman-deel van “Waarom God lacht” blijft steken in de oppervlakkigheid.

Deze oppervlakkigheid houdt aan wanneer we in de epiloog terecht komen. Het stuk met de tien principes belooft in eerste instantie nog wat nieuwe inzichten, maar ook hier krijgt het boek weinig substantie. Er worden een paar stellingen geponeerd die vervolgens met wat voorbeeldjes worden gestaafd, waarbij de oorspronkelijke stellingen nog een paar keer in andere woorden terugkomen. Echt heel overtuigend wordt het nergens. Een schrijver die het tegendeel van de stellingen zou willen betogen zou zonder al te veel moeite ook bijpassende voorbeelden kunnen verzinnen.

Heel eerlijk; van een man die in de hele Westerse wereld bekend staat als goeroe en spiritueel leider had ik echt wel wat meer diepgang verwacht.

Waardering: 4/10


Lees “Waarom God lacht” zelf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.