Spiritueel Bungeejumpen

Titel: Spiritueel Bungeejumpen
Auteur: Eugène van Haaren
Uitgever: Paris Books
ISBN: 978 94 928 8356 8

Ik zal maar met de deur in huis vallen: ik heb niet zoveel met spirituele dingen. Ik heb af en toe wel wat uitgeprobeerd, maar dat zweverige…ik heb er niet veel meer. Liever met beide benen op de grond. Alleen yoga wil ik nog wel doen, want dat voel ik direct in mijn lijf. Eugène van Haaren is tekstschrijver en auteur van boeken over saaie dingen als PR of zakelijk schrijven. En nu komt hij dus met “Spiritueel Bungeejumpen”. Van Haaren toont zich hierin min of meer een verwante ziel, want ook hij is sceptisch tegenover alles wat spiritueel overkomt.

Overwinnen van weerzin

In 13 hoofdstukken beschrijft hij zijn ervaringen met het spirituele, van het “overwinnen van weerzin tegen zweverij” om yoga te beoefenen, mindfulness en de overweldigende kracht van esthetiek. Maar ook over vagere concepten als vrije wil, mantra zingen en ayahuasca.

Elk hoofdstuk eindigt met een gesprek tussen Van Haaren en zijn “helderziende vriend Maik”, wat raar is voor iemand die helemaal niet in het hiernamaals gelooft. Het is echter wel een mooie stijlvorm om het beschrevene en de ervaringen van twee kanten te belichten.

Met de teen in het water

“Spiritueel Bungeejumpen” deelt af en toe wat inzichten die vooral voor nieuwkomers interessant zijn. Voor de meer gevorderde spiritueel valt er weinig te halen.

Het is een goed boek voor wie eens met de teen wil voelen hoe het spirituele water erbij ligt. Verwacht geen enorme diepgang. Eerder is het een oppervlakkige verkenning van wat er zoal bestaat. Voor wie niet spiritueel actief is, opent dit boek een heel nieuwe wereld.

Waardering: 7/10


Lees “Spiritueel Bungeejumpen” zelf!


Koop bij bol.com

Over JP

Heel eerlijk? Ik hou helemaal niet van lezen. Ik snap er niets van dat mensen in hun vrije tijd wegkruipen in een hoekje met een boek op schoot. Ik heb mijn vrije tijd hard nodig om naast mijn werk als manager in een zorginstelling een sociaal leven in stand te houden. Maar ik hou er wél van om de wereld een stuk beter te begrijpen. En non-fictie boeken zijn daarvoor, zelfs in tijden van internet, een machtig instrument. Het schrijven van recensies helpt mij mijn aandacht te focussen en om de boeken die ik lees volledig te begrijpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.