Mohammed en het ontstaan van de Islam – Marcel Hulspas

Titel: Mohammed en het ontstaan van de Islam
Auteur: Marcel Hulspas
Uitgever: Athenaeum
ISBN: 978 90 253 0755 4

Van Geert Wilders tot Achmed van hiernaast: iedereen heeft een mening over Mohammed en de Islam. Maar laten we eerlijk zijn: die mening is soms gebaseerd op kennis van zaken, maar meestal niet. Wetenschapsjournalist Marcel Hulspas gaat met “Mohammed en het onstaan van de Islam” de uitdaging aan om in ieder geval het kennisniveau over de Islam te vergroten. Of hij, als schrijver van eerdere boeken over spoken en UFO’s wel het juiste trackrecord heeft om dit onderwerp te behandelen laat ik even in het midden. Ik heb die boeken tenslotte niet gelezen. Al is iemand die het nodige weet over pseudowetenschap misschien wel de uitgelezen persoon om over religie te spreken.

Interessanter is dat Hulspas al een paar keer in het nieuws is geweest waarbij sprake was van zijn denkbeelden over racisme, slavernij en eerdergenoemde Geert Wilders.

Met “Mohammed en het onstaan van de Islam” gaat Hulspas op zoek naar de fundamenten van de Islam. Zoals Hulspas in de Volkskrant liet optekenen: “Ook om iedereen die er maar makkelijk over lult de mond te snoeren”.

Het eerste wat Hulspas doet is het scheiden van datgene waar Mohammed in geloofde en het geloof in Mohammed. Op het eerste gezicht misschien wat gekunsteld, maar eigenlijk niet zo heel vreemd. Want hoeveel Christenen zijn er niet, die wél geloven dat Jezus is gekruisigd, opgestaan en ter hemel gegaan, maar tegelijkertijd diens leringen niet allemaal opvolgen? Kun je IN iemand geloven, zonder hetzelfde te geloven? Ja, natuurlijk kan dat.

Hulspas leert ons dat al wat wij (denken te) weten over de Islam uiteindelijk gegrond is in een boekje dat ruim een eeuw na de dood van de Profeet is geschreven. Hulspas wil de persoon kennen, om zo te weten hoe deze het Geloof mede heeft gevormd.

Met dit onderscheid is gelijk de kracht én de zwakte van het boek geïllustreerd: de kracht van de degelijke onderbouwing en de diepgaande argumentatie (waarmee hij ruim 600 pagina’s vult). De zwakte, dat het boek hierdoor niet voor iedereen toegankelijk is. Dat is niet ongewoon, voor boeken van uitgeverij Athenaeum. Maar ik zal eerlijk toegeven: dit boek kost mij bijzonder veel moeite. De enige boodschap die bij mij is blijven hangen is dat het allemaal veel ingewikkelder is dan ik, na een paar lessen godsdienst op de middelbare school dacht te weten.

De slager bij mij om de hoek zal weinig met dit uitdagende boek kunnen aanvangen. Maar in een wereld waarin de ene Godsdienst uitvoerig is beschreven (denk aan het Christendom, of het Boeddhisme) en de andere (Islam) een stuk minder, draagt Hulspas zijn steentje bij om de schaal weer een beetje in balans te brengen.

Waardering: 7/10


Lees “Mohammed en het ontstaan van de Islam” zelf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.