Laat je hart spreken – Lorna Byrne

Titel: Laat je hart spreken
Auteur: Lorna Byrne
Uitgever: Boekerij
ISBN: 978 90 225 8063 9

Lorna Byrne praat al sinds haar vroege jeugd met Engelen. Ze vertelt dat ze deze letterlijk ziet en vraagt zich regelmatig af waarom ze zich niet ook aan andere mensen laten zien. Voor Byrne bestaat er een Engel voor zo’n beetje alles. Maar allemaal hebben ze de functie om de communicatie met God te vergemakkelijken. In “Engelen in mijn haar” vertelt ze over Engelen en hoe die haar helpen. “Laat je hart spreken” is vervolg-op-verzoek: “Vanaf het moment dat ik mijn eerste boek ‘Engelen in mijn haar” heb geschreven, hebben mensen overal ter wereld me gevraagd een gebedenboek te schrijven”(p.9)

Gebedenboek

Een gebedenboek, ik kende het eerlijk gezegd niet, is een boek vol gebeden voor allerlei situaties. Van een gebed voor een stervende grootouder tot een gebed voor een stervend kind. Van een gebed om te danken voor een nieuwe baan, tot een gebed voor het vinden van een baan voor de mensen die jouw nieuwe baan niet hebben gekregen. Van een gebed om bescherming, tot een gebed voor vrede. En zelfs van gebed voor wanneer je een operatie moet ondergaan, tot een gebed voor je hond die naar de dierenarts moet. Je kunt het zo gek niet bedenken, of je kunt ervoor bidden.

Lorna Byrne zegt dat we het gebed allemaal nodig hebben. Ja, ook ondergetekende, die zonder ook maar enige religieuze achtergrond door het leven gaat: “We hebben allemaal het gebed nodig. Wat je ook beweert, of je erin gelooft of niet, er zal altijd een moment in je leven zijn dat je het gebed nodig hebt.”(p.10)

Geloven

Dat “erin geloven” is wel een dingetje. Lorna Byrne erkent (ook in het eerste boek) dat er altijd mensen zullen zijn die haar verhalen als onzin zullen wegzetten. En laten we eerlijk zijn: heel aannemelijk klinkt het ook niet. Neem bijvoorbeeld: “Ik weet nog dat aartsengel Michaël naast mijn bed stond en hardop uit de boekrol voorlas waarop de woorden van God voor dit gebed stonden.” (p.18) Byrne positioneert zichzelf hier als een soort Messias, die het Woord van God verkondigd. Twijfel aan haar is daarmee gelijk twijfel aan God.

Toen de uitgever van haar eerdere boek een gebed wilde aanpassen, vertelt Byrne, kwam Aartsengel Michaël even tussenbeide: “(…) aartsengel Michaël maande me: ‘Lorna, je moet niet toestaan dat ze de tekst veranderen, want het zijn de woorden van God, niet die van de mens.'”(p.19). En natuurlijk gaf de uitgever toe.

Maar wat mij nog het meest verbaast aan dit boek, is dat het überhaupt bestaat. Want als Engelen altijd en overal aanwezig zijn, zoals Byrne vertelt, en als God ons allen inderdaad liefheeft, waarom zouden we dan moeten bidden volgens een of ander format? Byrne zegt zelf dat je tot God moet kunnen bidden zoals een kind tot zijn ouders praat: veilig en vrij. Dus je mag ook af en toe lekker op God mopperen en foeteren. Dan is het toch een kwestie van beginnen te praten? Byrne: “Ik ga gewoon bidden. De gedachte komt bij me op en ik begin te bidden. Velen van jullie hebben me echter gevraagd hoe je moet bidden of hoe je beter kunt bidden.”(p.12).

Inspiratie

Blijkbaar is er een behoefte aan. Anders zou dit boek ook niet vertaald zijn. Bij uitgeverij Boekerij werken immers slimme mensen die echt geen vertaling gaan aankopen van een boek dat het in de oorspronkelijke taal niet doet. Maar toch lijkt de doelgroep van dit boek me erg beperkt. De katholieke lezer, die toch al in Engelen gelooft, en misschien de enkeling die deze gebeden wil lezen om geïnspireerd te raken.

Inspiratie biedt dit boek wel degelijk, voor wie er oog voor heeft. Veel gebeden gaan over dankbaarheid, iets dat in elk onderzoek naar voren komt als een bepalende factor bij je geluksbeleving. Andere gebieden gaan over compassie, iets dat we met zijn allen keihard nodig hebben.

Maar letterlijk het Woord van God, zoals gebracht door de Engelen en opgeschreven door de Ierse Lorna Byrne…? Nah.

Waardering: 6,5/10


Lees “Laat je hart spreken” zelf!


Koop bij bol.com

Over Jeroen L

Eén van de oprichters van LekkerLezen.net. In het dagelijks leven actief als bedrijfskundige/docent, 's avonds het liefst met de neus in een goed boek!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.