Ontdek je indigo kracht – Doreen Virtue en Charles Virtue

Titel: Ontdek je indigo kracht
Auteur: Doreen Virtue en Charles Virtue
Uitgever: Boekerij
ISBN: 978 90 225 8103 2

Nooit eerder heb ik zoveel onzin, pseudo-wetenschap en zweverig superioriteitsgevoel met een kaft eromheen gelezen. Zo, dat is eruit. Dan kan ik nu in alle rust motiveren waarom ik “Ontdek je Indigo kracht” een waardeloos boek vind.

Derde in rij

“Ontdek je indigokracht” is het derde boek dat ik van Doreen Virtue lees. Eerder las ik al het boek “Assertiviteit voor engelen op aarde”. Dat boek had al een enorm hoog zweef-gehalte en deed een enorm beroep op de bereidheid van de doelgroep om te geloven. Toch bevatte dat boek adviezen die ook voor de wat nuchterder lezer van waarde waren. Het hele Engelen-verhaal kon prima als metafoor worden gelezen, waardoor dat boek nog te verteren was.

Toen kwam “Laat je licht schijnen”: meer van hetzelfde. Een analyse die van iedereen wel een beetje slachtoffer maakt. Allerlei adviezen die in andere (betere) spirituele boeken ook voorkomen en vooral heel veel variaties van hetzelfde: herhaling, herhaling, herhaling.

En nu dan de kers op de taart: “Ontdek je indigo kracht“. Dit boek schrijft Doreen Virtue samen met Charles Virtue. Je raadt het al: Charles is een indigo. Als je geen idee hebt wat dat betekent, is de neiging groot om naar Wikipedia te gaan. Maar nee, geen info over indigo kinderen.

Indigo kinderen zijn beter

Indigo kinderen zijn kinderen die, aldus de Virtues, op aarde zijn gekomen met een Goddelijke Missie. Ze hebben een sterkere en hogere energie dan de rest van ons en zijn hier om de noodzakelijke veranderingen, waar de wereld al millenia op wacht, in gang te zetten. De meeste Indigo-kinderen zijn geboren na 1970. Logisch, want toen had de wereld hen heel hard nodig: de Vietnamoorlog was aan het aflopen en Watergate liet zien dat we zelfs onze hoogste leiders niet blindelings konden vertrouwen.

Over dingen die elders in de wereld gebeurd waren spreekt ze niet. Maar wat maakt het uit, de schrijfster richt zich toch primair op de Amerikaanse markt.

De cynicus in me zou zeggen dat dit wel eens zou samenhangen dat de generatie van ’70 inmiddels op een leeftijd is dat ze gaan nadenken over de zin van het leven en dus best bereid zijn om de portemonnee te trekken voor een boek dat hen een fijn gevoel geeft…

Goddelijke missie

Maar goed, die indigo’s, die zijn dus hier met een Goddelijke Missie. Sommige “normale mensen” zien dat in, die zullen dus met liefde al die dingen doen die je als mens voor een indigo zou moeten doen. Meer geduld hebben, ze meer stimuleren, meer aandacht, meer liefde. Alles moet in dienst staan van deze kinderen, zodat zij hun goddelijke opdracht kunnen vervullen.

Heel eerlijk? Ik dacht dat ALLE kinderen liefde, aandacht en stimulering nodig hebben. Maar nee, Indigo’s meer: “Ik vergelijk het met een gewone fabrieksauto, zoals een oude Toyota of Ford die je op straat ziet rijden, versus een Lamborghini. Een Lamborghini is een auto die topprestaties kan leveren. Hoewel hij dezelfde dingen kan die een gemiddelde fabrieksauto kan, heeft hij specialistische service nodig. Hij heeft speciale onderdelen en vloestoffen nodig om de fijn afgestelde motor en mechanische onderdelen juist te laten functioneren.” (p.190).

Kom op zeg! Kun je meer narcisisme, egocentrisme en superioriteitscomplex in één zin proppen dan dit? Alle mensen zijn een aftandse auto, en ik ben een supercar, dus je moet beter voor mij zorgen. Dat zegt Charles Virtue hier zonder ook maar enige schaamte.

Kan ik dat die jongen kwalijk nemen? Eigenlijk niet, want hij is vanaf zijn tienerjaren door zijn moeder verwend en vertroeteld en heeft nooit iets anders gehoord dan dat hij bijzonder en speciaal is. Een heel bijzonder sneeuwvlokje: “Je maakt een schitterend verscihl door de verandering die deze wereld al duizenden jaren nodig heeft. ”

DSM-V

Maar het is toch duidelijk dat er een hele nieuwe generatie Indigo’s is? Hoe verklaar je anders dat er zoveel kinderen worden bestempeld als ADD/ADHD of welke DSM-V diagnose ook? Is het niet duidelijk dat de wetenschap Indigo’s terug in het keurslijf probeert te dringen?

Ja, er zijn teveel van dat soort diagnoses, maar dat laat zich door heel veel andere dingen verklaren: het businessmodel van de behandelaar, het steeds stressvoller worden van de maatschappij en de afgenomen aandacht van ouders voor kinderen. Ik noem er maar een paar. Maar ik heb toch echt wel meer vertrouwen in de wetenschap dan de auteurs van een boek die in het ene hoofdstuk de wetenschap verwerpen en elders op een pseudo-wetenschappelijke manier het bestaan van de Law of Attraction (jawel, daar is hij weer) proberen te bewijzen.

Cirkelredenering

Veel van de “argumentatie” in dit boek is ook niet meer dan herhalen-herhalen-herhalen en cirkelredeneringen: er zijn indigokinderen, want de wereld moet veranderen –> mensen zien dit in en herkennen de indigo’s –> de indigo’s krijgen dus meer aandacht –> andere mensen voelen weerstand –> die mensen zijn nog niet verlicht –> de wereld moet veranderen. Zoiets.

Alles en iedereen is indigo

Ook leuk: als je dit boek leest, herken je jezelf als Indigo. Dat kan niet anders, want alles en iedereen kan een uiting van Indigo-energie zijn. Luistert iemand naar gothic of death-metal? Dan is het een boze indigo die zijn energie niet ten goede kan aanwenden. Speelt iemand gewelddadige games? Idem? Kijkt iemand naar een gewelddadige film? Indigo.

Ook ik herkende me op een gegeven moment als indigo, want Indigo’s zijn vaak juist wars van spiritueel gewauwel, voelen zich niet op hun plek in hun baan of…nou ja, weet ik het.

Horoscoop

“Ontdek je indigo kracht” is als een heel uitgebreide horoscoop uit zo een gratis krantje. Je weet wel, zo een zinnetje dat op iedereen van toepassing is: “Je hebt vandaag een belangrijke ontmoeting, zorg dat je de tijd neemt om dit te verwerken”. Alleen is deze horoscoop 205 pagina’s lang, om ervoor te zorgen dat elke goedgelovige ziel dit boek dichtslaat met een goed gevoel over zichzelf (“Ik ben geen probleemkind, ik ben speciaal”) of over hun kind (“Mijn kind is extrabegaafd”). En daarmee draagt dit boek bij aan een nieuwe generatie van zelfingenomen narcisten die denken dat ze halfgoden zijn, een gave Gods’ aan de wereld. Zeg maar: een hele tsunami aan nieuwe Trumpjes.

Doreen Virtue heeft een gave: de gave om feilloos aan te haken bij menselijke onzekerheid en vervolgens met een mooi lulverhaal met “feiten” (die op geen enkele wijze aannemelijk worden gemaakt) geld uit de zak te kloppen.

Nee, ik lees geen boek van deze dame meer.

Waardering: 1/10


Lees “Ontdek je indigo kracht zelf”!

Koop bij bol.com

Over Jeroen L

Eén van de oprichters van LekkerLezen.net. In het dagelijks leven actief als bedrijfskundige/docent, 's avonds het liefst met de neus in een goed boek!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.