Leven vol Overgave – Gabrielle Bernstein

Titel: Leven vol Overgave, Spirit Junkie: op weg naar liefde en wonderen
Auteur: Gabrielle Bernstein
Uitgeverij: Lev.
ISBN: 978 94 005 0402 8

Vorige week verscheen “Leven vol Overgave”, de eerste vertaling van een boek van Gabrielle Bernstein, die wordt gepresenteerd als dé nieuwe spirituele stem van de VS. In “Leven vol Overgave” vertelt ze hoe ze van een drugsverslaafd emotioneel wrak veranderde in een stabiele, liefdevolle persoonlijkheid die anderen als spiritueel leraar dient.

Heel kwetsbaar vertelt ze over de eerste “irrationele gedachte” die zich aan haar opdrong toen ze acht was en die haar jaren heeft achtervolgd. Ze vertelt hoe de angst haar leven regeerde, angst die werd gebruikt door het ego. Pas veel later, toen ze een cursus van Marianne Williamson volgde, leerde ze het verschil tussen “ego” en de innerlijke gids, in het boek aangeduidt als ~ing.

Het verhaal over haar spiritueel ontwaken, en de tijd ervoor, is erg herkenbaar. Niet dat ik ook allerlei drugs gebruik en me verlies in allerlei kortlopende relaties met de verkeerde man, maar de angsten die ze noemt zijn universeel. Het zijn angsten die iedereen kent, als is het object van de angst soms verschillend.

Ze legt uit dat het uiteindelijk draait om perceptie en liefde. Perceptie, omdat onze perceptie bepaalt hoe onze wereld eruit ziet. Precies hetzelfde fenomeen kan door de één fijn gevonden worden, terwijl een ander het als een ramp kan ervaren. En liefde, spirituele liefde, als bron van alles wat goed is.

Bernstein vertelt hoe ze tijdens de cursus begon te bidden tot de Spirit (dat kan de Heilige Geest zijn, of welke andere hogere macht ook) en in meditatie in contact kwam met haar ~Ing.

Ze vertelt hoe zich vanaf dat moment toevalligheden begonnen voor te doen. Toevalligheden die niet toevallig kunnen zijn. “Tja, daar geloof ik toevallig helemaal niet in”, dacht ik op dat moment. Tot het moment dat ik terugdacht aan een periode, meer dan 10 jaar geleden, toen ik helemaal in mijn flow zat. Wat Gabby beschrijft past één op één met wat ik toen meemaakte. En ook het verliezen van die flow komt helemaal overeen met de terugvallen die zij beschrijft.

Kijk, dat komt binnen.

Bernstein geeft ons een aantal oefeningen, veelal een gebed gevolgd door een meditatie, waarmee we zelf in contact kunnen komen met ons eigen innerlijke gids. Deze oefeningen leidt ze in door te vertellen hoe ze er zelf mee in aanraking kwam en hoe ze er voordeel mee haalde. Dit persoonlijk maken is zinvol, maar ze vergeet hierbij één belangrijk element: voor mij als lezer is het handig als je me meer vertelt over wat ik precies zou moeten doen. Zo moet je in veel oefeningen gaan “~Ing-schrijven”. Ze legt op pagina 48 uit wat dit is: “Daarna volgt een schrijfoefening, ik noem dit ~Ingschrijven (innerlijk gidsschrijven). ~ing-schrijf al je reacties op in een dagboek. Neem er de tijd voor. Laat je onbewuste naar voren komen en wees je ervan bewust als het zich probeert terug te trekken.”

Eén zin dus, over een oefening die vele malen terugkomt. Een zin, die veel meer vragen oproept dan het beantwoord. Hoezo, je onbewuste naar voren laten komen? Hoe doe je dat dan? En hoe weet ik dan wat er gebeurt als het zich terugtrekt? Mijn vel papier blijft akelig leeg.

Heb ik dan niets aan dit boek? Toch wel. Zoals ze op pagina 205 zegt: “Als je ook maar een fractie van de principes in dit boek toepast in je eigen leven, wek je je eigen spirit weer tot leven. Al pas je maar één va nde instrumenten in dit boek toe, dan laat je een wonder plaatsvinden.” Deze zin is veel te zweverig naar mijn smaak, maar hij klopt wel. Door bewust te zijn van niet-liefdevolle gedachten en deze te vervangen door wel-liefdevolle gedachten en vergeving, wordt de wereld inderdaad een stuk mooier en kun je veel beter met tegenslagen omgaan.

Dat alleen is al pure winst.

Waardering: 7/10


Lees “Leven vol Overgave” zelf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *