The Secret – Rhonda Byrne

Titel: The Secret, limited edition 10-jarig bestaan
Auteur: Rhonday Byrne
Uitgever: Kosmos
ISBN: 978 90 215 6528 6

Tien jaar geleden kwam “The Secret” uit. Deze film kreeg vervolg in een boek, dat met miljoenen over de toonbank ging. Nu, 10 jaar later, komt uitgeverij Kosmos (kan het toepasselijker) met een jubileum-editie. Voor mij een uitgelezen mogelijkheid om te checken of het (voor-)oordeel dat ik over dit boek heb terecht is.

Dat vooroordeel dat ik van “The Secret” had is gebaseerd op wat ik via-via hoorde. Kort gezegd is Het Geheim dat je datgene wat je wilt aan het Universum moet vragen (zo concreet mogelijk, en liefst alsof je het al had) en vervolgens wordt het door het Universum geleverd. Dat is voor deze nuchtere jongen toch een beetje te kort door de bocht.

Helaas blijft dit vooroordeel ook na lezing overeind. Want inderdaad, dat is precies wat The Secret is: als je maar visualiseert dat je het gewenste hebt, dan zendt je een boodschap uit naar het Universum dat vervolgens op dezelfde frequentie meetrilt om het gevisualiseerde ook te manifesteren.

Het Boek “The Secret” gaat in op een paar aandachtsgebieden waarop Het Geheim zou werken. Om te beginnen met Geld, wat me verbaast, aangezien je toch helemaal geen geld nodig hebt als je alles kunt manifesteren wat je wilt. Maar goed, het boek is op de Amerikaanse markt uitgebracht en daar wil men vooral geld. Maar het gaat ook over gezondheid, relaties, de wereld, je eigen geluk en leven.

Toegegeven, op het sociale vlak werkt de Wet van de Aantrekking. Als ik met een blij gezicht de buitenwereld instap, krijg ik blije gezichten terug. Mensen reageren nu eenmaal op hoe jij hen benadert. Maar bij het hoofdstuk geld word ik wat allergisch: “Geld geven is een krachtig middel om meer geld in je leven te brengen, want wanneer je geeft, zeg je: ‘Ik heb ruimschoots genoeg!‘ Het zal je niet verbazen dat de rijkste mensen ter wereld de grootste weldoeners zijn. Ze schenken reusachtige sommen geld en als ze geven, zorgt de aantrekkingswet ervoor dat het universum zich openstelt en een veelvoud van dat geld naar hen terugstuurt!

Als je nu denkt: ‘Ik heb niet genoeg geld om weg te geven,’ – bingo! Nu weet je waarom je niet genoeg geld hebt. Vind je dat je te weinig hebt om te geven, begin juist dan te geven. Wanneer je laat zien dat je met vertrouwen geeft, moet de aantrekkingswet je meer geven om te geven. “ (p.107-108).

Een paar zinnetjes, waar al gelijk twee elementaire redeneerfouten inzitten. Ten eerste gaan ze hier hopeloos fout met de causaliteit (oftewel: de kip, of het ei). Ja, rijke mensen geven veel geld. Maar dat is een gevolg van de rijkdom, niet de oorzaak. Ten tweede valt men hier voor de survivor-bias, dat een veelgemaakte fout door te kijken naar voorbeelden van mensen die X deden en daar succesvol mee waren, om vervolgens te concluderen dat X tot succes leidt. Alleen al die mensen die X ook deden, maar jammerlijk faalden, die vallen buiten het zicht. In dit voorbeeld: het kan goed dat een paar mensen meer geld gingen weggeven en vervolgens rijk werden. Dat zijn de mensen waar je over leest. Alleen al die mensen die ook hun geld weggeven en vervolgens in de schuldhulpverlening kwamen en op straat moesten overleven, die zie je in het boek niet terug.

Asociaal

Bij vlagen is “The Secret” ook ronduit asociaal. Want wat denk je van het hoofdstuk over gezondheid? Dit hoofdstuk begint goed door te vertellen dat we continu cellen in ons lichaam vervangen, wat dus betekent dat we elke paar maanden eigenlijk een gloednieuw lijf hebben. Dus hoe kunnen ziektes dan standhouden? “Als ons lichaam om de paar jaar vervangen wordt, zoals de wetenschap heeft aangetoond, hoe kunnen degeneratie en ziekte dan jarenlang in ons lichaam verblijven? Ze kunnen daar slechts worden vastgehouden door het denken, door het waarnemen van de ziekte en de aandacht die eraan geschonken wordt. (p.130).

Ik besteed maar even geen aandacht dat hier een mogelijk antwoord als het enige antwoord wordt gepresenteerd, maar dat andere antwoorden mogelijk zijn (bijvoorbeeld dat nieuwe cellen door de oude -zieke- cellen worden geinfecteerd). Maar de echte klapper komt op pagina 132: “Je kunt alleen iets ‘oplopen’ als je aan die mogelijkheid denkt, en eraan denken staat gelijk aan erom vragen met je gedachten. Je vraagt ook om ziekte als je luistert naar andere mensen die over hun ziekte praten. Tijdens het luisteren richt je al je gedachten en je aandacht op ziekte, en wanneer je al je gedachten op iets richt, vraag je erom. Bovendien help je hen er ook niet mee. Je voegt immers energie aan hun zekte toe. Als je zo’n persoon echt wilt helpen, dan moet je het gesprek op goede dingen brengen, of vertrekken.” (p.132)

Wow. Wat een verschrikkelijke wereld zou het zijn, wanneer we een zieke afkappen in zijn behoefte zich te uiten. Wat een asociale wereld zou het zijn, wanneer we iemand een luisterend oor ontzeggen, en weglopen terwijl ze steun behoeven. Zo een verschrikkelijke, ego-centrische wereld…

Citaten die The Secret “ondersteunen”

Maar hoe zit het dan met al die citaten en bronnen die in het boek worden genoemd om het beweerde te onderbouwen? Tja, laat ik het zo zeggen: erg solide opgebouwd is het niet. Om te beginnen stelt Byrne vaak dat “wetenschappelijk is aangetoond dat…”, maar vergeet ze te verwijzen naar gezaghebbende wetenschappelijke bronnen waar we meer over deze onderzoeken kunnen lezen. En veel quotes, van mensen als Albert E. Einstein of Waldo E. Emerson lijken perfect in de tekst te passen, maar of dat ook zo is, is niet duidelijk. Mij bekruipt het gevoel dat veel quotes volstrekt uit hun context zijn getrokken. De quotes geven dus een gevoel van betrouwbaarheid en stevigheid, maar zijn gefundeerd op drijfzand.

Wijsheid in The Secret

Toch bevat “The Secret” wel degelijk elementen van wijsheid. Dat kan haast ook niet anders, aangeizen Byrne leentje-buur speelt bij allerlei oudere en nieuwere tradities op het gebied van levenswijsheid en levensfilosofie. Neem het idee van Dankbaarheid beoefenen. Dit concept is eeuwenoud en wordt veel gebruikt in therapie. Het is een psychologische interventiemethode waarover veel wetenschappelijk onderzoek  is uitgevoerd en waarvan is gebleken dat het mensen positiever en gelukkiger stemt. En positieve mensen, die zijn actiever en proberen nieuwe dingen – alleen daardoor zijn ze al effectiever. Dit concept wordt echter een beetje bijgewerkt zodat het in het The Secret-jasje past: vanaf nu is het een manier om je bestelling aan het Universum door te geven. Of het idee dat je eerst van jezelf moet houden, alvorens je echt van een ander kan houden. Ook weer een idee dat al een tijdje standhoudt in de psychologie, maar dat door Rhonda Byrne een beetje wordt aangepast.

Eindoordeel

Alles afwegende moet ik zeggen dat The Secret inderdaad past binnen mijn vooroordeel dat ik over dit boek had. De fanatieke “The Secret”-aanhanger zal nu ongetwijfeld aanvoeren dat ik met mijn negatieve vooroordeel een boodschap naar het Universum zond, zodat het Universum niet anders kon dan dit bevestigen. Tja, dat zal dan wel. Maar echt, The Secret staat bol van het pseudo-wetenschappelijke psycho-babble, overgoten met een mystiek, semi-religieus sausje.

Het boek geeft je misschien een gevoel dat er hoop is. Maar de onderbouwing van alle nogal grootse claims is op zijn best nogal wankel. Byrne trekt dingen uit de context om het maar in het eigen straatje te laten passen. En dat is eigenlijk ronduit gevaarlijk. Ik moet er niet aan denken dat iemand die op de rand van faillissement of depressie zit de lessen uit dit boek letterlijk neemt.

Het is een boek dat perfect inspeelt op het Sense of Entitlement dat onze maatschappij al zoveel problemen heeft opgeleverd. Je weet wel, het idee dat iedereen altijd maar recht op van alles heeft. Enkel en alleen omdat ze het willen. Een boek dat prima past in het straatje van ego-gedreven materialisten, die instant-succes willen.

“The Secret” is een staaltje briljante marketing, met een geloofwaardigheid die vooral gebaseerd is op de wens van de goedgelovige lezer dát het geloofwaardig is. Het doet denken aan GeenStijl.nl: het is tendentieus (de waarheid verdraaiend met een bepaalde bedoeling), ongefundeerd (voldoende over gezegd) en nodeloos kwetsend (voor al die mensen die NIET succesvol zijn en in dit boek te horen krijgen dat alles allemaal alleen maar eigen-schuld-dikke-bult is.

Waardering: 2/10

Lees “The Secret (Limited Edition 10-jarig bestaan) zelf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.